Wesley Akkerman
Wesley Akkerman iPhone 14 september 2021 4reacties

iPhone-gebruikers vaak milieuvriendelijker dan mensen met Android-smartphones

Uit onderzoek blijkt dat iPhone-eigenaren vaker hun telefoons inruilen dan de mensen die gebruikmaken van Android-smartphones. Een derde van de telefooneigenaars doet dat via het programma dat Apple zelf opzette. Vervolgens wordt er wel een nieuw model gekocht; maar het oude model wordt niet weggegooid en belandt ook niet zomaar in een lade.

Meer dan 35 procent van de ondervraagden heeft in de periode juni 2020 tot juni 2021 hun oude model verkocht of ingeruild. De eerste dertig procent ruilde zijn of haar iPhone in, terwijl de resterende vijf procent hun oude smartphone verkocht. Dat blijkt uit een enquête van Consumer Intelligence Research Partners.

iPhone-gebruikers ruilen vaak smartphone in

Ter vergelijking: ongeveer vijf procent van Android-gebruikers verkocht zijn of haar oude apparaat. En ongeveer tien procent ruilde hem in, voordat ze een nieuw toestel kochten. De hogere cijfers komen waarschijnlijk voort uit het inruilprogramma dat Apple hanteert. Gebruikers krijgen dan elk jaar een nieuwe iPhone, tegen een vast bedrag per maand.

iPhone 12
Het beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Gebruikers houden in de helft van de gevallen hun oude Android-smartphone, ten opzichte van 29 procent als het om de iPhone gaat. Android-gebruikers houden hun smartphone voor “toekomstig gebruik”. Ook komen ze vaak tot de conclusie dat het inruilen of verkopen simpelweg de moeite niet waard is.

Interessante statistieken op een rijtje

Uit de enquête komen nog wat interessante dingen naar voren:

  • Tien procent van Android-smartphones wordt gerecycled; twee keer zoveel als bij iPhone-gebruikers
  • Veertien procent van Android-smartphones worden aangegeven als verloren, gestolen of kapot; voor iPhone-gebruikers ligt dat aantal op twaalf procent
  • 84 procent van respondenten heeft een oude iPhone die “perfect” is of “slechts een paar krassen” heeft; dat is 76 procent voor Android-gebruikers
  • Voor beide groepen geldt dat minder dan tien procent een kapot en onbruikbaar scherm heeft
  • Dertig procent van Android-gebruikers hebben smartphones die een dag meegaan op een volle accu; dat is 23 procent voor iPhone-gebruikers

Het onderzoek vond plaats onder zo’n tweeduizend mensen in de Verenigde Staten.

CIRP

Reacties: 4

zwah
zwah

Nogal een dramatische conclusie over welke gebruiker nou milieuvriendelijker is. Je kan hooguit stellen dat het een positief bijkomstig gevolg is van het feit dat een iPhone veel langer waardevast blijft waardoor het voor de gebruiker ook veel interessanter is om een iPhone in te ruilen. De meeste Android toestellen beginnen al vlak na verschijning in hun restwaarde te zakken, en is na 2 tot 3 jaar al niks meer waard. Je kan net zo goed een Mercedes en een Fiat rijder gaan vergelijken.

Dokter_Apple
Dokter_Apple

Naar aanleiding van dit artikel eens gekeken naar mijn omgeving: binnen- en buitenland. Ontegenzeggelijk: de Nederlandse, Amerikaanse en Canadese familie heeft zo ongeveer elk jaar en anders elke twee jaar een nieuwe iPhone. Heel enkele keer treffen we een familielid (of vriend) aan die een ouder model heeft, zoals bijvoorbeeld een iPhone X(s) of zelfs iPhone 8.

Dan de vrienden (en enkel familielid) elders in Europa … Sja, dat ziet er heel anders uit: iPhones blijven langer hangen, maar op een gegeven moment worden ze echt verkocht, maar zelden of nooit ingeruild.

