Raymon Mens
Raymon Mens App Store 17 september 2021 1reactie
Leestijd: 2 minuten

Verwarring coronapas: Nederlanders downloaden massaal Deense app

Vanaf 25 september is in de Nederlandse horeca, cultuur en evenementenbranche een coronatoegangsbewijs verplicht. In de volksmond is dit de coronapas gaan heten. Je kunt ‘m via een app genereren. De naam zorgt echter voor verwarring.

De corona-app van Denemarken heet namelijk Coronapas en Nederlanders lijken deze massaal te downloaden. De Deense app is in de Nederlandse App Store van Apple al dagenlang de meest gedownloade app in de categorie geneeskunde. Ook in de Play Store van Google is vergelijkbare verwarring.

Niet Coronapas maar CoronaCheck voor Nederland

Voor de duidelijkheid: de Nederlandse app die een coronapas kan genereren heet CoronaCheck en niet Coronapas. Dat lijkt echter niet voor iedereen duidelijk. In de reviews van de Deense app melden Nederlanders dat de app helemaal niet werkt. “Eén ster, alles is in het Deens?!”

Coronapas app Nederland Denemarken
Klik/tap voor groter. (Screenshots: OMT/Raymon Mens)

Na het downloaden van de Coronapas-app, verschijnt een scherm in het Deens met de vraag om in te loggen met een NemID. Dat is de Deense variant van het Nederlandse DigID, dat uiteraard alleen toegankelijk is voor Deense staatsburgers. De Nederlandse CoronaCheck-app is helemaal niet te vinden als meest gedownloade app in de categorie geneeskunde. De Nederlandse CoronaMelder staat op twee, maar die is alleen voor het melden van besmettingen en kan niet gebruikt worden om een coronapas aan te maken. In de Google Play Store zijn bij de Deense app ook veel reviews van verwarde Nederlanders te vinden.

Twijfelachtige advertenties bij zoekresultaten

Technisch gezien doen Apple en Google niets fout. Wanneer een gebruiker naar het woord ‘coronapas’ zoekt, is een app met die exacte naam als eerste zoekresultaat tonen logisch. Zowel bij Apple als Google komt de Nederlandse CoronaCheck-app als tweede zoekresultaat in beeld. Bij Apple staat de Nederlandse app echter niet altijd helemaal in beeld, omdat er een advertentie boven de organische zoekresultaten wordt geplaatst. Google lijkt alle advertenties uitgeschakeld te hebben wanneer in een zoekopdracht het woord corona voorkomt.

Wij hebben Apple om een reactie gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen. Zodra dat het geval is, wordt dit artikel bijgewerkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 1

Dokter_Apple
Dokter_Apple

Dit is wel bizar zeg. De Corona App van het kleine Denemarken staat op nummer 1 omdat daar kennelijk meer mensen de App hebben gedownload dan in Nederland.

Maar goed, je ziet op de foto’s in de app store reeds teksten in het Deens staan. Dan nog ben je volhardend en installeer je de App. Goed, dat kan … Maar dan vervolgens krijg je de teksten in het Deens …

… en nog gaat er geen lampje branden …

Waar is de Wereldse kijk op de wereld gebleven? Waar is uberhaupt het denkvermogen gebleven?

NA dit alles is geen lampje gaan branden dat … de App dus niet voor Nederland bedoeld is? En dan eerste moeite die men neemt is DIRECT je mening (en gal) te spuien op (dus) de Deense App…

Wauw … Dit was een stiekeme intelligentietest en, klaarblijkelijk, zijn we met het merendeel van onze bevolking ervoor gezakt …

Reageer op artikel:
Verwarring coronapas: Nederlanders downloaden massaal Deense app
Sluiten