Jelle van Es
Jelle van Es iOS 23 september 2021 16reacties
Leestijd: 2 minuten

Eerste week iOS 15: alle problemen die tot nu toe bekend zijn

Sinds deze week kun je op je iPhone losgaan met iOS 15. De nieuwe update brengt een aantal interessante verbeteringen. Ondanks dat er voorafgaand aan de release heel wat beta’s hebben gedraaid, werkt alles nog niet optimaal.

Dat is eigenlijk min of meer standaard bij nieuwe release. En zodoende zijn er dus ook in iOS 15 nog een paar foutjes. Deze zullen de aankomende tijd met updates waarschijnlijk weggewerkt, maar dit zijn een paar punten waar je tegen aan kan lopen.

iOS 15 problemen

De mensen van iPhonehacks hebben de problemen van iOS 15 handig op een rij gezet. De problemen zijn niet zo bizar dat we je afraden om de nieuwe update in huis te halen. Toch kun je tegen wat vervelende dingen aanlopen. Zo zijn er gebruikers die een melding krijgen dat hun iPhone opslag vol is na het installeren van de nieuwe update. Dat terwijl ze waarschijnlijk nog vele gigabytes aan ruimte over hebben. Daarnaast kunnen er wat problemen ontstaan met Apple Maps. Deze kan crashen bij gebruiken. Als je je iPhone dan opnieuw opstart, dan kun je dit probleem verhelpen.

Apple Maps België
Apple Maps (Afbeelding: Pexels en Apple, montage: OMT)

Met iOS 15 is ook de Weer-app van de iPhone aangepast. Wanneer je daarbij de zogenaamde Accessibility-functies hebt aangezet, dan kan het zijn dat je niet naar beneden kunt scrollen. Bij de Mail app is het mogelijk om zelf de notificatiegeluiden aan te passen wanneer je een mail krijgt. Maar die worden niet altijd op de juiste manier verzonden. In Safari zou je met rendering problemen te maken kunnen krijgen, waarna de app crasht.

Camera-problemen bij iPhone 13 Pro

Wanneer je straks in het bezit bent van een iPhone 13 Pro of iPhone 13 Pro Max, dan schakelt de camera soms over naar de macro modus wanneer je te dichtbij een object komt. Dat terwijl je misschien een close up wil maken. Apple heeft al laten weten dat ze dit in een latere iOS 15-update willen fixen. Dat zijn de grootste problemen waar het besturingssysteem nu mee te maken heeft. Het is hier en daar vervelend, maar in de meeste gevallen niet onoverkomelijk.

iOS 15.1: alle functionaliteiten die Apple (weer) toegevoegd heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 16

ome-kor
ome-kor

Ik heb Siri Shortcuts die te maken hebben met activiteiten (km gelopen en aantal stappen) die crashen. Als ik ze opnieuw maak, dan gebeurt hetzelfde. Als ik de functie “Zoek Alle Gezondheidswaarden met type Walking & Running Distance”, dan gaat het fout en crasht de shortcut.

fnk
fnk

Meeste bugs zijn op iPhone’s zover ik kan beoordelen.
Heb zelf tvOS en iPadOS 15 zonder al te grote problemen draaien.
Op tvOS moest ik mezelf opnieuw aanmelden, was niet meer de hoofdgebruiker!
iPadOS heeft alles een beetje omgegooid.
iPhone wacht ik nog even mee.

whaha
whaha

Ik begin zelfs een beetje ontevreden te worden.
Deze update is zo minimaal.
Focus is de voornaamste verandering, zo lijkt het. Alleen die heeft ‘Niet Storen’ opgeslokt, waardoor die bijvoorbeeld minder snel te gebruiken is.

Ik vind het raar dat jullie deze problemen goed praten. Bij een echte release horen geen problemen meer te zijn, daar zijn de bèta’s voor. Ik weet niet meer hoe hoog Apple op de beurs stond en/of hoeveel winst ze maken per kwartaal, maar beiden zijn zo hoog dat ze wel wat meer kwaliteitsverzekeringen mogen inbouwen.

