Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 16 augustus 2021 19reacties
Leestijd: 3 minuten

Apple verdedigt zijn CSAM kindermisbruik detectie

Toen Apple vorige week zijn plannen om kindermisbruik op te sporen bekend maakte, kreeg het een stortvloed van kritiek over zich heen. Afgelopen vrijdag besloot het bedrijf daarom om zijn strategie te verdedigen.

Apple verdedigde afgelopen vrijdag nieuwe Child Safety plannen, nadat het bedrijf een storm van kritiek over zich heen kreeg. De techniek zou afbeeldingen controleren die zijn geüpload naar iCloud en op Berichten.

Apple’s nieuwe feature scant foto’s voor detecteren kindermisbruik

Het bedrijf verwerpt de bezorgdheid dat de update een bedreiging zou vormen voor de privacy. “We kunnen zien dat het op grote schaal verkeerd wordt begrepen”, zei de Apple softwarechef Craig Federighi afgelopen vrijdag. Dit was te lezen in een interview met de Wall Street Journal over de uitrol van de omstreden update.

Vorige week onthulde Apple plannen voor twee nieuwe functies voor iOS en iPadOS in de VS. De eerste kan afbeeldingen van seksueel misbruik van kinderen identificeren die zijn geüpload naar zijn iCloud-opslag. De andere functie gebruikt machine learning om kinderen en hun ouders te herkennen en te waarschuwen bij het ontvangen of verzenden van seksueel expliciete foto’s op Berichten, de sms-app van Apple.

Apple’s eigen werknemers maken zich grote zorgen over CSAM-detectie

Federighi zei dat de nieuwe anti-kindermisbruik-tools de systemen en apparaten van Apple niet minder veilig of privacygevoelig maken. “We wilden foto’s van kindermisbruik in de cloud kunnen herkennen zonder fysiek naar de foto’s te kijken”. Hij voegde eraan toe dat Apple “dit soort mogelijkheden wilde bieden (…) op een manier die juist veel meer privé is dan alles wat ooit eerder op dit gebied is gedaan.”

Apple geeft uitgebreide uitleg over geplande anti-kindermisbruik-technologie

Daarnaast heeft Apple ook gedetailleerde uitleg gegeven over de nieuwe functies. In een technisch artikel omschrijft het bedrijf dat de anti-kindermisbruik-technologie, ontwikkeld door cryptografische experts, veilig is en benadrukt dat het juist is ontworpen om de privacy van gebruikers te beschermen.

Het bedrijf zei dat het slechts beperkte toegang heeft tot alle schendende afbeeldingen. Het National Center for Missing and Exploited Children, een non-profitorganisatie, gaat deze afbeeldingen markeren.

In de briefing afgelopen vrijdag legde Apple uit dat het gaat vertrouwen op betrouwbare groepen in meerdere landen om te bepalen op welke afbeeldingen men moet letten. Zo zou het bedrijf ervoor zorgen dat de techniek niet voor andere doeleinden kan worden misbruikt.

Apple onderstreepte dat het alleen afbeeldingen, die gebruikers naar iCloud uploaden, controleert. Daarbij scant het systeem naar een digitale handtekening die overeenkomt met bekende afbeeldingen van seksueel misbruik van kinderen. Dit kan worden gedaan zonder de daadwerkelijke afbeeldingen te zien.

Kan de CSAM techniek worden misbruikt?

Encryptie- en privacyspecialisten hebben gezegd dat men de CSAM (child sexual abuse material) tool ook voor andere doeleinden kan gebruiken. Daardoor opent de tool mogelijk een deur voor massale surveillance. Anderen waren bezorgd dat de nieuwe anti-kindermisbruik-functie een eerste stap zou kunnen zijn in de richting van het verzwakken van encryptie. Ook uitte men wantrouwen over het mogelijk openen van “achterdeurtjes”. Deze zouden hackers of overheden mogelijk kunnen misbruiken.

“We hebben eerder te maken gehad met eisen om door de overheid opgelegde wijzigingen te bouwen en uit te voeren die de privacy van gebruikers aantasten. Deze eisen hebben we steevast afgewezen”, zei Apple in het bericht. “We zullen ze ook in de toekomst blijven weigeren.”

Apple is onvermurwbaar in zijn stelling dat het niet zal ingaan op het verzoek van een regering om te scannen op iets anders dan afbeeldingen van seksueel misbruik van kinderen.

Online brief al duizenden malen ondertekend

Inmiddels hebben ruim 8.000 mensen een online brief ondertekend, waarin men Apple oproept de functies niet te implementeren. Daaronder was ook voormalig NSA-medewerker en nu klokkenluider Edward Snowden.

