Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 14 september 2021 4reacties

Steve Wozniak zet een wel heel bijzondere volgende stap in zijn carrière

Steve Wozniak – bij de meeste Apple enthousiasten welbekend – is mede-oprichter van een ruimtevaartbedrijf geworden. Privateer Space, zoals het heet, is een nieuw bedrijf met als doelstelling om “de ruimte veilig en toegankelijk te houden”. Klinkt interessant, maar ‘Woz’ heeft verder maar weinig details vrijgegeven.

De mede-oprichter van Apple, Steve Wozniak, heeft samen met Alex Fielding een nieuw bedrijf opgericht in de ruimtevaart-sector. Hij heeft echter tot nu toe alleen maar teasers in de rondte gestrooid, over wat Privateer Space zal gaan doen. “Er is een privé-ruimtevaartbedrijf bezig aan zijn opstart”, kondigde hij op Twitter aan, “in tegenstelling tot de anderen.”

Maar weinig bekend over Privateer Space

De website van het bedrijf biedt net zo weinig houvast. Naast de opmerking “We are in stealth-mode” meldt Privateer Space alleen dat het “aanwezig zal zijn op de AMOS Tech 2021”. Deze conferentie wordt gehouden van 14-17 september 2021 in Maui, Hawaii.

Apple-oprichter Steve Wozniak wil een opvouwbare iPhone

Woz plaatste wel een ‘teaser’-trailer op YouTube. Die duurt maar een minuutje, maar in die miuut wordt er meer een sfeer opgeroepen dan dat er enig nieuws valt te ontdekken.

Vertaald luidt de hoogdravende tekst in de trailer als volgt: “Samen komen we ver. We zullen voor elkaar zorgen, samen problemen oplossen. Dit is geen race. Het is geen wedstrijd of spel. We zijn niet één persoon, één bedrijf, één natie; we zijn één planeet. We zijn ontdekkingsreizigers. We zijn dromers die risico’s nemen, ingenieurs en sterrengapers, dat zijn wij, jij niet? Het is aan ons om samen te werken om te doen wat juist is. Dit is voor het zorgen voor wat we hebben. Zodat de volgende generatie samen beter kan zijn.”

Steve Wozniak (‘Woz’)

Het YouTube filmpje vermeldt ook dat de Privateer Space startup mede is opgericht door Alex Fielding. Ook Fielding is afkomstig uit de Apple stal, waar hij als ingenieur werkzaam was. Wozniak en Fielding hebben in de loop der jaren regelmatig samengewerkt. In 2002 richtten ze samen een bedrijf op met de naam Wheels of Zeus (WoZ – hoe toepasselijk), dat werkte aan GPS-smart tags. Wozniak zat later in de raad van bestuur van Ripcord Networks, de robotica-startup die Fielding oprichtte nadat Wheel of Zeus in 2006 ophield te bestaan.

Steve Wozniak nog steeds op de loonlijst bij Apple

Later lanceerde Wozniak ook nog Woz U, dat werd opgericht in 2017. Woz U was een programmeer-bootcamp die naar verluidt echter problemen had met de kwaliteit. Daarnaast kampte men ook met juridische problemen over de naam. En nu staat Woz dus aan de bakermat van Privateer Space.

Ondanks dat Woz Apple al lang geleden heeft verlaten, wordt de naam Steve Wozniak nog steeds vaak in één adem met Apple genoemd. Hij laat zich dan ook geregeld openhartig uit over het bedrijf. Onlangs kwam hij nog in het nieuws omdat hij het ‘Right to repair’ steunt waar Apple zich tegen verzette.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 4

DokterBibber
DokterBibber

Wozniak is Apple…
Zonder hem was er nooit een computer geweest.
Wozniak was immers het hele technische brein.

diMay
diMay

Klopt.
Maar zonder Jobs was die
computer nooit een Apple geworden.

Samenwerken loont.

WuzWuz
WuzWuz

Ik heb zo’n stiekem vermoeden dat je moet gaan denken in de richting van Edgar Mitchell, en Noetic Sciences. Van Jobs werd ook altijd beweerd dat hij zijn kennis haalde uit ‘collective consciousness from the universe’. Dat haal ik een beetje uit het youtube-filmpje.

Ik moet bekennen dat die gedachte pas in mij opkwam nadat ik de documentaire ‘Close Encounters of the 5th Kind’ gezien had.

DokterBibber
DokterBibber

Ik wil Jobs niet afdoen als onbelangrijk.
Hij had zijn eigen sterke kanten zoals visie en beschikte over een briljant gevoel voor marketing.
Maar zonder Wozniak was het hem ook nooit gelukt. Daarom blijft Wozniak belangrijk.

Reageer op artikel:
Steve Wozniak zet een wel heel bijzondere volgende stap in zijn carrière
Sluiten