Als ik een bovengemiddelde prijs betaal voor een product wil ik ook een bovengemiddelde ervaring. Mijn ervaring deze week was dat niet.

Edit:
Mijn inziens zou het het beste zijn als Apple gewoon langer de tijd neemt voor een nieuwe versie. Elk jaar een nieuwe versie is nergens voor nodig. Hoeveel mensen zouden dat nu echt eisen van Apple?
Edit2:
Oh, dat zou natuurlijk ‘consumenten’ moeten zijn, aandeelhouders zijn soms ook mensen en die eisen vast innovatie. Alleen innovatie om de innovatie is gewoon niet goed.

csteelooper
csteelooper

What utter nonsense! Natuurlijk, in bèta’s zitten meer problemen dan in RTM-releases, maar dat er in een “echte” release geen problemen meer ‘mogen’ dan wel ‘horen te’ zitten is wel zo’n beetje de grootste klinkklare onzin die ik ooit heb gehoord…

Ten eerste moet je een RTM-release (in dit geval i[Pad]OS 15.0) zien als een héle grote test. Ondanks dat Apple tegenwoordig met zogenaamde “publieke” bèta’s werkt, wordt een release pas in de RTM-fase écht door heel veel mensen gebruikt, en wordt déze ook pas op “production units” gezet. De meeste mensen die bèta’s testen, doen dit namelijk bewust niet op hun dagelijks gebruikte toestel, omdat dit júist nog hele grote gevolgen kan hebben… Júist omdat de gróótste problemen in een RTM wel zijn opgelost, is het grootste risico op fatale crashes bij gebruik weg, en gebruiken (daarom) meer mensen de RTM-release, waardoor júist weer andere problemen aan het licht kunnen komen.

Ten tweede speelt dit probleem a) al héél lang (daarom zijn bedrijven juist ook steeds vaker publieke bèta’s gaan inzetten) en b) niet alleen bij Apple, maar bíjna bij elke ontwikkelaar van software. Microsoft heeft er bij bíjna elke Windows-versie bijvoorbeeld ook mee te maken. En dat betekent niet dat zij daarmee (ook) slecht werk leveren, maar gewoon, zoals ik al zei, dat doordat véél meer mensen de software pas buiten de bèta-fase gaan gebruiken, er ándere problemen de kop opsteken dan tijdens de bèta-tests.

Het heeft echt helemaal niks met goedpraten te maken dat ik, en met mij waarschijnlijk zo’n beetje iedere ontwikkelaar en zelfs iedereen die een beetje verder kijkt dan het puntje van z’n eigen neus, deze mening heb. De tijd dat iemand in z’n eentje een heel programma schreef ligt al enige decennia achter ons, net als de tijd dat een RTM-release “per se vrij moet zijn van bugs”. Dat slaat al minstens sinds Windows 95 echt hélemaal nergens meer op.

Waar je wél echt een punt hebt: van mij zou er ook niet ieder jaar een nieuwe Major versie van i[Pad]OS, tvOS of MacOS hoeven te zijn; ik zou er best mee kunnen leven als iOS 16 pas over een jaar of 4 zou worden uitgebracht in plaats van over 1 jaar min 3 dagen. Datzelfde geldt voor mij trouwens voor nieuwe hardware; ook dat hoeft voor mij niet per se jaarlijks. Maar helaas behoren óók de langere product lifecycles wel zo’n beetje tot het verleden, dus zullen we het toch moeten blijven doen met yearly Majors en jaarlijks nieuwe hardware…

whaha
whaha

Aan de ene kant vind ik het interessant om hierop in te gaan (Waarom is dit dan zo? Waarom lijkt het alleen maar erger te worden? Hoe komt het dat software zo veel bugs heeft? Dat kan toch ook voorkomen als 1 persoon er aan werkt?) aan de andere kant wil ik vooral zeggen dat ik er dus goed naast zit.
Sorry.
Dat vind ik wel jammer - dat ik er naast zit. Dat betekent dat er dus geen simpele verklaring voor is.

