Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 27 september 2021 0reacties
Leestijd: 2 minuten

Instagram is slecht voor jongeren, maar dat geeft Facebook niet toe

Onlangs kwam in het nieuws dat Instagram jonge meiden vaak een slecht lichaamsbeeld geeft. Maar Facebook ontkent dit nu in een reactie. Pratiti Raychoudhury, onderdirecteur en hoofd van onderzoek, claimt dat het onderzoek, uitgevoerd door de Wall Street Journal destijds, “niet accuraat” is en zegt dat de data verkeerd geïnterpreteerd is.

Op 14 september jongstleden publiceerde de Wall Street Journal een artikel over de schadelijke effecten van Instagram op tieners. En in het bijzonder tienermeiden. De krant schreef dat Facebook op de hoogte is van de nadelige effecten van het platform, maar daar weinig aan doet en er laconiek over communiceert.

Instagram voor jonge gebruikers

Ondertussen speelt ook een rechtszaak tegen Facebook, waarin het veiligheidshoofd, Antigone Davis, dit verhaal aan de rechter moet uitleggen. Ook komen de plannen voor Instagram for Kids aan bod. Raychoudhury haakt in haar bericht in op die rechtszaak en schrijft dat dit de reden voor haar schrijven is.

Instagram
De Gram (Afbeelding: Sascha Steinbach / EPA)

Raychoudhury negeert veel zaken uit het stuk van de Wall Street Journal (WSJ). In plaats daarvan legt ze de nadruk op onderzoek van Facebook en het gebrekkige onderzoek van WSJ. Zo bestaat de onderzoeksgroep uit veertig participanten. En dat is heel klein, voor een website waar één miljard gebruikers op actief zijn.

Zorgen voor een slecht lichaamsbeeld

Daarnaast gaat Raychoudhury in op het idee dat Instagram zorgt voor een slecht lichaamsbeeld bij één op de drie meiden. In het onderzoek konden de participanten kiezen uit “slechts elf andere mogelijkheden” waar jonge meiden last van hadden tijdens het gebruik van het platform. Ook dit zou dus niet evenredig zijn.

Instagram wil je leeftijd weten: geboortedatum invoeren verplicht

Helaas is het zo dat Facebook en Instagram geen data vrijgeven uit het eigen onderzoek dat tegenover het onderzoek van de WSJ gelegd wordt. Zonder dergelijke data is het voor buitenstaanders moeilijk de data en de interpretaties van Raychoudhury op waarde te schatten. Maar goed, het is natuurlijk niet de eerste keer dat dergelijke onderzoeksresultaten aan bod komen in de media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Instagram is slecht voor jongeren, maar dat geeft Facebook niet toe
Sluiten