Mark Hofman
Mark Hofman Products 20 oktober 2021 1reactie
Leestijd: 2 minuten

De Google Pixel 6 laat zien hoe goed Apple het voor elkaar heeft

Tijdens de aankondiging van de Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro werd duidelijk dat de nieuwe smartphones voorzien zijn van een door Google ontworpen processor. Handig, maar het grootste probleem lijkt hierdoor niet opgelost te worden.

Tijdens diezelfde presentatie leren we dat de nieuwe Pixel-smartphones minimaal drie jaar aan Android-update krijgen. Legt Apple de lat gewoon onrealistisch hoog of begrijpt Google het na al die jaren nog steeds niet?

iOS versus Android

Oke, voordat ik straks boze mensen in mijn mailbox heb zitten: de strijd tussen Android en iOS kent vele kanten. Aan de ene kant weet Google het makkelijk te winnen van het beleid van Apple. Andersom werkt dat precies hetzelfde. Google kent zo zijn goede kanten, maar we kunnen wel stellen dat het update-beleid van Android om te janken is. Toch?

In een tijd waar bedrijven als Samsung en Google duurzaamheid in een hoog vaandel steken, is het opmerkelijk om te zien dat Android-smartphones niet veel langer meegaan. Vanwege milieuredenen ontbreekt de adapter bij de Google Pixel 6 (Pro), maar kan na drie jaar Android-updates (en vijf jaar beveiligingsupdates) de prullenbak in. Dit terwijl smartphones, op het gebied van hardware, langer mee kunnen gaan dan ooit tevoren.

iPhone 13 mini
Het beeldscherm van de kleine (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Dat probleem is overigens niet nieuw. Ik werd onlangs best wel geconfronteerd met het belabberde beleid door het feit dat de Samsung Galaxy Note 9, een vlaggenschip uit 2018, niet meer ondersteund werd. De smartphone krijgt nog één keer per kwartaal een beveiligingsupdate en kan vanaf volgend jaar al de prullenbak in. Dit terwijl er aan de andere kant van de markt een iPhone uit 2013 nog voorzien werd van een update.

Google Pixel 6 is hét bewijs

De Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro zijn hét bewijs dat dit probleem anno 2021 nog steeds niet opgelost is. Het is de eerste keer dat de Android-smartphones voorzien zijn van een Google-ontworpen chipset en vijf jaar lang kunnen rekenen op updates.Drie jaar daarvan staat garant voor Android-updates, waar je de laatste twee jaar alleen nog beveiligingsupdates krijgt. Voor fans een reden voor een feestje, maar eigenlijk iets om hard ‘nee’ om te schudden.

Zolang Apple het voor elkaar krijgt om iOS 15, het besturingssysteem dat begin deze maand verscheen, op de iPhone 6s uit 2015 te krijgen, moet Google de consument met zijn vlaggenschip toch minstens tot 2025 kunnen voorzien van Android-updates. Of is dat heel vreemd gedacht?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 1

diMay
diMay

"
Aan de ene kant weet Google het makkelijk te winnen van het beleid van Apple.
"

Waarmee men bedoelt ? . . .

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.