Snowden lekte destijds informatie die het massale surveillanceprogramma van de Amerikaanse regering onthulde. “Apple’s huidige pad dreigt tientallen jaren van werk van technologie-experts, academici en beleidsadvocaten te ondermijnen om strenge privacybeschermende maatregelen de norm te maken voor de meeste elektronische apparaten en gebruiksscenario’s”, luidt het pleidooi op appleprivacyletter.com. “We vragen dat Apple zijn technologie-implementatie heroverweegt, opdat het dat belangrijke werk niet ongedaan maakt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 19

kevv
kevv

Ik vind zoals Apple het uitlegt een prima manier. Het controleert dus of de afbeelding overeenkomt met bekende afbeeldingen van kindermisbruik. Daarmee schendt je alleen de privacy van pedofielen. Wil je een stap verdergaan en ook afbeeldingen controleren die niet bekend staan als kindermisbruik, dan moet je de privacy schenden van iedereen… effectief om kinderporno tegen te gaan, dat wel… maar het doel heiligt niet alle middelen.

Wat wel vaststaat is dat er grootschalige pedonetwerken zijn waar mensen op hoge posities onderdeel van uitmaken. Epstein kon jarenlang zijn gang gaan en deed dat niet alleen. Hij is dood om die mensen te beschermen. Ik ben dan ook benieuwd of Cook het aandurft om bekenden aan te geven als zijn software die mensen exposed.

zwah
zwah

Natuurlijk kunnen ze het goed uitleggen, alleen slaan ze wel de kern van de zaak over, daar wordt niet over gesproken. Want wie is Apple dat zij denken het zich te kunnen permitteren om als politieagentje op te gaan treden, bij voorbaat iedereen verdacht te maken door scan software op je toestel te installeren, zonder dat jij als eigenaar daar iets over te zeggen hebt. Dit is zeker geen taak voor Apple of andere techbedrijven. Ik begin mij sterk af te vragen of het onderwerp kindermisbruik hier niet wordt misbruikt voor heel andere doeleinden. Tim Cook bemoeid zich toch al veel te veel met politieke en andere bijzaken en hij zal niet de eerste zijn die het wegens succes in de hersenpan is geslagen want het z.g. privacy beleid van Apple wordt hiermee in negatieve zin zo’n 180 graden omgeslagen. Voorlopig worden er door mij geen nieuwe Apple producten aangeschaft, wat ik eerder wel van plan was. Als Apple dit gaat doorzetten dan ga ik gewoon weer terug naar een Windows PC en een Android pixel toestel en ja, ik weet hoe het daar gesteld is met je privacy maar daar heb ik dan wel zelf voor gekozen.

DokterBibber
DokterBibber

Kevv vindt alles goed zolang er maar Apple op staat.
Want als Apple het zegt dan is het toch waar.

Kevv begrijpt nog niet dat het begint met iets dat we allemaal verwerpelijk vinden, maar dat deze technologie naar ‘eigen wens’ van Apple ook voor veel andere zaken kan worden gebruikt en dat het minder onschuldig is dan wat Apple je probeert te verkopen.

Schapen zoals Kevv houd je altijd. Ik noem het maar gewoon een meeloper.
Dat Apple hier de taak van een overheid overneemt en politie-agentje speelt zoals de Stasi dat deed in Oost Duitsland wil Kevv liever niet horen. Want Apple doet nooit wat fout een oei als je een ander geluid laat horen ben je dissident en moet jee maar overstappen naar een ander merk - Want dat is het enige argument dat Kevv kan geven. Kevv zou ook een goede Chinees kunnen zijn, want als de staatspartij het zegt dan is het waar, en zo is het volgens hem ook met Apple. Wees een brave burger en laat de technologie bepalen wat goed of fout is, zolang Big Brother het zegt.

newtastyland
newtastyland

Mensen zoals dr bibberitus, hou je ook altijd. Lekker makkelijk ook om overal maar tegen te zijn onder het mom van privacy… en dan de stasi er bij halen. Dat slaat als een tang op een varken, maar dat wis je zelf ook wel.

Kom dan eens met een betere oplossing ?

Probeer je eens in te denken hoe je zou reageren als het jouw kind of kind van familie betreft!

Goderikus
Goderikus

Ach, nu het hele toestel en zijn ultrasnelle processor in het teken staat van alle dubieuze en onwerkelijke verdenkingen en procedures zoals door Tim geïnstigeerd (wat voor man moet dat zelf in hemelsnaam zijn, zeg…?), mag hij ook een keer die peperdure contributie betalen om steeds weer terug naar “af” te gaan.

