Mark Hofman
Mark Hofman iPhone 14 september 2021 6reacties

iPhone 13 Pro (Max): 5 dingen die je moet weten over de krachtpatser

Apple heeft tijdens het California Streaming evenement de nieuwe iPhone 13 Pro en 13 Pro Max aangekondigd. Uiteraard zijn dit wederom de toptoestellen van het bedrijf, maar wat hebben ze dit keer te bieden?

Om je daar een goed beeld van te geven zetten we vijf dingen op een rij die je moet weten over deze nieuwe smartphones.

iPhone 13 Pro (Max): 5 dingen die je moet weten

De iPhone 13 Pro en 13 Pro Max zijn officieel uit de doeken gedaan. Maar wat hebben ze je nu te bieden ten opzichte van de huidige modellen? Ik zet het voor je op een rij!

#1 Zelfde ontwerp, met kleine verbeteringen

Het was te verwachten, maar net als bij de iPhone 13 zijn de Pro en Pro Max voorzien van een zelfde ontwerp als vorig jaar. Al doet Apple bij de twee toptoestellen niet heel veel anders met het camerasysteem. De enige wijziging die te vinden is, tref je aan de voorkant van de toestellen aan. De iPhone 13 Pro en Pro Max zijn voorzien van een 20% kleinere notch.

iPhone 13: 5 dingen die je moet weten over de nieuwe smartphones

Deze wijziging is overigens niet uniek aan de Pro-modellen, maar werd ook bij de iPhone 13 en 13 mini aangekondigd.

#2 iPhone 13 Pro (Max) doen het met 120Hz

Het werd potverdikkie eens tijd: de Pro (Max) is voorzien van een 120Hz beeldscherm. Dankzij een hogere ververssingsnelheid voelt het beeldscherm een stuk soepeler aan. Dit merken consumenten voornamelijk bij het spelen van games of bij het scrollen van webpagina’s of social media feeds.

iPhone 13 Pro
Een kleinere notch, dus een groter beeldscherm (Afbeelding: Apple)

Zoals verwacht hanteert de iPhone 13 Pro (Max) de ProMotion-technologie, net zoals de iPad Pro dat ook doet. Dit houdt in dat de verversingssnelheid niet constant op 120Hz wordt vastgezet, maar variabel is. Zo zijn er dus momenten dat je slechts 30Hz gebruikt en momenten dat je 120Hz gebruikt.

Naast de ProMotion-technologie wordt er ook gebruikgemaakt van een vernieuwd Super Retina XDR beeldscherm. Deze is voorzien van een maximale helderheid van 1000 nits, wat het scherm in de buitenlucht simpelweg beter afleesbaar maakt.

#3 De accu krijgt een upgrade

De iPhone 13 Pro (Max) is net als zijn kleinere broertje voorzien van compactere componenten. Dankzij deze ontwikkeling is er meer ruimte voor de batterij. Ondanks dat de smartphones dus hetzelfde formaat blijven, stijgt de accuduur wel.

In tegenstelling met het model van vorig jaar gaat de Pro maar liefst 1,5 uur langer mee. De Pro Max gaat 2,5 uur langer mee.

apple iPhone 13 Pro California Streaming 14
Nieuwe kleuren. (Afbeelding: Apple)

#4 iPhone 13 Pro (Max): alles op het camerasysteem

Het was wel een beetje te verwachten: de iPhone 13 Pro (Max) moet het voornamelijk hebben van het camerasysteem. Sterker nog: Apple noemt dit “onze grootste cameraverbetering ooit”. Zo is het camerasysteem voorzien van een 70mm Telefoto-lens, een Ultra-Wide lens en een Wide-lens. Deze combinatie zorgt er niet alleen voor dat je tot 6x optisch kunt zoomen, maar ook dat macrofotografie naar een veel hoger niveau getild kan worden. Tel daar de toevoeging van Smart HDR en Photographic Styles bij op en je hebt toegang tot veel nieuwe mogelijkheden.

iPhone 13 Pro California Streaming
De lens van de Pro. (Afbeelding: Apple)

Net als bij de iPhone 13 (mini) is ook de Pro (Max) een smartphone dat op gebied van video veel te bieden heeft. Cinematic Mode zal logischerwijs dus ook beschikbaar zijn op deze modellen. Voor wie het gemist heeft: dankzij deze “Portret Modus voor Video” worden video-opnames naar een veel hoger niveau getild.

