Mark Hofman
Mark Hofman Digital 25 oktober 2021 1reactie
Leestijd: 3 minuten

Friends’ Gunther overleden: 5 iconische momenten met het personage

De week begint met een moment van stilte en een traan: James Micheal Tyler is op 59 jarige leeftijd overleden. De acteur is het meest bekend om zijn glansrijke rol in de iconische sitcom Friends. Tyler vulde de rol van het personage Gunther in: de sarcastische en hilarische barman van Central Perk.

Om James Michael Tyler, en daarmee ook zijn personage, te eren zetten we vijf iconische Gunther momenten op een rij. Gewoon om nog één te kunnen nagenieten van het fantastische werk dat de acteur ons cadeau gedaan heeft.

#1 Gunther noemt Ross een ezel

Voor ons Nederlanders is The One With The Stain misschien wel de meest iconische Gunther-afleveringen van Friends. In deze aflevering doet Ross zijn best om Nederlands te leren, zodat hij een nieuw appartement kan bemachtigen. In Central Perk bedankt hij Gunther dan ook vriendelijk in het Nederlands als hij zijn koffie komt brengen, om vervolgens keihard op zijn plaat te gaan als de barman de taal vloeiend blijkt te spreken. Een kleine sneer in de vorm van ‘Ezel’ is dan ook al snel gemaakt en dat levert een heerlijke scene op.

#2 Friends: ‘ik heb 350 jaar gespaard’

In een aflevering van het zesde seizoen van Friends vind Joey sleutels in Central Perk. Het blijken sleutels van een Porsche te zijn en hij vraagt dan ook netjes aan Gunther of de sleutels van hem zijn. ‘Ja, dat is waar ik in rij’, zegt het personage sarcastisch. ‘Ik verdien vier dollar per uur, dus ik heb 350 jaar gespaard..’ Een perfect voorbeeld van wat voor heerlijke toevoeging het personage is geweest.

#3 Gunther’s iconische uitspraak

Chandler is niet het enige Friends-personage dat moeite heeft met tabak. Zo heeft ook Gunther een verleden met roken, waardoor hij een vrij streng anti-rook beleid hanteert in Central Perk. Alleen valt de barman uiteindelijk voor de verleiding en neemt hij een hijs van Chandler’s sigaret. Wat hij daarna zegt kunnen we je alleen maar laten horen:

#4 Friends: ‘stop de muis terug in het huis’

Over iconische uitspraken gesproken: wanneer Phoebe’s vriend Robbert met een sportbroekje in Central Perk zit, komt de groep erachter dat er iets uit zijn broekje hangt. Lastig om dat te vertellen aan iemand die je niet goed kent. Tenzij je Gunther heet natuurlijk. Die loopt op Robbert af en spreekt de magische woorden: ‘Hey vriend, dit is kindvriendelijke plek. Stop de muis terug in het huis!’

#5 Gunther krijgt eindelijk erkenning

Dat Gunther verliefd is op Rachel is gedurende de hele serie duidelijk, maar pas in de laatste afleveringen heeft de barman zichzelf pas zover om zijn gevoelens te delen. Hij loopt op Rachel af en vertelt precies hoe hij zich voelt. Vervolgens krijgt hij een reactie die hij zelf waarschijnlijk nooit verwacht had:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 1

ahenket
ahenket

Ik weet niet wat de Apple-relatie is maar het las/keek wel lekker weg

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.