Night
Night

Ik denk dat het een leuk idee is, maar niet meer dan dat.

  1. Nog steeds heeft een minderheid van de mensen een iProduct
  2. Daarvan gebruikt lang niet iedereen iCloud en/of Berichten voor fotodistributie
  3. Verstuur je foto’s van naakte kindjes in een versleutelde ZIP file o.i.d. is het al niet meer te controleren

Ik acht de kans van slagen dan ook te gering om de kosten van de benodigde software, hardware en AI technieken te rechtvaardigen.

kevv
kevv

Wat is dit nou weer voor een achterlijke reactie door mij weg te zetten als stasi omdat ik een andere mening heb dan jij? Over stasi gesproken. Als je inhoudelijk ook nog iets in te brengen heb wil ik wel op je reageren. Als je niet normaal kunt doen tegen mensen die anders denken dan jij, zak er dan lekker in.

zwah
zwah

Een betere oplossing zou zijn geweest om net als Microsoft en Google gewoon in de Cloud te scannen, wat ze naar ik meen ook al deden. Dan hoeft er geen scansoftware op je toestel zelf te worden geplaatst, want hiermee maak je elke gebruiker bij voorbaat verdacht.

newtastyland
newtastyland

Vanuit de gebruiker gezien wel, maar ik snap dat Apple wil voorkomen dat de troep op hun servers wordt opgeslagen.

zwah
zwah

Voor de duidelijkheid: ik ben er ook niet tegen dat Apple foto’s op iCloud scant, alleen niet via een geïnstalleerd spyware programma op mijn toestel omdat dit mogelijke kwaadwillende de kans geeft om heel veel informatie, waar onder ook bankgegevens e.d. van gebruikers te verzamelen. En wie garandeert dat Apple zelf niet die kwaadwillende zal zijn, ook al beloven ze van niet. Het doel heiligt niet de middelen die worden gebruikt, zeker niet als het ook anders kan. Je zou inmiddels moeten weten dat alle beloften die door techbedrijven worden gedaan uitsluitend het doel hebben om geld te verdienen. Vandaar dat een Tim Cook zich heiliger voordoet dan de paus. Privacy is bij Apple uitsluitend een verkoopargument, dat is wel duidelijk bij deze ommezwaai van 180 graden. Het zou dan ook heel goed kunnen dat ik in december geen iPhone 13 koop maar wel een Google Pixel.

Goderikus
Goderikus

Inhoudelijk sterk punt. Hoewel de Pixel ook niet vrij is van gesniffel, zij het op server-niveau, maar dan valt het concurrentievoordeel van  idd. voor een groot deel weg.

zwah
zwah

Niks is vrij van gesniffel en je hebt als gebruiker altijd nog de keuze om geen gebruik te maken van de cloud diensten en mailserver van een techbedrijf die op server-niveau controleren. Persoonlijk maak ik daar wel gebruik van. Daarnaast kan je met Android veel meer zaken aan je persoonlijke wensen aanpassen dan met IOS het geval is. En zoals je zelf ook al zegt, het grootste voordeel ten opzichte van Android, geven ze hiermee weg.

Night
Night

In Europa gaat het hele verhaal toch al niet op. De regelgeving (Europese privacywet en AVG) staan dit niet toe. Zwah maakt zich druk om niets.

zwah
zwah

Op dit moment kan het niet maar maak je geen zorgen want met het z.g. nobele doel er van gaan ze dat er best wel doorheen krijgen. Alleen al het feit dat ze zoiets bedenken geeft mij al aan dat ik moet stoppen met Apple want het wordt nu wel heel duidelijk hoe ze alles willen beheren en beheersen, inclusief hun gebruikers. Gelukkig ben ik thuis op alle platformen maar nergens aan gebonden, daarom neem ik ook nooit extra diensten af van een techbedrijf. Of het nou wel of niet wordt doorgezet door Apple, mijn besluit om naar de Pixel 6xl over te stappen die ergens in oktober zal verschijnen staat vast.

newtastyland
newtastyland

De overstap naar (Google’s) Android snap ik niet in het kader van privacy bezwaren, maar wellicht kun je dat eens toelichten?