Het is dus niet een probleem dat je oplost door er simpelweg meer geld tegenaan te gooien. Ironisch genoeg zou Apple dan dit probleem wellicht niet hebben, want die hebben genoeg geld. Afijn.

Laten we het hebben over hetgeen waar we het over eens zijn:

Waarom vindt Apple (Wie is die Apple? Tim Cook beslist dat vast niet in z’n eentje) het nodig om elk jaar een nieuwe versie uit te brengen?

Een verklaring (geen excuus) waarom ik het in mijn vorige post zo schreef is wellicht omdat ik een hoop iOS 15 ergernissen heb. Zo kan ik bijvoorbeeld herinneringen niet meer aftekenen zonder naar die app te gaan. Voorheen kon ik dat gewoon vanaf het toegangsscherm. Dat is nu vervangen door opties die ik niet nodig heb, omdat ik ze al ingesteld had zoals ik ze wilde.
Het is heel betuttelend geworden. Alsof Apple mij aan het handje vast houdt en vraagt of die instelling echt wel zo ingesteld staat als dat ik het ingesteld wil hebben terwijl ik het zelf ingesteld heb.

Het idee dat ‘Focus’ ‘Niet Storen’ heeft opgeslokt vind ik ook storend.
Het idee dat je 3 handelingen moet doen wil je 's ochtends de slaap focus uit kunnen zetten, vind ik ook mateloos storend - vooral omdat je in de tussentijd dus niet bereikbaar bent. Waarom kan ik dat niet koppelen aan mijn activiteit? Of dat ik mijn Sleep Cycle Alarm Clock uitzet?

Ik kan ook maar amper iets verzinnen dat ik wél prettig vind aan deze update.
Kan iemand mij 5 zaken opnoemen die hij of zij fijn of prettig vindt? Ja, Focus is 1 ding.

csteelooper
csteelooper

Oh, er zijn zeker wel dingen te noemen die beter kunnen. Zoals (vooral) het “opslokken” van Niet Storen door Focus. Maar om daar nou een dealbreaker van te maken gaat me een beetje ver. Voor mij voelt dat tenminste niet zo. Ik had liever gehad dat Niet Storen een knop had náást Focus, maar omdat ik een Apple Watch heb en die (bijna altijd) gebruik om Niet Storen aan te zetten, scheelt het voor mij maar één handeling ten opzichte van iOS14/WatchOS7. Want na een tik op Niet Storen in WatchOS7 werd me meteen gevraagd voor hoe lang dan. Ik hoef dus nu als ‘extra’ handeling alleen maar éérst op Focus te tikken. Daarna (vanaf Niet Storen) is alles ongewijzigd.