Dankzij ProRes is het overigens ook mogelijk om te filmen in een 4K resolutie met 60 frames per seconde.

#5 iPhone 13 Pro (Max): prijzen en beschikbaarheid

De Pro is vanaf aanstaande vrijdag vooruit te bestellen en zal vanaf 24 september beschikbaar zijn. De nieuwe smartphone kost je minimaal €1159 en is beschikbaar in de kleurenopties grafiet, goud, zilver en Sierra blauw. Datzelfde geldt voor de Pro Max, al is deze smartphone vanaf €1259 te verkrijgen.

Beide toestellen zijn overigens ook met een nieuwe opslagoptie te verkrijgen. De smartphones zijn vanaf volgende week dus ook met 1TB opslagcapaciteit verkrijgbaar. Meer weten? Check de website van Apple!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

zaphod_b
zaphod_b

Waarom beginnen alle artikelen tegenwoordig met “dingen die je MOET weten”?

Ik MOET helemaal NIKS.

Nu na de keynote van ELK nieuw product deze onzin met dingen die ik zou moeten weten. De eerste 7 artikelen op de voorpagina beginnen met dit ge-moet…

Overigens een beperkte upgrade, deze iPhone. Eigenlijk de 12s. Ok, dat scherm is cool, de camera’s zijn weer net iets beter, maar als je al een 12 hebt is dit absoluut niet de moeite waard om te upgraden. De telefoons zijn voorlopig wel uitontwikkeld zo lijkt het bijna.

We blijven nog even duimen voor een mooie nieuwe MBP binnenkort! En ook erg benieuwd of er volgend jaar een flitsende nieuwe iMac 27" komt.

markhofman
markhofman

Bekijk het positief: als dit je grootste frustratie van de dag is (en daar lijkt het wel op), dan doe je het hartstikke goed, joh!

Wat betreft de rest ben ik het overigens wel met je eens. Het is een minimale upgrade, maar dat was ook wel te verwachten. Persoonlijk denk ik dat mensen met een iPhone 11 ook nog wel kunnen wachtent tot volgend jaar. Tenzij je echt staat te trappelen.

Over die MBP: we verwachten ook nog nieuwe AirPods, dus kans dat we binnenkort nog een event krijgen is best groot!

hans-dorsman
hans-dorsman

Wat niet duidelijk is is de optische zoom van de “tele” lens. 77 mm is een vaste waarde, dus geen optische zoom, dan zou het 26-77 mm moeten zijn. 77 mm is overigens maar een heel klein beetje tele, bij tele denk ik meer aan 70-200 mm.

bassbug
bassbug

Natuurlijk zijn de telefoons uitontwikkeld. Wat moet het nog meer kunnen (en willen) dan wat we nu ermee kunnen. In een gesloten kofferbak nog schitterende full color videos filmen?..
Enige wat nog van nut kan zijn is een batterij die meerdere dagen uithoudt.

Peer
Peer

Ik mis de nieuwe prores video mogelijkheid in de max uitvoering met 256Gb geheugen of meer.
Dat maakt video weer een stuk beter, samen met de betere instellings mogelijkheden.

zaphod_b
zaphod_b

Heeft daadwerkelijk niets te maken met mijn ‘grootste frustratie van de dag’ (zou niet best wezen!), maar eenvoudigweg mijn zorg om het gebrek aan kwaliteit bij OMT. Het is weinig fantasie, dwingend, ‘click-bait’-achtig. Ik merk dat ik hier minder en minder kom, en dat vind ik eigenlijk jammer.

Maar goed, het gaat hier uiteraard om de iPhone. Ik hou het lekker bij m’n 12 mini, die vind ik geweldig!

Reageer op artikel:
iPhone 13 Pro (Max): 5 dingen die je moet weten over de krachtpatser
Sluiten