Mark Hofman
Mark Hofman iPad 14 september 2021 6reacties
Leestijd: 3 minuten

iPad mini: 5 dingen die je moet weten over de gloednieuwe tablet

Apple heeft vanavond, tijdens het California Streaming evenement, de iPad mini aangekondigd. Het bedrijf voorziet de tablet uit 2019 eindelijk weer eens van een upgrade. Maar is het ook echt een upgrade te noemen?

Om je een goed beeld te geven van wat deze tablet je precies te bieden heeft zetten we vijf dingen op een rij die je, wat ons betreft, moet weten.

iPad mini (2021): 5 dingen die je moet weten

De iPad mini uit 2019 is wat mij betreft de fijnste tablet die ik in de afgelopen paar jaar gebruikt hebt, al moet ook ik bekennen dat het ontwerp inmiddels sterk achterhaald is. Gelukkig doet Apple daar wat aan en introduceert het de nieuwe iPad mini. Waar wat heeft hij precies te bieden?

#1 Een gloednieuw ontwerp

De nieuwe iPad mini is voorzien van een nieuw ontwerp (en dat werd potverdikkeme tijd). De tablet is voorzien van een zelfde ontwerp als de iPad Air (2020) en past ook beter bij de huidige iPhone-modellen. Dat betekent dat de hoeken vierkanten zijn en de tablet in veel verschillende kleurenopties beschikbaar is. Zo zien we de kleuren zwart, roze, paars en geel voorbijkomen.

Ipad mini California Streaming
Het nieuwe model (Afbeelding: Apple)

#2 iPad mini: een heel stuk krachtiger

De nieuwe mini is een stuk krachtiger dan zijn voorganger. Zo zien we op het gebied van CPU een stijging van 40% en zijn de GPU-prestaties zelfs 80% beter dan bij het model uit 2019. Hierdoor is de tablet ideaal voor het spelen van zwaardere games of taken die veel rekenkracht vereisen. Een uiterst prettige ontwikkeling, dus.

#3 Een imposant beeldscherm

De nieuwe iPad mini is niet alleen voorzien van een gloednieuw ontwerp, maar ook van een sterk verbeterd beeldscherm. De tablet beschikt over een 8.3-inch beeldscherm dat voorzien is van een hoop prettige functionaliteiten.

Zo beschikt het beeldscherm over een helderheid van 500 nits, ondersteunt hij de True Tone functionaliteit en wordt er gebruikgemaakt van een breeds kleurengamma voor een optimale gebruikservaring. Het kijken van films en series is op deze manier een stuk prettiger geworden op de tablet.

Ipad mini California Streaming
Nieuwe covers. (Afbeelding: Apple)

#4 USB-C aansluiting

De iPad mini is eindelijk voorzien van een USB-C aansluiting. Dit zorgt er niet alleen voor dat je hem makkelijker op kunt laden met allerlei opladers, maar ook dat je een arsenaal aan accessoires kunt gebruiken op de kleine tablet.

En als we het dan toch over aansluitingen hebben: de iPad mini (2021) wordt voorzien van 5G-ondersteuning.

#5 iPad mini: het camerasysteem aanzienlijk verbeterd

Het ontwerp en de connectiviteit zijn niet de enige zaken die verbeterd zijn. Ook het camerasysteem van de iPad mini (2021) is aanzienlijk beter. Op de achterkant van de tablet zit een verbeterde 12 megapixel-camera die voorzien is van de Focus Pixel functionaliteit. Daarnaast zijn ook True Tone Flash, Smart HDR en 4K Video van de partij.

Aan de voorkant van de iPad mini zit een 12 megapixel selfiecamera met een Ultra-Wide lens. Ideaal, want hierdoor wordt ook de nieuwe Center Stage functionaliteit van FaceTime ondersteund op de kleine iPad.

Ipad mini California Streaming
De selfiecamera. (Afbeelding: Apple)

iPad mini (2021): prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe mini (2021) is vanaf vandaag te bestellen via de website van Apple of erkende resellers. Wanneer je hem vandaag besteld hoef je nog maar een weekje te wachten, want de tablet is vanaf volgende week al verkrijgbaar.

