Mark Hofman
Mark Hofman OMT Guides 25 augustus 2021 4reacties

Waarom je oude iPhone sneller wordt als je de locatie instelt op Frankrijk

Dat Apple de prestaties van zijn oudere smartphones verlaagt is al even bekend. Het bedrijf uit Cupertino wil de accuduur van de iPhone via deze weg stabiel houden, maar daar merk jij als consument dus wel iets van. Gelukkig is er een manier om daar een einde aan te maken.

Het is mogelijk om de prestaties van je oudere iPhone te verhogen door hem te laten denken dat je in Frankrijk bent. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Mark legt het je uit in dit artikel.

Zo maak jij je oude iPhone sneller

Wie een oude iPhone op zak heeft zal merken dat de smartphone niet zo snel meer is dan voorheen. Dat is logisch gezien technologie na al die jaren niet in zijn beste vorm blijft, maar heeft ook te maken met een beslissing van Apple. Het bedrijf wil de batterijen van oudere modellen minder zwaar belasten en schroeft de prestaties terug. Qua accuduur merk je dus misschien niet zoveel verschil, maar de telefoon is wel aanzienlijk langzamer.

Nu wordt duidelijk dat jij je oude iPhone, door middel van een simpele truc, sneller kunt maken. Het enige wat je hoeft te doen is de locatie van je smartphone te veranderen naar Frankrijk. Er doken eerder al verhalen op dat deze gouden tip voor wonderen zorgde, maar nu is er ook bewijs.

Camera iPhone 8 16x9
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Als je kijkt naar de AnTuTu score van oudere iPhone-modellen voor de wijziging en na de wijziging is het verschil direct te zien. De zogeheten Running Score laat een stijging van 5W in vermogen zien, wat een groot verschil maakt in het dagelijks gebruik.

Waarom Frankrijk?

Het lijkt in eerste instantie op een bug, maar er is eigenlijk een hele goede reden dat Frankrijk als locatie gekozen moet worden. Het heeft er alles met te maken dat de regering van het land Apple een paar jaar geleden een boete heeft gegeven. Destijds werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf de prestaties van oudere modellen terugschroeft om de accuduur van de smartphones langer mee te laten gaan. Iets waar Frankrijk het dus niet zo mee eens was. Apple moest niet alleen een boete betalen, maar ook direct stoppen met de praktijken.

iPhone 13 van veel nieuwe functionaliteiten voorzien, maar deze is er niet één van

In China werd de actie van Apple ook niet in dank afgenomen, al kreeg het daar geen boete. Het bedrijf van Tim Cook kreeg wel de opdracht om de prijzen voor het vervangen van de batterij te verlagen. In de landen waar Apple niet werd teruggefloten is het terugschroeven van de prestaties niet veranderd.

Reacties: 4

Dokter_Apple
Dokter_Apple

10 … 9 … 8 … 7 … 6 … 5 … 4 … 3 … 2 … 1 …

Is het al begonnen? De mensen die dit goedpraten? Hoe Frankrijk een minderbedeelde natie der volkeren is om dat het almachtige en heilige Apple op te leggen?

Nu even het sarcasme daargelaten: heel erg triest dat dit uberhaupt mogelijk is. Waarom niet een finkje in je iOS: “betere performantie” vs “betere accuduur” of “eco-modus” (naast de powermodus).

En daarnaast, ergens is het natuurlijk ook gewoon disrespect naar je klant toe. Het throttlen van iPhones heeft veel weg van, “jij bent de klant, maar je weet nog niet half hoe diep gij genomen zult worden”.

Niet bijzonder netjes. Natuurlijk, dergelijke praktijken bestaan ook op Android. Maar als je echt geen leven hebt, kun je natuurlijk Android vanaf de kern compileren, als je iets meer een leven hebt, kun je een alternatieve firmware installeren en daarnaast kun je veel regelen middels de standaard instellingen.

“Niet netjes” is nog bijzonder coulant uitgedrukt. En daarnaast voorzie ik alweer een aanvullende validatieslag, zoals woonplaats/creditcard controle of een andere beperking … natuurlijk mettertijd … “Om fraude tegen te gaan” zal het ongetwijfeld heten.

Jammer, maar mettertijd is Apple verworden tot het monster waar tegen het in de jaren tachtig dapper vocht … Grote broer …

… maar goed, even het pilleke slikken met de Apple erop gedrukt en ongeacht of deze bitter, zuur, zoet of gewoon ronduit smerig is … Volgens grote broer Apple is het voor mijn eigen bestwil …

Het is vanzelfsprekend niet altijd goud dat blinkt :expressionless:, Apple’s handelswijze welteverstaan, want de aandeelhouders zijn meer dan gelukkig :rofl:

sullivan
sullivan

Volgens de Benchmark scores is het verschil 4%. Oftewel, Angry Birds 2 start niet op in 9,4 sec maar in 10,1 sec.
Als dat het verhoogde risico op het bricken van je iPhone niet goedmaakt…
Huh wat? Na 4 jaar een nieuwe batterij er in stoppen? Ben Sinterklaas niet!

spelbook
spelbook

Lekker ongefundeerd… Klopt ook niet helemaal: het gaat niet om accuduur maar om compleet uitschakelen van de telefoon op willekeurige momenten omdat de batterij de pieken niet meer aankan.

Simpel een nieuwe accu zorg er voor dat je iPhone weer op volle snelheid draait. Kost wel wat ja, en bij Apple is het idd iets duurder dan bij anderen. Is je eigen keuze.

In dit artikel staat het netjes uitgelegd: https://support.apple.com/nl-nl/HT208387

Onverwachte uitschakeling voorkomen
Onverwachte uitschakeling doet zich vaker voor als de batterij weinig lading of een hoge chemische leeftijd heeft, of in het geval van lage temperaturen. In extreme gevallen kan het voorkomen dat het apparaat zo vaak wordt uitgeschakeld dat het onbetrouwbaar of onbruikbaar wordt.

Wanneer meer extreme vormen van dit energiebeheer vereist zijn, merkt de gebruiker mogelijk effecten zoals:

  • Langere wachttijd voordat apps worden gestart
  • Lagere beeldsnelheid tijdens het scrollen
  • Minder achtergrondverlichting (deze instelling kan worden overschreven in het bedieningspaneel)
  • Tot 3 dB minder luidsprekervolume
  • Geleidelijke afname van de beeldsnelheid in bepaalde apps
  • In extreme gevallen wordt de flitser uitgeschakeld (zoals aangegeven in de gebruikersinterface van de camera)
  • Apps die op de achtergrond worden ververst, moeten mogelijk opnieuw worden geladen wanneer ze worden gestart

De initiële communicatie van Apple hierover was inderdaad niet zo ‘handig’ maar dat is al lang rechtgezet.

zwah
zwah

Ach ja, als iemand de komende spyware van Apple op je toestel uit gaat leggen als een nieuwe future dan verbaasd deze verkeerde uitleg mij ook niet.

Reageer op artikel:
Waarom je oude iPhone sneller wordt als je de locatie instelt op Frankrijk
Sluiten