Mark Hofman
Mark Hofman Apple Inc. 16 juli 2021 6reacties

Apple gepasseerd door Xiaomi als een na grootste smartphone-verkoper

Het Chinese bedrijf Xiaomi timmert al jaren hard aan de weg en wordt ook in Europa steeds populairder. Sterker nog: het bedrijf gaat zo lekker dat het Apple achter zich heeft gelaten op de smartphonemarkt.

Xiaomi is op dit moment de een na grootste smartphone-verkoper ter wereld. Het Chinese bedrijf legt het op dit moment alleen nog af tegen Samsung, dat al jaren de grootste is. Apple staat op een derde plek.

Xiaomi laat Apple achter zich

Het is de eerste keer dat Xiaomi het weet te winnen van Apple. Ondanks het succes van de iPhone 12 heeft het bedrijf van Tim Cook het niet voor elkaar gekregen om de tweede plek vast te houden. Zo heeft Xiaomi het afgelopen jaar een groei van 83% doorgemaakt, waardoor het in Q2 2021 een marktaandeel van 17% heeft. Apple is het afgelopen jaar 1% gegroeid en heeft nu een marktaandeel van 14%.

Samsung staat, net als de afgelopen paar jaar, op nummer 1 in de lijst van Canalys. Het bedrijf groeide het afgelopen jaar met 15% en heeft inmiddels een marktaandeel van 19%. De nummer vier en nummer vijf zijn overigens ook Aziatische bedrijven. Oppo en Vivo, allebei uit China, delen de vierde en vijfde positie qua marktaandeel, al staat Oppo op plek vier vanwege een iets grotere groei. Dat bedrijf groeide het afgelopen jaar 28% en Vivo deed het met 27%.

Canalys Xiaomi Apple Samsung
Q2 2021 (Afbeelding: Canalys)

De cijfers zijn afkomstig van Canalys en is gericht op de smartphonemarkt in Q2 2021.

Geen gekke ontwikkeling

Het is voor Xiaomi zeker een grote mijlpaal, maar erg opvallend is de ontwikkeling niet. Het Chinese bedrijf heeft echt druk gezet om de internationale markt te veroveren. Verschepingen naar Latijns-Amerika steeg met 300%, naar Afrika met 150% en naar West-Europa met 50%. Tel daarbij op dat de prijzen van de smartphones tussen de 40% en 75% lager liggen dan bij Apple en Samsung, en het succes is te verklaren.

Al helemaal, omdat Apple zich druk aan het voorbereiden is op de komst van de iPhone 13. De smartphones worden in september dit jaar aangekondigd en zullen, uiterlijk, vanaf oktober verscheept worden. De consument is hiervan op de hoogte en stelt om die reden de aankoop van de iPhone 12 misschien wel uit.

Het Korreltje Zout: iPhone 13 zonder Touch ID, goed nieuws voor iPhone 14 en meer

Iets waar Apple zelf overigens ook rekening mee houdt, want het bedrijf heeft naar verluidt de productie-aantallen flink omhoog gegooid. Meer weten? Lees de eerste editie van Het Korreltje Zout via de link hierboven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

wyodor
wyodor

Vorig jaar een Xiaomi Mi 10 Lite 5G gekocht.
Was ten tijde dat Hugo met z’n Corona app kwam.
Niet dat ik ‘m nodig had.
Je moet meegaan met de tijd.
€309 bij Bol.
Prima kwaliteit, degelijk.
Met 2 simkaarten altijd bereikbaar.
De verpakking evenaart die van Apple.
En zonder de ethische praatjes van die kwijlende engnek uit Cupertino.
Da’s ook wat ze noemen een Unique Selling Point.
Afluisteren is misschien een dingetje.
Tijdens het bellen vroeg iemand of ik er sambal bij wilde. :slight_smile:

zwah
zwah

Je houdt natuurlijk altijd mensen die uitsluitend voor goedkoop gaan en dan komt die rommel van Chinese fabrikanten al snel in beeld. Als de verpakking maar op die van Apple lijkt. 2 merken met elkaar vergelijken die 2 totaal verschillende systemen vertegenwoordigen slaat al nergens op. Dan ook nog de argumenten die kant nog wal raken.:frowning:

marius1976
marius1976

Op zich ben ik best geneigd om in je redenatie mee te gaan… echter je post leest lekker voor iemand die van Apple houdt, maar wat zeg je nu eigenlijk?