De Slaap-focus (of moet ik zeggen Slaap-functie) gaat bij mij trouwens vanzelf aan en uit, dat hoef ik nooit handmatig te doen. Niet in iOS14/WatchOS7 en nu ook niet. Sterker nog, als-ie nu op één device (iPhone) aan gaat, dan gaat-ie ook op m’n iPad em straks met MacOS 12 ook op m’n Mac aan. Dat vind ik persoonlijk erg prettig en is eerlijk gezegd meteen mijn ererste aandacht voor dingen die ik wel degelijk fijn vind aan deze upgrade.
Als tweede punt in dat lijstje komt LiveText (tekst selecteren op foto’s of “scannen” met de camera. Dat vind ik echt een hele handige feature. Je kunt nu in een tekstvak tikken en dan kiezen voor “Scan Text” (ik draai m’n apparaten in het Engels), waarna de waargenomen tekst na een tik op de knop “Insert” meteen in dat tekstvak staat. Een andere mogelijkheid die dit brengt is dat ik tekst op een screenshot of foto letterlijk meteen kan selecteren en daar dingen mee kan doen. Een telefoonnummer zou ik bijvoorbeeld direct kunnen bellen. LiveText is dus nummer 2 voor de verbeteringen
Ten derde is het nu met het standaardtoetsenbord in het Nederlands ook (eindelijk) mogelijk om te swipen, net als in het Engels en andere talen. Toetsenbord-apps zoals SwiftKey en GBoard (Google) konden dit al een eeuwigheid in het Nederlands, maar ik ben toch blij dat ik die nu hiervoor niet meer nodig heb.
Nummer 4 is zo’n beetje de hele Toegankelijkheid. Apple neemt die in elke update goed onder handen en dat is ook in iOS15/WatchOS8 goed te merken. Veel functies werken beter, zonder dat er zichtbare wijzigingen zijn, en VoiceOver maakt gebruik van dezelfde technieken als LiveText om tekst op foto’s te herkennen. Als mijn ogen er een dag geen zin in hebben is dat héél fijn
Tot slot dan nummer 5, een iPadOS-exclusive: Multitasking/SpitView is eindelijk wat intuïtiever in gebruik. Om te beginnen hebben ze nu eindelijk aangegeven waar je moet slepen of tikken om die functie te gebruiken. Ik ga er hier nu niet verder over uitweiden, maar ik kan je zeggen dat echt de hele workflow rondom SplitView enorm is verbeterd.

Ja dus, ik kan 5 dingen noemen die ik fijn vind aan deze upgrade. Ik had nog wel even door kunnen gaan ook. Er zijn ook wel dingen die ik mínder fijn vind, maar die zijn vooralsnog gelukkig in de minderheid. Ook al had Apple van mij best een extra jaar mogen wachten met de volgende Major. Misschien doen ze dat voor iOS16; wie weet.

Overigens had je, als je dat had gewild, ook gewoon op iOS14 kunnen blijven hangen. Apple biedt daar sinds kort ondersteuning voor. Het is dus allerminst zo dat je gedwongen werd om naar 15 te gaan. In mijn familie ben ik meestal degene die als eerste een nieuwe versie installeert, om zo anderen te informeren over mogelijke problemen, maar in tegenstelling tot eerdere jaren kunnen die anderen nu zélf bepalen wanneer ze naar iOS15 gaan. Ook al is dat ergens over ongeveer een jaar.

martin-efdee
martin-efdee

Vóór de aanvang van ios 15 werd vermeld dat een iPhone SE 1e generatie niet in aanmerking zou komen voor de nieuwste update naar ios 15.
Ik heb een iPhone SE eerste generatie en de upgrade naar ios 15 doet het er sinds gisteren prima op. Veel features lijken ook sneller te werken. Hoe zit dat?

zwah
zwah

@whaha: niet storen is niet echt opgeslokt, wel uitgebreid. Niet storen is nog steeds met één handeling in/uit te schakelen op je iPhone. Het is alleen afhankelijk van hoe je het symbool aanklikt. Als je direct op het halve maantje klikt in de snelkoppelingen, gaat niet storen meteen aan/uit. Als je er naast klikt dan krijg je de meer uitgebreide instellingen. Dat scheelt alvast weer een ergernis.

whaha
whaha

Wauw.
Je krijgt het voor elkaar om 5 dingen te noemen.
Het suffe is, is dat het 5 dingen zijn waar ik bijna niets aan heb.
Ik gebruik bijvoorbeeld Typewise als toetsenbord. Veel fijner dan het standaard iOS toetsenbord.

whaha
whaha

Hartelijk bedankt voor deze oplossing!

ahenket
ahenket

CarPlay maps kapt er nu telkens mee tijdens het rijden. Verder is Safari nu echt wennen met die tabs onderaan

csteelooper
csteelooper

@whaha Dat jij aan die vijf features die ik noen niets hebt, weet ik natuurlijk niet op voorhand. Nogmaals, als je beter had opgelet had je niet eens op iOS 15 hoeven zitten. Zoals ik al zei had ik nog wel door kunnen gaan. Maar zelfs als ik dat zou doen weet ik niet of jij “daar iets aan hebt”. Waar je meer aan hebt in het vervolg is niet meteen toegeven aan je drang om te moeten upgraden. Die werd je dit keer niet eens ‘opgelegd’ door je telefoon, je hebt het écht zelf gedaan.