De iPad mini (2021) is vanaf 559 euro te koop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

grannysmith
grannysmith

Oi, eenvoudigste model eur 620 met hoes. Wat een prijs.

Snarfjan
Snarfjan

Het eenvoudigste model is de iPad, en die kost ‘maar’ €329,-
De iPad Mini is meer de iPad Air in een kleiner jasje. Goeie specs, mooi scherm, stereo speakers, dat soort dingen.

Dokter_Apple
Dokter_Apple

De iPad waar ik (gelet op de omvang) het meeste lol aan heb beleefd, en ook nog eens productiever was dan op de telefoon, was de iPad Mini … Makkelijker berichten (of zelfs een briefje) typen, beter overzicht, meestal iets betere batterij dan een telefoon, en nog steeds handzaam.

(Bijna) alles klopt aan de iPad Mini. Behalve twee dingen: prijs (toch echt hoger dan toen ik iPad Mini, iPad Mini 2, iPad Mini 4 had gekocht) en … geen headphone jack :-1: Zeker op lange reizen (intercontinentaal of … erger … internationale trein reizen) is een lange accu wel handig, maar meestal op een gegeven moment is het toch echt “op” … Dan biedt een bedraad model gewoon een eenvoudige uitkomst. Om nog te zwijgen van de storingen tijdens een deelname aan Teams of ander platform in een omgeving waar ongeveer elke “self proclaimed businessman” een tablet, notebook, telefoon (soms twee), koptelefoon (soms meerdere) aan heeft staan of in sluimer stand en binnen handbereik van jou … Waardoor het Bluetooth spectrum volledig gevuld is met storingen tot gevolg …

Heb niets tegen Bluetooth, maar wel iets tegen teruggang omwille van geprojecteerde vooruitgang.

Maar op deze minpuntjes na, een mooie upgrade! Duur, maar wel mooi.

grannysmith
grannysmith

Ik bedoelde de mini. Heb de 2e generatie daarvan en die is te traag… geïnteresseerd in de nieuwe dus, maar duur… en leuk al die features die ik niet gebruik. Alleen beetje browsen… eur 620. Pfff…

bmwmaster
bmwmaster

Op een intercontinentale (trein) reis heb je toch gewoon een usb socket waarmee je prima kan bijladen? :wink: Zelf nog nooit een storing met bluetooth meegemaakt ook. De prijs ben ik het absoluut over eens, deze vind ik erg stevig. Je zou bijna zeggen dat het ‘een Apple prijs is’!

Dokter_Apple
Dokter_Apple

USB Sockets zijn er soms wel, soms niet … Ik reis veelal door Europa … Dat wil zeggen Noord Zuid, OOST en West … En er zijn grote verschillen in comfort & aanbod. De een heeft power-outlets, de ander USB-outlets, weer een andere trein heeft h-e-l-e-m-a-a-l niets, nada, noppes …

Bluetooth werkt heel wisselend (zo is mijn ervaring). Bluetooth 5.0 of 5.1 verbindingen werken aanmerkelijk beter, maar ook die zijn niet gevrijwaard van problemen (althans hier). Wel merk ik dat dit echt te maken heeft met “stadsdrukte” in de spits bijvoorbeeld. Of in een drukke kantoortuin. Zoals gezegd, heel wisselende ervaring hier.

Waar het kan gebruik ik (natuurlijk) bluetooth, maar als dat niet kan, zou het fijner zijn om een audio-jack te hebben. Maar goed, design keuzes … De een noemt het “een zienende blik van Apple”, ik noem het bovenal “kostenoptimalisatie en marketing”. Immers, geef de klanten een duwtje richting Apple oordoppies en koptelefoon …

Maar goed, eerst maar eens kijken of het budget het komend kwartaal een iPad Mini toelaat.

Reageer op artikel:
iPad mini: 5 dingen die je moet weten over de gloednieuwe tablet
Sluiten