Ik ben al járen een groot fan van Apple computers, maar ik ben ook al járen geleden overgegaan op een Android (Samsung) smartphone, omdat die hetzelfde doet als wat ik van een smartphone verwacht. En inderdaad minder knaken kost. Ik zou de term “goedkoop” niet willen gebruiken. Het is misschien wel eenvoudiger om aan te tonen dat de iPhone (veel) te duur is ten opzichte van de rest, dan om bij de andere merken te stellen dat ze goedkoop zijn.

Het is natuurlijk niet waar dat je Xiamoi en Apple niet met elkaar zou mogen of kunnen vergelijken. De basistaken die mensen met zo’n device doen verschillen echt nauwelijks: appen, foto’s maken, instagrammen/facebooken, navigeren, mailen… dat soort dingen. Als je op het level komt van besturingssysteem of merk, dan zit je al snel in het domein van de ‘fanboy’ … (niet vervelend bedoeld, maar je snapt wel wat ik bedoel … denk ik).

Daarnaast is het natuurlijk wel weer erg gemakkelijk scoren, om zo’n merk als Xiaomi af te doen als Chinese rommel. Uiteindelijk -of je het nou leuk vindt of niet- bestaat vrijwel alle digitale apparatuur op component level -zoals jij het noemt- voor een aanzienlijk deel uit Chinese rommel, alleen merk je dat helemaal niet.

Als het écht rommel zou zijn, zou Xiamoi géén 2e plek op deze lijst veroveren.

zwah
zwah

In mijn ogen blijft Xiaomi Chinese rommel en die mening had ik al toen ik nog Android toestellen gebruikte. Daarnaast staan ze op nummer 4 als het gaat om vroegtijdig afsluiten van op de achtergrond draaiende apps, waardoor je geen berichtgeving meer krijgt bij binnenkomende berichten, daar deze pas binnenkomen als je de app opent. Dit valt dus onder de basistaken die meteen al niet goed functioneren omdat deze en vele andere Android fabrikanten zelf software toevoegen om zo snel mogelijk alles wat op de achtergrond draait af te sluiten om rede van batterij besparing. Als ik ooit nog een Android toestel zou kopen dan zou dat een Google toestel zijn want die voegen geen extra afsluit software toe. Mijn reactie is dus zeker niet uit Fanboy overwegingen, maar hoofdzakelijk vanwege de totaal idiote argumenten van diegene waar ik op reageer, die blijkbaar niet eens weet dat ook in de iPhone 2 simkaarten mogelijk is.
don’t kill my app is de lijst waarop je de fabrikanten van Android toestellen kunt terug vinden die fanatiek op achtergrond draaiende apps afsluiten. Helaas zijn de meeste gebruikers hiervan niet op de hoogte. Veel succes met Xiaomi dus.

marius1976
marius1976

Kijk, aan die reactie hebben we iets. Dat jij die mening al jaren hebt, maar het verder niet toelicht in je eerste post, roept natuurlijk reacties op.

Verder interessant. Maar nog steeds bijzonder dat als het werkelijk troep zou zijn, ze het toch tot de 2e plek schoppen. Uit jouw reactie maak ik op dat ze al jaren actief zijn. Dan moeten er toch al die jaren heel wat mensen zijn geweest die er toch wel positief over zijn geweest, anders waren ze al lang weg toch?

zwah
zwah

Als je op de lijst hebt gekeken dan zie je ook Samsung als nummer 1 staan. Die hoef ik dus ook nooit meer. Je hoort zelden of ooit mensen zeggen dat hun toestel een slechte keuze is geweest en het vervelende is dat het probleem met het versnelt afsluiten op de achtergrond er langzaam maar zeker in sluipt, dus niet vanaf dag 1. Gebruikers hebben het vaak zelf niet eens door. Als je als Xiaomi gebruiker met domme opmerkingen komt over Apple op een Apple website dan kan je ook domme opmerkingen terug verwachten. En die 2e plek? Het is goedkoop!

Reageer op artikel:
Apple gepasseerd door Xiaomi als een na grootste smartphone-verkoper
Sluiten