Ps het verdien model van Google is bekend neem ik aan?

zwah
zwah

Met alle platforms ben ik bekend, ook vele toestellen van Android gehad (en Windows en Symbian). Echte privacy is er nergens en dat is ook niet mijn grootste bezwaar. Wel kan je met Android veel meer doen met je instellingen op dat gebied. Inderdaad weet ik ook dat ik bij Google het verdienmodel ben maar ook dat kan je zelf redelijk in kaart brengen. Ook weet ik dat vrijwel overal wordt gescand maar wel in the Cloud. Het is je eigen keuze om de Cloud te gebruiken. De keuze die Apple gaat maken is een enorm verschil in het kunnen maken van een eigen keuze want als ze direct vanaf het toestel gaan scannen is het maar een kleine stap om ook andere zaken in je toestel te gaan scannen, zonder dat je het weet. En daar heb je als gebruiker geen enkele zeggenschap over. Per slot is er geen enkel techbedrijf te vertrouwen op hun blauwe ogen, ook Apple niet. Ik wil gewoon niet dat Apple voor mij beslissingen gaat nemen waar ik zelf niet achter sta. Apple is niet mijn baas of mijn mentor maar zo gedragen zij zich wel. Het zijn dus niet uitsluitend privacy redenen maar ook diverse ergernissen over bemoeienissen van Tim Cook met allerlei bijzaken, waar ik mij bijzonder aan kan ergeren want ik hou er niet zo van als iemand zich voordoet als heiliger dan de paus. En ik wil zeker niet dat een dergelijk figuur voor mij gaat bepalen wat goed en slecht is, dat kan ik echt wel zelf. Mijn grootste rede is wel de scansoftware op het toestel zelf, die mogelijk allerlei andere (slechte) deuren kan openen voor elke gebruiker. In principe wordt de zeggenschap over je eigen toestel op deze manier ontnomen.

Night
Night

Dat doet Apple als sinds de iPhone 6 (die zonder weten van de eigenaar) wordt teruggeschroefd, terwijl er kennelijk wel een optie is om dit apart te regelen door Apple zelf. Zo is die ‘functionaliteit’ in Frankrijk niet bestaand.

Goderikus
Goderikus

Inderdaad dat naargeestige geloer in het privédomein van mensen - om inderdaad weer dat selectieve heiligboontje-complex te faciliteren.
Laat👨‍⚕️ eerst iets doen aan zijn eigen gedrag, de constante economische uitbuiting uit zijn naam van goedkope arbeidskrachten in het Verre Oosten, de nepdiversiteit in zijn eigen Directie, en het rondslepen van iPhones in de grootste (fossiele) logistieke luchtvaartoperatie over de hele wereld, uit naam van zijn eigen milieubewustheid.
Wat allemaal via miljoenenkostende PR-campagnes gerelativeerd ipv. opgelost wordt

zwah
zwah

Inderdaad heel jammer dit soort zaken allemaal. Wel moet ik eerlijk zeggen dat de kwaliteit van de meeste Apple apparatuur prima in orde is, ook qua werking. Mijn 1e iPhone was een 6 plus en daarna terug naar Android. Toen de X10 iPhone in beeld kwam was ik terug bij Apple maar niet om rede van privacy. Hoofdzakelijk omdat veel Android-toestel fabrikanten extra agressieve afsluitsoftware op hun toestellen zetten voor een beetje extra energiebesparing, waardoor op de achtergrond draaiende apps zoals Gmail gewoon heel snel werd afgesloten. Ondanks de pushinstellingen kwam je mail dan gewoon niet binnen, ook bij berichten-apps geen meldingen enz. Pas als je een app opende kwam opeens alles binnen. Onbegrijpelijk genoeg zijn er nog veel Android toestel fabrikanten die dit gewoon blijven volhouden doen en daarmee hun smartphones eigenlijk in dumpphones veranderen. Gelukkig is daar tegenwoordig gemakkelijk een lijst van te achterhalen welke fabrikanten dat zijn. Het is dus goed oppassen welk toestel je kiest. Google zelf is daar neutraal in, die voegt niks extra’s toe voor afsluiting van apps. Wat mij wel verbaasd is dat ze er bij Apple er zo lang over doen om fatsoenlijk over de plaatsing van scansoftware te reageren, terwijl ze weten dat er veel ophef over is. Tot nu toe is de respons eigenlijk alleen maar dat het goed voor ons is en dat zij het goed zullen controleren. Over het werkelijke probleem wordt niet gesproken, waardoor je het zelf alleen maar meer in de hand gaat werken dat gebruikers gaan denken dat hier meer achter zit dan gemeld.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reacties 0
Reageer op artikel:
Apple verdedigt zijn CSAM kindermisbruik detectie
Sluiten