Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Software 6 augustus 2021 4reacties

Apple’s nieuwe feature scant foto’s voor detecteren kindermisbruik

Apple bevestigt de plannen voor het uitrollen van een systeem dat foto’s met kindermisbruik kan detecteren op iOS, macOS, watchOS en iMessage. Dit geldt vooralsnog voor iOS- en iPadOS-apparaten in de Verenigde Staten. Die krijgen in de herfst namelijk een update met die technologie aan boord, met als doel het verminderen van het verspreiden van kindermisbruikfoto’s.

Het systeem scant foto’s op het apparaat waarmee ze gemaakt zijn, zonder dat daarmee de privacy van de gebruiker in het geding komt. Dat gebeurt voordat ze geüpload worden naar iCloud. Het scannen gebeurt alleen wanneer de foto naar de cloud verdwijnt.

Apple zet zich in in de strijd tegen kindermisbruik

Apple krijgt ook alleen een seintje van een match met potentiële foto’s van kindermisbruik wanneer cryptografische vouchers van een bepaald account voldoen aan bepaalde eisen die te maken hebben met seksueel getint materiaal van kinderen.

iCloud
De cloud (Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Apple gebruikt al jaren hashsystemen voor het ontdekken van dergelijke foto’s wanneer die verstuurt worden via de mail. Het bedrijf is daarin niet uniek: ook Google doet dat bijvoorbeeld met Gmail. Ditzelfde systeem wordt nu dus toegepast op foto’s die naar iCloud gaan — ook wanneer ze niet gedeeld worden met een ander.

Privacy blijft gewaarborgd

Apple legt in een pdf uit dat er wel bepaalde restricties bestaan tijdens het scannen, zodat de privacy van de gebruiker gewaarborgd blijft. Het bedrijf…

  • …haalt geen informatie uit foto’s die niet voldoen aan de eerdergenoemde eisen;
  • …krijgt geen toegang tot metadata of andere fotogegevens van gevonden kindermisbruikfoto’s totdat specifieke grenzen overschreven zijn;
  • …zegt dat het risico op verkeerd gescande foto’s klein is, gevonden foto’s worden handmatig gecontroleerd voordat ze doorgestuurd worden;
  • …zegt dat gebruikers zelf geen toegang hebben tot de database met gevonden afbeeldingen;
  • …zegt ook dat gebruikers zelf niet kunnen zien wanneer hun foto’s aangemerkt zijn.

Het systeem maakt gebruik van drie cryptografische systemen om ervoor te zorgen dat alles robuust is. Wanneer dit systeem naar Nederland komt, dan heeft de iPhone-maker vooralsnog niet bekendgemaakt.

iMessage op de schop in iOS 15: welke veranderingen kunnen we verwachten?

Daarnaast is het zo dat de app iMessage ook voortdurend scant op seksueel getinte foto’s op een apparaat dat gebruikt wordt door kinderen. Dergelijke foto’s worden dan wazig gemaakt. Dat is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat ouders een waarschuwing kunnen instellen wanneer kinderen seksueel getinte foto’s versturen of ontvangen.

Apple

Reacties: 4

DokterBibber
DokterBibber

Zeer ongewenste ontwikkeling dat een bedrijf dat zegt ‘privacy’ in een hoog vaandel te dragen zijn eigen gebruikers gaat controleren op inhoud.

Natuurlijk begint zoiets met iets waar we allemaal wel van kotsen dat het gebeurt en dus vinden we het al snel ‘goed’ dat Apple dit doet.

Maar het probleem ligt natuurlijk dieper.
Want als Apple dit kan en doet, kan het natuurlijk zonder enige moeite ook ieder ander bestandje van jou en mij gaan bekijken en waar eindigt het dan…

Dat zijn praktijken die je verwacht in een land met een fout regime.
Niet van een bedrijf dat zijn mond vol heeft over het waarborgen van je ‘privacy’, want die is blijkbaar ver te zoeken bij Apple als dit idee wordt doorgezet.

grannysmith
grannysmith

Rotte appel.

odiebla
odiebla

Kwestie van tijd voor het ingezet gaat worden voor andere doeleinden. Erdogan die Apple gaat verplichten erdogancartoons te filteren, moslim landen die gay porno eruit willen halen, de Amerikanen die foto’s van bekende zaken willen opsnuffelen.

Functioncreep, Mark my words. Nee Apple, hele slechte ontwikkeling. Blijf met je vingers van mijn data.

hydrae
hydrae

Het scannen van persoonlijke content maakt Apple geen haar beter dan een Microsoft, Google of Facebook.

Reageer op artikel:
Apple’s nieuwe feature scant foto’s voor detecteren kindermisbruik
Sluiten