Hoe zit het dan met Android-gebruikers? Heel ander verhaal dan ik hier lees. Het klopt dat Android telefoons ook lang worden aangehouden. Maar, schuiven we richting het Centrum van Europa op, dan ontstaat opeens het beeld van landen waar bijvoorbeeld de firmware in winkeltjes wordt geflasht (en ondersteund, zelfs met garantie) met alternatieve firmwares.

Dus een relatief oude Samsung S6 (uit 2015) die wordt geflasht met Android 10 of 11. En dat draait prima. Goed, een aantal “Samsung Specifieke Eigenschappen”, worden dan niet meer ondersteund. Maar alle courante software draait gewoon uitstekend.

Dan is er nog een grote groep mensen die gewoon werkt op een oud iOS of oud Android. Een oud-oom met een iPhone 4S. Hij is 83 en verknocht aan zijn antieke stokpaardje, maar hij wil geen afscheid nemen van zijn telefoon. Alleen, zijn iPhone 4S draait op iOS 9 … En zal nooit iets anders draaien …

Op een Samsung S2 wordt door de community gewoon Android 10 en 11 aangeboden. En natuurlijk beginnen er beperkingen te komen aan de mogelijkheden van dat oude toestel. Maar, daarmee is een 10 jaar oude Samsung toch echt duurzamer dan een 10 jaar oude iPhone 4S.

En, afhankelijk van het land, heerst er natuurlijk ook een heel eco-systeem van winkeltjes en aanbieders die je kunnen helpen met “het flashen”.

Welnu, je kunt dus dit “milieuvriendelijker” ook omdraaien, immers, ook omgekeerde psychologie werkt, niet? Zeker in de Marketing. Immers, dit kan ook worden uitgelegd als: “schroomt niet, koop gerust het nieuwe (aankomende) model iPhone, immers, eigenlijk ben je beter dan Android gebruikers, ook al doe je mee met Apple’s koopmanie en jaarlijkse upgrade cycle”.

Ik bedoel, je telefoon “opgebruiken”, is dat niet beter dan het jaarlijks vervuilen van het milieu met nieuwe toestellen? Of denk je dat de recycle robot (1 stuks in de USA) alle telefoons van de hele wereld kan verwerken?

Als je dat geloofd, dan kun je direct een onderzoek toevoegen: “iPhone-gebruikers naiever en goedgeloviger dan Android-gebruikers” …

Apple doet een hoop goed, maar dergelijke onderzoeken lees ik als een soort van “voorbereiding” en “programmeren” van de mindset om de aankoop van een nieuw toestel, in economisch en vooral milieutechnisch bedrukte tijden, goed te praten.

Ach ja, ieder z’n ding. Totdat er een dag komt dat het consumentisme rondom Apple wordt afgedaan als het nieuwe “bond dragen” of “roken” en “de groene lobby” achter Apple gebruikers aan stormt omdat deze eigenlijk staan voor het uberkapitalisme en consimentisme in het kwadraat, met dank aan Apple’s verdienmodel.

Reparatierecht? Opwaardeermogelijkheid? Lange levensduur? Verre van dit alles, al doet men natuurlijk anders geloven …

… voor nu, een lieve kijkbuiskindertjes … de vriendelijke Apple groetjes …

Zo, nu koffie :slight_smile:

sjakelien
sjakelien

Ik heb hier ook even een onderzoekje gedaan en ben tot een verbijsterende inzicht gekomen:
Hoe meer verschillende Apple producten een mens bezit, en dus eigenlijk, hoe dieper je verwikkeld zit in het Apple ecosysteem, hoe beter je seksleven. Het klinkt misschien raar, maar het is eenvoudig uit te proberen: koop nu twee nieuwe Appleproducten, en je zult het verschil onmiddellijk merken!

TheBigZ
TheBigZ

iPhone-gebruikers stinken ook minder uit hun bek dan mensen met Android-smartphones. En hun scheten ruiken ook lekkerder! :slight_smile:

Reageer op artikel:
iPhone-gebruikers vaak milieuvriendelijker dan mensen met Android-smartphones
Sluiten