Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 juli 2021 6reacties
Leestijd: 2 minuten

Ziggo houdt krampachtig vast aan (kunstmatig) lage upload­snelheid

Ziggo is al een tijdje bezig met een snelheidsoffensief. De kabelprovider biedt op steeds meer plaatsen internet met gigabit-snelheden aan. Dat is vlot downloaden, maar uploaden gaat nog altijd erg traag op de kabel. Komt daar ooit verbetering in? Ziggo ziet de noodzaak niet.

Dat zegt Leo-Geert van den Berg, hoofd vaste netwerk bij de provider, in een interview met NRC. Momenteel biedt Ziggo download­snelheden van 1Gbit/s (1000Mbit/s) aan. De uploadsnelheid van 50Mbit/s is zelfs bij het duurste abonnement beduidend lager. Glasvezel biedt hogere uploadsnelheden, maar dat hebben consumenten volgens het kabelbedrijf dat enige tijd geleden samenging met Vodafone helemaal niet nodig.

KPN en Ziggo zien het anders

Waar KPN de upload­snelheid opvoerde toen er massaal thuis werd gewerkt, ziet Ziggo geen aanleiding. Hoewel meer mensen dan ooit in de cloud werken en vergaderen via Zoom of Teams, is een uploadsnelheid van 30 of 50Mbit/s meer dan genoeg volgens de kabelaar. De coaxkabel is blijkbaar nog niet afgeschreven en dat bespaart een hoop geld. Glasvezel aanleggen is erg arbeidsintensief en duur.

„De meeste klanten maakt het toch niet uit wat er hun meterkast binnenkomt”

Concurrenten zoals T-Mobile en KPN zetten wel in op glasvezel tot de voordeur. Ziggo ziet dat anders. Het netwerk van de kabelaar bestaat al bijna helemaal uit glasvezel, maar dat geldt niet voor de kabel van de wijkcentrale naar de voordeur. „De meeste klanten maakt het toch niet uit wat er hun meterkast binnenkomt”, zegt een medewerker tegen NRC.

Ziggo gooit vanaf 1 juli 2021 de prijs van deze abonnementen omhoog

Krampachtig

De reden dat de uploadsnelheid bij Ziggo achterblijft, is dat de coaxkabel zo goed als vol zit. Er is weinig ruimte meer in het analoge signaal voor meer upload­snelheid, al probeer te provider wel meer ruimte voor internet te maken. Zo werd onlangs het analoge radiosignaal uitgefaseerd, maar er lijken vooralsnog geen ambities om iets met dat vrijgekomen stukje kabel te doen.

Opmerkelijk is dat Ziggo in nieuwbouwwoningen wél glasvezel tot in de meterkast aanlegt. Dat is bijvoorbeeld bij een nieuwe woontoren aan de zalmhaven in Rotterdam het geval. Bewoners krijgen daar echter geen sneller internet dan abonnees die via de coaxkabel aangesloten zijn, al is dat technisch prima mogelijk. De grootste provider van Nederland lijkt ook de krampachtigste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

frimo
frimo

Ziggo is volgens mij heel fout bezig. Volgend jaar geen Formule 1 meer op Ziggo Sport, binnenkort geen analoge radio meer en toch het abonnementstarief verhogen? Ik krijg steeds minder wat mij interesseert en moet toch steeds meer betalen? Niet erg klantgericht Ziggo!
Ik zal aan het einden van het F1 seizoen geen klant meer zijn, de waarde van het Ziggo aanbod duikelt dan (ver) onder de kosten van het abonnement.

zwah
zwah

Zelfs met ADSL van KPN heb ik een hogere uploadsnelheid van 55MB, dan bij Ziggo het geval is. Het minder krijgen voor steeds meer geld is bij Ziggo al een paar jaar geleden in gang gezet. Als ik hetzelfde pakket wat ik nu via KPN heb bij Ziggo zou afnemen dan ben ik bijna 12 euro per maand meer kwijt. Neem daarbij de stroomvretende mediabox XL van Ziggo, die het voor mij gemakkelijker maakte om voor een andere provider te kiezen, alweer een jaar of 4 geleden.

ldezwartfreedom-nl
ldezwartfreedom-nl

Ja dat krijg je met achterhaalde techniek (coax). Om nog maar niet te spreken over de verschrikkelijk slechte (of soms geheel afwezige) service van Ziggo.

Andreas-Jerphanion
Andreas-Jerphanion

Ik snap er niks meer van.
Eerst word ik door Liego gevraagd of ik belang heb bij glasvezel, vorige week stond op Tv totaal dat Ziggo met glasvezel gaat beginnen tot in huis,en nu lees ik dit verhaal.
Liego, volgend jaar ben ik vertrokken.
Jullie liegen alles aan elkaar.
Lijken wel politicus.
Ik heb TV start,telefoon en onbeperkt bellen, en 600mb down en 40 upp.
Ik wil voor mijn tv uitzendingen online straks genoeg upload hebben!!
Ik betaal nu al 90 euro per maand.
Genoeg is Genoeg.

jjmac
jjmac

Maw vreemd, KPN is altijd euro’s duurder geweest dan Ziggo, dacht namelijk ook altijd dat ik teveel betaalde en als je dan kijkt en 1 op 1 vergelijkt ben ik duurder uit.
En heb ook nog geen glasvezel dus was sowieso geen issue, en bij Ziggo altijd goed internet gehad, al meer dan 25 jaar. Maar ik laat me zeker verassen als we glasvezel krijgen.

DokterBibber
DokterBibber

Ik denk dat heel veel mensen nog een Ziggo abonnement hebben om Max in zijn bolide te zien rijden. Als dat volgend jaar wegvalt zullen er heel wat mensen zijn die Ziggo gaan opzeggen.

Het is uberhaubt geen fijn bedrijf.
Ze doen je allerlei beloftes, maar als puntje bij paaltje komt laten ze je zitten.

Wij zijn afgelopen najaar weer terug gegaan naar KPN omdat zij een 1000/1000 abo hebben en dat is handig als het halve gezin loopt te streamen en gamen.

Overigens en terzijde.
Geen TV abonnement meer afsluiten is echt een uitstekende zet gebleken.

Wij gebruiken nu Netflix, Disney+, Discovery+ (= inclusief Eurosport én méér) en NPO+ op de AppleTV voor Formule 1 gebruik ik de F1 (beta) app voor de AppleTV.

Daarmee besparen we overigens bijna 400 euro op jaarbasis.
Een TV abonnement bij Ziggo/KPN is loeiduur voor het pulp aanbod wat je eigenlijk krijgt.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Ziggo houdt krampachtig vast aan (kunstmatig) lage upload­snelheid
Sluiten