Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 28 oktober 2021 0reacties
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse overheid deelt mokerslag uit omtrent right to repair

De Amerikaanse overheid voegt meer uitzonderingen toe aan sectie 1201 van de DMCA, waarmee het right to repair aangehaald wordt. DMCA staat voor Digital Millennium Copyright Act, een wet die onder meer het breken van softwarebescherming verbiedt. Elke drie jaar moet de overheid naar sectie 1201 kijken en checken of die toe is aan verandering.

De aanpassingen zijn dit keer gebaseerd op voorstellen van partijen als Frontier Foundation en iFixit. Voorheen was er een lijst met repareerbare apparaten die uitgezonderd waren van de wet. Maar nu beschermt die alle consumentenelektronica met software, evenals medische apparaten en land- en zeevoertuigen.

Right to repair wordt uitgebreid in de VS

De nieuwe right to repair-wetgeving zegt niet dat je onbegrensd veranderingen mag doorvoeren aan apparaten. Maar je mag je eigen apparaten zeker wel diagnosticeren, onderhouden en repareren. Voor consoles geldt nu dat je de optische drives mag repareren en de technische bescherming achteraf opnieuw mag aanzetten.

Right to repair uitgebreid in de VS

Over het algemeen haalt de Amerikaanse overheid de juridische dreigingen weg voor mensen die zelf hun eigen apparaten kunnen maken. Daarnaast krijgen mensen in de educatieve sector meer ruimte voor het maken van clips van materiaal waar copyright op rust. Er mag bovendien meer. Belangrijke veranderingen op een rij:

  • Video’s converteren naar toegankelijke formaten (toevoegen van ondertiteling)
  • Niet-gestandaardiseerde input gebruiken voor gameconsoles (voor gehandicapte mensen)
  • Kopieën maken van verslechterend disc-based media (voor archieven, mits er geen vervanging is)
  • Toegang tot medische apparaatgegevens, ook van apparaten die geen implantaten zijn
  • Mediaspelers en routers kraken, mits dat niet voor piraterij gebeurt

Dit soort right to repair-zaken zijn ingewikkeld. De wet moet rechtenhouders van software beschermen. Echter, software is tegenwoordig een integraal onderdeel van hardwareproducten, waardoor nieuwe regels en uitzonderingen soms noodzakelijk zijn. Omdat de Amerikaanse overheid elke drie jaar naar de wet kijkt, verschijnen er soms dus extra uitzonderingen en mogelijkheden. Over drie jaar kan er dus wederom een hoop veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Amerikaanse overheid deelt mokerslag uit omtrent right to repair
Sluiten