Mark Hofman
Mark Hofman Digital 7 september 2021 6reacties

Mark Zuckerberg niet heel eerlijk over wie je WhatsApp berichten kan lezen

Dat er zorgen zijn over de veiligheid van WhatsApp, sinds Facebook de chat-app heeft overgenomen, is niet heel vreemd. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft op gebied van privacy niet zo’n hele goede reputatie, ondanks het feit dat de CEO van het bedrijf tegen het Amerikaanse Congres het tegendeel probeerde te bewijzen.

Helaas lijkt het er nu sterk op dat Mark Zuckerberg, tijdens het gesprek met de Senaat, niet helemaal eerlijk is geweest. De end-to-end versleuteling van WhatsApp is volgens een onderzoek van ProPublica namelijk niet zo waterdicht als dat het bedrijf dat zelf doet voorkomen.

Whatsapp-versleuteling minder waterdicht dan gedacht

In 2016 maakte WhatsApp bekend dat het gebruikmaakt van end-to-end encryptie om de consument te beschermen. Dat houdt in dat het gesprek aan twee kanten versleuteld wordt, waardoor alleen de verzender en de ontvanger toegang krijgen tot het gesprek. Mensen van buitenaf, of het nu gaat om legale of illegale praktijken, kunnen dus simpelweg niet zien wat er gaande is. Iets dat Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, ook beweerde tegenover de Amerikaanse Senaat. Alleen lijkt hij niet helemaal eerlijk te zijn geweest.

In een nieuw artikel van ProPublica wordt duidelijk dat er meer dan duizend werknemers zijn aangenomen om door de content van gebruikers te gaan. Dit doen de werknemers met speciale Facebook software, die zowel gemarkeerde berichten als berichten gevonden door de AI kan scannen. Inmiddels hebben werknemers al door miljoenen berichten van WhatsApp zitten struinen en daar lijkt het niet bij te blijven. Op deze manier kunnen ook foto’s en video’s bekeken worden.

Nu is het wel een feit dat Mark Zuckerberg niet heel eerlijk is geweest over de versleuteling van WhatsApp, maar is het ook niet zo dat werknemers de hele dag met je mee lezen. Er zit dus wel een nuance in het hele verhaal.

Geen contentmoderatie, wel bescherming

Je krijgt misschien het idee dat er dus constant iemand met je mee zit te lezen en dat je WhatsApp-gesprekken volledig te zien zijn. Dat is overigens niet het geval. Volgens Facebook zelf is het zo dat het bedrijf niet aan contentmoderatie doet, maar zijn er wel degelijk teams die “de ergste misbruikers van het platform” achterna zitten. Die teams kunnen niet de hele gesprekken zien, maar alleen de berichten die gemarkeerd worden door gebruikers of kunstmatige intelligentie.

WhatsApp pakt veelbesproken probleem aan, maar is het niet te laat?

Ondanks de nuance is dit wel het zoveelste voorbeeld van hoe Facebook te werk gaat. Het maakt wat dat betreft niet uit of het nu om Instagram, Messenger of WhatsApp gaat. En dat is precies waar mensen, toen de chat-app in 2014 overgenomen werd, bang voor waren. Niet geheel onterecht, blijkt nu weer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

ahenket
ahenket

Als zij dingen kunnen lezen moet dat dus worden afgetapt op een niet versleuteld punt. Waar zit dat? Bij mij voordat ik verstuur, bij de ontvanger na ontvangst, man-the-middle? Als zij erbij kunnen? Wie dan nog meer?

Dit is echt weer heel matig en is net zo beroerd als Apple’s CSAM

zwah
zwah

Dat Zuckerberg meestal niet de waarheid verteld is natuurlijk niks nieuws bij de Fa. List & Bedrog.

Goderikus
Goderikus

We kunnen slechts hopen dat :man_health_worker: en Mark niet over elkaars voeten struikelen terwijl ze naar onze data aan het gluren zijn

hydrae
hydrae

Dit is toch te gek voor woorden, je kon er op wachten met mr. Feesboek. Over naar Telegram of Signal, rapido.

ahenket
ahenket

Af en toe mis ik een persoon in ons tennisteam met een hoop whatsapp-verkeer tot gevolg, dus als ze zich nuttig willen maken …

Telegram en Signal heb ik helemaal geen zicht op. Ik heb zo vaag het idee dat “weinig van ze weten” het gras bij hen groener doet lijken. Leg daar een vergrootglas over en zie wat er boven komt borrelen. Het zou mij verbazen als het daar werkelijk anders is. Hoe dan ook zijn de verhalen van schimmige groepen daar niet van de lucht en whatsapp wordt ook door kinderen, huismoeders en -vaders gebruikt. Whatsapp is niet helemaal fris, maar er is geen realistisch alternatief op schaal. Per persoon kun je dapper overstappen en als je peers dat ook doen zou het voor jou kunnen werken. Ik ben er wel klaar mee om telkens andere appjes erbij te krijgen zoals ik ooit ook teveel VPN-clients nodig had (8), teveel vergadersoftware (6) enzovoorts. Ik wil dat Whatsapp beter zijn best doet en niet de hele tijd vluchten naar het volgende hipstercafé.

pjotr
pjotr

Heb wel het idee dat open source (Signal) een goede richtingwijzer is.
Wil zo ook wel sponsoren.

Alle closed source (What app) kunnen en mogen we niet bij de code, hoe het geschreven is.
Daar zal blijkt Zuckerberg dan ook een close reason voor te hebben.

Reageer op artikel:
Mark Zuckerberg niet heel eerlijk over wie je WhatsApp berichten kan lezen
Sluiten