Mark Hofman
Mark Hofman Apple Inc. 23 september 2021 6reacties
Leestijd: 2 minuten

Als het aan de Europa ligt beschikt je iPhone straks over USB-C

Er wordt al jaren over gesproken, maar vandaag worden er ook echt duidelijke stappen gezet. De Europese Commissie dient vandaag een wetsvoorstel in om USB-C de standaard te maken wat betreft oplaadkabels. Als het aan Europa ligt beschikt je iPhone in de toekomst dus alsnog over USB-C.

Tot op heden bepalen bedrijven zelf welke oplaadkabels er gebruikt worden. Het overgrote deel maakt al gebruik van USB-C, maar bedrijven als Apple blijven vasthouden aan hun eigen oplossing. Waar de tablets van het bedrijf voorzien zijn van USB-C, blijven de smartphones het nog doen met de Lightning Port.

Europa wil USB-C voor je iPhone

Sinds 2009 wordt er al over een USB-C “plicht” gesproken, maar in 2021 wordt er pas echt actie ondernomen. De Europese Commissie doet vandaag dus een wetsvoorstel voor één standaard in de markt. Deze wetgeving gaat overigens wel verder dan de smartphonemarkt alleen. Zo wil de Europese Commissie dat ook tablets, camera’s, koptelefoons, draagbare speakers en videocamera’s standaard met USB-C worden opgeladen. Ook al wordt het dus niet direct gezegd, de wijziging is gericht op de techgigant.

USB-C naar Lightning kabel
USB-C naar Lightning kabel (Afbeelding: Apple)

Mocht de wet daadwerkelijk doorgevoerd worden, dan moet er binnen Apple wel wat werk verricht worden. Naast de iPhone beschikken ook andere producten van Apple nog niet over een USB-C aansluiting. Het bedrijf van CEO Tim Cook gebruikt bijvoorbeeld nog een Lightning Port-aansluiting voor het instapmodel iPad, het Magic Keyboard/Mouse voor de Mac en de AirPods Max.

AirPods en Apple Watch ontspringen de dans

Toch brengt de wet ook uitzonderingen met zich mee. Zo zou Apple bijvoorbeeld niets hoeven te veranderen aan de AirPods. Althans, als we het over de draadloze oortjes hebben dan. Oordopjes worden, net als smartwatches en fitnesstrackers, namelijk als uitzondering op de regel te zien. Dat heeft te maken met technische beperkingen. Het doosje van je AirPods of AirPods Pro hoeft dus niet voorzien te worden, maar de AirPods Max koptelefoon weer wel.

MagSafe review: de voordelen, nadelen en het einde van lightning-port

Mocht de wet er echt doorheen gedrukt worden, dan zal deze vanaf 2023 of 2024 al kunnen gelden. Houdt dit in dat je iPhone binnenkort over een USB-C aansluiting beschikt of dat MagSafe sneller de standaard wordt? De tijd zal het leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

planeten-paultje
planeten-paultje

Ik vind het nog steeds compleet krankjorum. Er verandert niets aan het feit dat je een laadkabeltje nodig hebt, ongeacht het apparaat (tenzij je draadloos laadt). De laders zelf hebben nu allemaal USB-C als aansluiting en geen vast verbonden laadkabel meer. Daardoor zijn de laders nu universeel inzetbaar en gooi je ze niet zomaar meer weg. Dat werkelijke probleem van die groeiende lader-afvalberg is inmiddels dus opgelost. Als er nu beweerd wordt dat alle telefoons etc allemaal dezelfde connector moeten krijgen, dan zit er een heel andere agenda achter die niets met laders of laadsnoertjes te maken heeft.

typewriter
typewriter

Eindelijk wordt de s***t Lightning connector afgeschaft. Heeft mij en ontelbare Apple gebruikers alleen maar een hoop extra geld gekost: adaptertje hier, extra snoertje daar. Ze vallen uit elkaar als je er naar kijkt. Apple maakt mooie producten maar de Lightning aansluiting is een oplossing voor een niet-bestaand probleem. R.I.P.

zwah
zwah

En de berg Lightning kabels die dan kan worden weggegooid is natuurlijk niet milieu vervuilend?

typewriter
typewriter

Natuurlijk wel. Maar beter laat dan nooit. Kwestie van goed recyclen.

zwah
zwah

Allemaal leuk en aardig, en Lightning of USB, voorlopig zorgt Apple er voor dat je nog steeds bij elke nieuwe iPhone ook een nieuwe oplader moet kopen als je wilt kunnen snel-laden, omdat de nieuwe dan weer 2 watt meer moet zijn dan de vorige. Bijzonder doorzichtige manier om weer die extra centen uit je portemonnee te kunnen schrapen. Ik betwijfel dan ook ten zeerste of het veranderen naar USB de afvalberg zal verminderen want met elke nieuwe uitgave is het batterijvermogen weer veranderd en om daar optimaal gebruik van te kunnen maken heb je dan in ieder geval bij Apple ook weer een nieuwe aangepaste oplader nodig. Daarom hoeft voor mij die Lightning poort niet persé naar USB.

typewriter
typewriter

Je hebt helemaal gelijk. En het is alleen maar ondersteuning voor het besluit van de EU: eindelijk een dikke streep door al die onzin. Er is niks bijzonders of onderscheidend aan een laadapparaat of kabeltje. Behalve dat de Apple kabeltjes spontaan uit elkaar vallen en 2x zo duur zijn.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Als het aan de Europa ligt beschikt je iPhone straks over USB-C
Sluiten