Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 9 september 2021 0reacties

De App Store-regels gaan veranderen, maar het is zeker niet genoeg

De concessie die Apple deed in het kader van de App Store, maken weinig indruk op verschillende Amerikaanse wetgevers. Daarom werken die mensen nog steeds aan nieuwe wetgeving die bepaalt hoe Apple de digitale omgeving moet beheren. Daar moet de Open App Markets Act voor gaan zorgen in de Verenigde Staten.

“Apple heeft stappen ondernomen na geuite kritiek aangaande anticompetitief gedrag, maar het is nog niet genoeg, zegt senator Amy Klobuchar tegenover Bloomberg. “De Open App Markets Act geniet nu momentum en veel mensen willen de wet aannemen.” Het doel van de wet: de monopolieposities van Google en Apple aanpakken.

Veranderde App Store-regels niet genoeg

De Open App Store Markets Act legt een aantal beperkingen op grote appwinkels. Zo mogen platformhouders niet vereisen dat ontwikkelaars gebruikmaken van first-party betaalsystemen (systemen die in handen zijn van platformhouders). Apps die afwijkende prijsstructuren aanhouden mogen niet gestraft worden.

App Store 16x9 iOS
Dé plek voor je apps en games (Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

De veranderingen die Apple onlangs doorvoerde door Zuid-Korea, zorgen voor extra momentum. Daardoor willen Amerikaanse wetgevers ook veranderingen doorvoeren. Meer senatoren willen de act daarom ondertekenen. Het duurt daarom niet lang meer voordat het juridisch comité naar de wet kijkt.

Doorgevoerde veranderingen

De laatste maanden voerde Apple wat veranderingen door aan de App Store. Zo kunnen bijvoorbeeld zogenaamde ‘reader’-apps, zoals Netflix en Spotify, mensen verwijzen naar pagina’s buiten de Store om. Daar nemen die mensen dan een abonnement af, waardoor niemand de extra Apple-belasting betaalt.

Ondertussen speelt ook nog steeds de rechtszaak tussen Apple en Fortnite-ontwikkelaar Epic Games. De uitspraak van de rechter kan in dit geval voor veel veranderingen zorgen. De rechter liet eerder al weten dat haar aankomende besluit geen van de partijen in de juridische strijd gaat behagen.

Epic Games vs. Apple: wat gebeurt er als het bedrijf van Tim Cook verliest?

En naast onderzoeken van Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten, ligt Apple ook nog onder de loep in Europa. Het kan dus haast niet anders dat er meer dingen veranderen.

Bloomberg

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
De App Store-regels gaan veranderen, maar het is zeker niet genoeg
Sluiten