Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 23 augustus 2021 1reactie

Pixelmator Pro-update zorgt voor betere Photoshop-ondersteuning

De applicatie Pixelmator Pro heeft een grote update ontvangen op macOS, waardoor er nu een betere ondersteuning is voor Photoshop bestanden. Dergelijke bestanden kunnen nu beter gelezen en geschreven worden. Daarnaast kunnen die bestanden geoptimaliseerd worden voor de pro-applicaties die Apple zelf aanbiedt. De update is vanaf nu gratis te downloaden.

Het gaat om update 2.1.3, die voor het weekend officieel uitgebracht is. Gebruikers zullen een aantal veranderingen opmerken aangaande de manier waarop Photoshopbestanden behandeld worden. De artistieke tool van Pixelmator Pro was reeds te gebruiken op zogenaamde psd-bestanden, maar nu moet de ervaring een stuk beter zijn dan voorheen. Zo luidt althans de belofte.

Pixelmator Pro gaat beter om met psd-bestanden

Onderdeel van de nieuwe ervaring is de psd-engine. Dat is een onderdeel binnen Pixelmator Pro die het bewerken en lezen van Photoshop-bestanden voor z’n rekening neemt. De engine maakt het gebruik van de tools niet alleen sneller en veiliger (zonder crashes dit keer), maar ook meer geavanceerd.

Pixelmator macOS cataline sidecar 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Het team heeft naar eigen zeggen meer dan een jaar aan de veranderingen gewerkt. Maar daardoor is er nu wel een breder begrip van Photoshopbestanden, waardoor er een stabiele basis voor toekomstige updates ontstaan is. Zo worden shapes bijvoorbeeld niet meer ingeladen als lagen, maar daadwerkelijk als vector shapes.

Apple’s eigen pro-apps

Daarnaast kunnen ze ook weer geëxporteerd worden als shapes, in het kader van verbeterde compatibiliteit. Verder voegt de update ondersteuning toe voor psb- en gelagerde tiff-bestanden. Ook is er verbeterde support voor effecten en kun je lagen aanpassen. Datzelfde geldt voor lagen die uit teksten bestaan.

Pixelmator ondersteunt nu Sidecar van macOS Catalina

Tot slot kunnen gebruikers van Pixelmator Pro psd-bestanden exporteren voor het gebruik in de pro-apps van Apple. Denk dan bijvoorbeeld aan Final Cut Pro en Motion. De update is gratis te downloaden voor alle gebruikers van de macOS-app. Je hebt wel tenminste macOS 10.14.4 nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pixelmator

Reacties: 1

nlmarco
nlmarco

Heerlijk programma. Ik was in een verleden een fervent photoshopper. Maar ik doe nu zo’n beetje al wat ik daar mee deed in pixelmator. En dat voor een fractie van het Photoshop bedrag.

Reageer op artikel:
Pixelmator Pro-update zorgt voor betere Photoshop-ondersteuning
Sluiten