Zoveel geld moet Google aan Apple betalen voor ideale positie in Safari
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.onemorething.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F08%2FGoogle-op-Mac.png)
Wie Safari op zijn iPhone of Mac gebruikt zal zien dat Google de standaard zoekmachine is. Voor sommige gebruikers lijkt dit misschien op willekeur, maar dat is zeker niet het geval. Het bedrijf van Sundar Pichai lapt jaarlijk namelijk een flink bedrag om deze positie te behouden.
Vorig jaar werd duidelijk dat Google maar liefst 10 miljard dollar neerlegde om de standaard zoekmachine in Safari te zijn. Vandaag komen analisten van Bernstein naar buiten met het mogelijke bedrag van 2021. Een bedrag dat alles behalve mals is.
Google lapt miljarden dollars
Google heeft in de afgelopen paar jaar al flink wat dollar gelapt om de standaard zoekmachine te zijn in Safari. Zoals gezegd heeft het bedrijf vorig jaar 10 miljard dollar betaald en het lijkt er niet op alsof Apple daar genoegen mee neemt. Volgens de analisten van Bernstein gaat dit bedrag de komende jaren alleen nog maar stijgen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.onemorething.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2FGoogle.jpg)
De verwachting is dat Google dit jaar maar liefst 15 miljard dollar af moet tikken om de standaard zoekmachine in Safari te blijven. Apple neemt daar in 2021 misschien genoegen mee, maar zal dit volgend jaar waarschijnlijk geen passend bedrag meer vinden. De verwachting is dat Google in 2022 een bedrag tussen de 18 miljard dollar en 20 miljard dollar moet betalen.
De risico’s van de deal met Apple
Volgens de mensen van Bernstein brengt deze Apple-deal twee grote risico’s met zich mee. Ten eerste is dit een deal dat inmiddels al onder een flink vergrootglas ligt. Verschillende autoriteiten hebben aangegeven vraagtekens te hebben bij de onderhandeling tussen Google en Apple en kunnen uiteindelijk over gaan op actie. Het is immers een slimme manier van Google om concurrent Microsoft buiten de deur te houden en voor Apple om extra omzet te genereren.
Google Maps krijgt eindelijk de feature waar automobilisten van dromen
Het tweede risico heeft vooral te maken met de bereidheid van Google. Het bedrijf van Sundar Pichai haalt fantastisch veel voordeel uit deze voorkeurspositie, maar moet daar wel ieder jaar meer voor lappen. Apple maakt wat dat betreft uitstekend gebruik van de situatie. De kans dat Google steeds minder ziet in de deal, en er steeds minder voordeel uithaalt wanneer je de prijs er tegenover zet, wordt met het jaar groter.
Reacties: 7

‘lappen’ ? …
Is dat een gangbare term ?
In ieder geval niet in Vlaanderen.

lap·pen (lapte, heeft gelapt)
- een of meer lappen op iets zetten; = verstellen
- herstellen
- behendig verrichten, slim uitvoeren: dat heeft hij (hem) gauw gelapt; iem. erbij lappen boete of straf laten oplopen
- (sport) een ronde achterstand bezorgen
- geld bijeenbrengen
- met een zeem schoonmaken: de ramen lappen
Nummer 5 dus
Het woord ‘lappen’ wordt ook vaak gebruikt in het uitgaansleven. Met z’n allen ‘lappen’, zodat de drank voor de groep uit de ‘pot’ kan worden betaald. (totdat de pot leeg is en dan begin je weer van voor af aan )

Als ik een woordenboek nodig heb om mijn ‘eigen taal’ te begrijpen ? …
Het is dus iets van boven de Moerdijk.

Nee hoor. Hier in Ons Brabant is het ook een normale uitspraak. Ik denk dat het iets van onder de landsgrens is

Kan bevestigen dat ‘lappen’ als werkwoord Nederlands is maar wel lichtelijk populair taalgebruik.
On topic: het voelt erg virtueel dit soort bedragen. Als Google bereid is dat te betalen dan zal daar een berekening achter zitten.
Dat doet mij dan weer dan weer nog blijer met DuckDuckGo zijn. Wat een bizarre wereld die reclame.

Of ze het nou moeten lappen, flappen of tappen, het zal GOO toch een zorg wezen of ze 10 of 20 miljard moeten aftikken.
De obscene Silicpon Vallye triljardenbedrijven vormen toch één front tegen de rest van de maatschppij - die ze op geen enkele manier tegenhoudt of aan banden legt. WIj leggen hier in Noord-Holland intussen hun infrastructuur aan zodat ze hier bijna gratis hun energie kunnen krijgen want oooohh, ze dragen zo gigantisch bij aan de werkgelegenheid met een handvol operators en opzichters

Joepie, en Apple betaalt weer aan Google voor de analytics. Lekker elkaar spekken daar in de US of A. Wij hier in NL gaan inderdaad al onze groene stroom doneren aan deze Big Brother. Heeft overigens weinig met werkgelegenheid te maken. Meer met afluisteren van datastromen. Extra makkelijk vanuit Nederland.