Jeroen Kraak
Jeroen Kraak iPhone 13 augustus 2021 4reacties
Leestijd: 2 minuten

EU presenteert volgende maand nieuwe wet om universele oplader

Elke telefoon heeft weer een andere oplader. De EU wil dat er een einde aankomt aan deze wirwar en komt met een nieuwe wet.

Dat je voor de ene telefoon een andere oplader nodig hebt dan voor de ander is natuurlijk irritant. Het is makkelijker en goedkoper als er één universele aansluiting is. Vooral ook omdat niet bij elke smartphone een oplader wordt meegeleverd. Om de wildgroei aan stekkers en kabels te beperken gaat de EU een nieuwe wet indienen.

Eén oplader voor alle smartphones

Uit berichtgeving van Reuters (via Yahoo) blijkt dat deze stap meer consequenties heeft voor Apple dan voor andere merken. De meeste Apple-producten gebruiken een Lightning-kabel, terwijl de meeste andere merken die op Android draaien gebruik maken van een USB-C-aansluiting. Een aansluiting die Apple bijvoorbeeld wel gebruikt bij haar iPads.

De wildgroei in verschillende opladers is duidelijk terug te zien in de laatst recente cijfers (2018). Ongeveer 50 procent van de kabels van verkochte smartphones was USB C. USB micro-B kwam daarna met 29 procent, gevolgd door de Lightning aansluiting met 21 procent.

De EU is nu bezig met de wetgeving op te stellen. Dit doet het nadat vorig jaar een overweldigende meerderheid stemde voor een universele oplader, omdat dit makkelijker is voor de consument en beter voor het milieu. Volgende maand wil het de wet presenteren.

Apple patenteert nieuwe uitvinding die Lightning-poort overbodig maakt

USB C wordt waarschijnlijk de standaard

Het lijkt erop dat USB C de standaard oplader gaat worden, aangezien dat nu het grootste aandeel van aansluitingen is. Voor Apple zal dit niet een heel moeilijke stap zijn aangezien het dit jaar al met dit type aansluiting werkt. Zo kwamen de iPad Air en M1 iPad Pro al op de markt met zo’n aansluiting. De geruchten gaan dat dit voor de nieuwe iPad Mini die dit jaar moet uitkomen ook zo zal zijn. De iPhone is dus samen met het basismodel iPad het enige model dat nog Lightning gebruikt.

Toch waarschuwde Apple de EU eerder dat een universele oplader schade brengt aan innovatie en dat het juist slecht is voor het milieu, omdat gebruikers van andere opladers nieuwe zullen moeten aanschaffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 4

imar
imar

De vraag met één universele lader of laad-poort is natuurlijk wel, wat gebeurt er als die gedateerd raakt. Het is te hopen dat de keuze ditmaal op USB-C valt, waarmee we nog wel een paar jaar vooruit kunnen…

planeten-paultje
planeten-paultje

Apple heeft tegenwoordig alleen nog maar laders met USB-C dacht ik. Zolang het leverbare vermogen een beetje correspondeert met wat het te laden apparaat nodig heeft, kan je iedere telefoon, tablet (of Apple laptop) met een Apple lader opladen. Dat betekent dat alle Apple laders universeel zijn.

Ongeacht het te laden apparaat heb je wel een laadkabeltje nodig. Daar kan geen wet iets aan veranderen, tenzij men verplicht dat alles draadloos geladen moet worden. Wat weer waanzin zou zijn, gezien de verliezen die optreden bij draadloos opladen.

Als de EU wil dat er één oplader komt voor alle telefoons, dan wordt dat ook verspilling omdat die lader dan meer vermogen moet kunnen leveren dan veel telefoons nodig hebben.

Wat duurzaamheid betreft: Ik vind de laders en laadkabels van Apple prima kwaliteit hebben. Ik ga er zorgvuldig mee om en heb de afgelopen ±7jaar geen lader of laadsnoer hoeven weggooien.

Al met al lijkt mij dat met dit hele lader-gedoe de EU voorbij schiet aan, ja wat eigenlijk. Het is een zinloze actie, ook als men legacy laders etc wil uitbannen. Dat doet de industrie zelf wel omdat de consument dat spul niet meer koopt.

Heb ik nog iets gemist?

frimo
frimo

Ik heb sterk de indruk dat hier opladers en kabels (of eigenlijk stekkers) door elkaar gehaald worden. Een oplader is feitelijk een transformator die 110-230 Volt wisselstroom omzet in 5 V gelijkstroom. Tussen de oplader en het op te laden apparaat heb je een kabeltje nodig met aan iedere kant een passende stekker. Meestal is dat nu USB-A aan de lader kant en iets anders aan de kant van het op te laden apparaat. Dat die laatste verschillende types kent vind ik niet zo boeiend, hoeveel moeite is het om een paar verschillende snoertjes bij je te moeten hebben?
Interessanter is de lader kant, de lader is immers groter, kostbaarder en gaat langer mee dan een snoertje. Voor de lader kant hebben we nu vaak USB-A en steeds meer USB-C. Heel overzichtelijk. Naarmate het meer USB-C wordt zullen mensen vaker nieuwe kabels moeten kopen of een USB-C naar USB-A adapter om hun oude kabels te blijven gebruiken. Ook heel overzichtelijk.
Kortom, er is geen oplader probleem waar de EU zich mee hoeft te bemoeien. Ze kunnen hun tijd en energie beter steken in een veel urgenter probleem: de klimaatverandering.

zwah
zwah

Ben inderdaad nog nooit een redactioneel stuk over dit onderwerp tegengekomen waarin duidelijk is waar het nu precies om gaat. Is het nu alleen de oplader of oplader inclusief het kabeltje. Dan zijn er ook nog opladers met het kabeltje er aan vast gemaakt. Als het alleen om de oplader gaat dan is er bij Apple geen probleem zolang die oplader maar een USB-c ingang heeft voor verbinding met de kabel, en dat is al een tijdje het geval. Die USB-c ingang hoeft dan ook niet persé op het apparaat zelf te zitten. Vraag mij af of de EU zelf begrijpt waar ze mee bezig zijn en weer eens niet zoals zo vaak, het paard weer eens achter de wagen spannen.

Reageer op artikel:
EU presenteert volgende maand nieuwe wet om universele oplader
Sluiten