@ahenket Ik zou zeggen: geef het een kans. Als je er echt niet aan kunt wennen, kun je de adresbalk ook weer bovenaan neerzetten via Instellingen > Safari, of door in Safari op de Aa’tjes te tikken en dan op de optie “Toon balk boven” te tikken. Doe je dat, dan werkt alles weer als in iOS 14.

ahenket
ahenket

Csteeloper: ben nog steeds wennende/het een kans aan het geven :slight_smile:

whaha
whaha

Wauw.
De schuld bij de gebruiker leggen.

Vind je serieus dat ik me allemaal in moet gaan lezen en filmpjes moet gaan kijken en weet ik wat meer voordat ik een update installeer?
Ik vraag me veel eerder af waarom je nog steeds niet kunt downgraden.

Ik heb inderdaad zelfstandig & bewust voor iOS 15 gekozen, maar nergens stond wat er verdwenen was, alleen wat erbij kwam.
Het zal wel wennen. Het is niet alsof ik nu nog een keus heb. Nou ja, geen fatsoenlijke in ieder geval.

Zoals ik in een ander onderwerp al zei, ik ben blij dat iemand mij vertelde dat je lang kunt drukken op meldingen. Op die manier kan ik mensen wel meteen terugbellen of een herinnering afvinken. Dat scheelt al een hoop ergernis.

csteelooper
csteelooper

Ik zie het niet als schuld. Maar voorheen kón je niet anders. Je zat op iOS 13 (bijvoorbeeld) en, of je wilde of niet, zat je enkele weken later op iOS 14. Dat is nu niet meer zo, en het is uitgebreid aan bod gekomen op diverse sites (waaronder ook hier), en zelfs in diverse media.
Maar of je een of meer van die uitingen nu wel of niet gezien hebt, je had het ook kunnen merken aan je telefoon. Want die was “up-to-date”, met iOS 15 apart vermeld, als “ook beschikbaar”.

Het is al heel wat dat je nu dus had kunnen kiezen of je überhaupt naar iOS 15 wilde. Ik heb dat aan de Android-kant nog nooit meegemaakt. De meeste merken zeggen gewoon dat er “een update beschikbaar” is en zetten je op een andere Android-versie. En de meeste grote merken staan downgraden daarna niet meer toe; daar is Apple niet de enige in (en trouwens, daarover gesproken, als je een beetje sneller aan downgraden had gedacht (wederom, geen kwestie van schuld), had je het nog wel kunnen doen. Tot voor kort signeerde Apple namelijk de laatste versie van iOS 14 (14.8) ook nog. Kwestie van de .ipsw-file downloaden en vervolgens met de computer op je toestel zetten. Nú gaat dat niet meer helaas…

whaha
whaha

Ah, dat werkt dus met een .ipsw-file. Dan weet ik dat ook weer.
Afijn, ik heb er inmiddels wel vrede mee. Ik begin kleine verbeteringen te vinden die ik wel fijn vind.

Heb je nu mijn vraag beantwoord eigenlijk? Da’s me niet helemaal duidelijk.
De volgende keer zal ik me wat meer verdiepen in wat de update mij te bieden heeft voordat ik de stap maak. Alhoewel je het dus blijkbaar ook een week kunt uitproberen.

Automatisch updaten kun je trouwens al jaren uitzetten, dus je kon & kan een update makkelijk voorkomen. Ik gebruik mijn telefoon 's nachts om mijn slaap te meten, dus ik vind het niet prettig als ie 's nachts opeens een of andere update gaat doen. Ja, ik weet dat het niet de standaard instelling is.

Reageer op artikel:
Eerste week iOS 15: alle problemen die tot nu toe bekend zijn
Sluiten