Mark Hofman
Mark Hofman Apple Inc. 27 juli 2021 8reacties

Tesla CEO Elon Musk haalt uit naar Apple tijdens presentatie kwartaalcijfers

Tijdens het bekendmaken van de kwartaalcijfers heeft Tesla CEO Elon Musk geen goed woord overgehad voor Apple. De topman refereerde meerdere keren naar het bedrijf van Tim Cook waar hij, zoals eerder al bekend was, geen fan van is.

Tesla en Apple liggen elkaar niet helemaal. Ze halen af en toe wat werknemers bij elkaar weg en in de begindagen wilde Tim Cook niet eens tijd maken om met Musk te praten over een eventuele overname van het bedrijf. Kleine dingetjes die blijkbaar toch een stempel weten te drukken.

Elon Musk haalt uit naar Apple

Het resulteerde in een paar kleine sneren richting Apple tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Zo werd niet alleen duidelijk dat de omzet het afgelopen jaar vertienvoudigd is, maar sprak Musk ook over de reden waarom hij de Tesla Superchargers voor alle elektrische auto’s beschikbaar stelt.

Volgens de CEO van Tesla moeten bedrijven er gezamenlijk voor zorgen dat een toekomst, waar elektrisch rijden de standaard is, behaald kan worden. “Het is niet bedoeld om een walled garden te creëren en deze vervolgens als knuppel tegen concurrenten te gebruiken. Zoals sommige bedrijven dat wel doen”, liet de CEO weten. Na deze uitspraak kuchte hij en zei hij: “Apple.”

Tesla Model S Plaid
Plaid (Afbeelding: Tesla)

Toen het eenmaal over de batterijen van Tesla ging haalde Elon Musk wederom Apple aan. Volgens de CEO is er namelijk een misverstand dat zijn bedrijf kobalt zou gebruiken bij de productie van de accu’s. Iets dat Apple, volgens Musk, wel doet:

“Ik denk dat Apple ongeveer 100% van de cobalt gebruikt in zijn batterijen, smartphones en laptops. Tesla gebruikt geen kobalt in de iron-phosphate packs en bijna niet in de op nickel gebaseerde chemicaliën. We gebruiken over het algemeen misschien 2% kobalt, Apple gebruikt 100% dus het is amper een factor te noemen.

De walled garden

Tesla CEO Elon Musk had het over de walled garden, een term die je misschien wel vaker gehoord hebt. Het is een verwijzing naar iOS dat een gesloten platform is en volledig in handen ligt van Apple. Het bedrijf van Tim Cook bepaald welke software er op een iPhone staat en bepaalt dat ontwikkelaars de App Store moeten gebruiken. Het mag overigens duidelijk zijn dat het voornamelijk tegenstanders van Apple zijn die deze term gebruiken.

Elon Musk wilde Tesla verkopen aan Apple, maar kreeg geen reactie

Benieuwd naar het hele verhaal tussen Apple en Tesla CEO Elon Musk? Lees dan zeker even het bovenstaande artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 8

DokterBibber
DokterBibber

Elon Musk - Een slim manneke.
Maar oh wat is hij verder toch een enorme eikel.

zwah
zwah

Een blaaskaak met teveel geld, dan krijg je vanzelf dit soort uittingen.

diMay
diMay

Laat die ezel maar balken.

Pieter1969
Pieter1969

En nu nog een foutloos artikel erover en we zijn een heel eind verder (d/t, zoek zelf maar waar). Maar denk ook aan de schrijfstijl. “Uithalen naar” of een paar keer een sneer maken. Nogal een verschil. Ik denk dat de schrijver vooral om aandacht schreeuwt dan dat hij de lezer echt wil informeren.

pjotr
pjotr

Elon heeft hier wel een punt. Hoezo moet de EU duidelijk maken dat elke device een eigen oplader onzinnig is en dus ook slecht voor het milieu? Vaak is het echt wel een goed idee technologie te delen. Vasthouden aan isolationistische ideeën en eigen Technology first een slecht idee. Die walled garden met 30% Apple belasting is niet in het belang van de consument. Hooguit in het belang van de aandeelhouders van Apple.
Go Elon !!!

zwah
zwah

Alsof het wel in het belang van de consument is dat veel mensen het schip in gaan met investeringen, door hem geadviseerd via sociaal media zoals recent nog met de Bitcoin en dan enkele weken later weer wordt herroepen zodat diezelfde investering dan niks meer waard is. Die mensen zijn vast heel blij met hem. Inmiddels zou je ook moeten weten dat die 30% van Apple voor nog maar maximaal 5% van de ontwikkelaars geldig is (omzet per jaar boven het miljoen) en alleen het 1e jaar. Dan zit alles op 15%. Maar goed als je zonodig een bedrijf in een kwaad daglicht wilt zetten dan hou je natuurlijk gewoon vol dat het 30% is, of je bent gewoon dom want ikke niet weten.

DokterBibber
DokterBibber

Zwah - Ik vind Elon een eikel, maar hij heeft hier wel een punt als het gaat om Apple en hoe je de consument in je macht houdt en vooral hoe je die hier een poot uit trekt. Want uiteindelijk betaal jij en ik extra voor iets waarvoor je niet extra zou hoeven te betalen.

Apple maakt geweldige producten, maar dat wil niet zeggen dat ze in alles het beste voor de consument doen. In tegendeel zelfs.

zwah
zwah

Dat in je macht houden is iets wat je zelf laat gebeuren, per slot heb je ook de keuze om voor iets anders te kiezen. Zelf gebruik ik geen enkele extra diensten van Apple en inderdaad, gewoon omdat er andere diensten zijn (gelukkig) die het voor mij beter doen. Persoonlijk vind ik de meeste diensten van Apple teveel uitsluitend op Apple producten gericht. Zo gebruik ik voor het streamen van muziek de dienst Qobuz hi-res vanwege mijn streaming stereo apparatuur (NAD M33) en voor extra film en video Amazon Prime Video die ook nog eens meerdere voordelen geeft voor voor een bijzonder laag bedrag per maand, waardoor het ook niet erg is als je er niet zoveel gebruik van maakt. Per slot gaan er maar 24 uren in een dag. Beiden diensten zijn ook prima te gebruiken op Apple apparatuur. Het stoort mij gewoon dat Musk probeert een slaatje te slaan uit overweging van rancune, en niks anders. Elk bedrijf probeert zijn klanten vast te houden, dus waarom zou Apple dat niet doen. Je bent zelf degene die daar in mee gaat of niet.

Reageer op artikel:
Tesla CEO Elon Musk haalt uit naar Apple tijdens presentatie kwartaalcijfers
Sluiten