Mark Hofman
Mark Hofman Home 26 juli 2021 2reacties
Leestijd: 5 minuten

Symfonisk Schilderijlijst: 5 dingen die je moet weten voor je de IKEA-speaker koopt

In 2019 lanceerde IKEA en Sonos twee gloednieuwe speakers die de perfecte combinatie tussen interieur en geluid moesten worden. We kunnen wel stellen dat die samenwerking geslaagd is en de komst van een vervolg, in de vorm van de Symfonisk Schilderijlijst, helemaal niet zo vreemd is.

Begin deze maand werd de Schilderijlijst bij mij bezorgd en kreeg ik de kans om hem eens goed te testen. De verbaasde reacties van mensen liet zien dat we echt met iets unieks te maken hebben, alleen is dat genoeg?

In dit artikel leg ik je uit wat de Symfonisk Schilderijlijst je te bieden heeft, zet ik vijf dingen op een rij die je naar mijn idee moet weten en vertel ik je of deze speaker zijn geld waard is.

Symfonisk Schilderijlijst: dit haal je in huis

De Symfonisk Schilderijlijst is de opvolger van de boekenplank-speaker en de tafellamp-speaker: twee producten die ik sinds 2019 dagelijks met veel plezier gebruik. Ondanks het feit dat de geluidskwaliteit van ieder product op zichzelf niet zeer indrukwekkend is, pakt de combinatie tussen verschillende speakers wel echt heel goed uit. Iets dat voor de Symfonisk Schilderijlijst ook lijkt te gelden.

Symfonisk Schilderijlijst
Het standaard frontje (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Voor ik vijf dingen op een rij zet die je, naar mijn idee, moet weten over de Symfonisk is het handig om eerst te weten wat je in huis haalt. Collega Thomas schreef een uitgebreid artikel over de speaker die je voor €179 op de kop kunt tikken.

IKEA en Sonos onthullen SYMFONISK schilderijlijst met wifi-speaker

Dat artikel is via de bovenstaande link te lezen!

Symfonisk Schilderijlijst: 5 dingen die je moet weten

Je hebt als het goed is een idee (gekregen) wat de Symfonisk Schilderijlijst je te bieden heeft. Waarschijnlijk heb je al een idee of je de speaker ook aan zou willen schaffen, maar wacht nog heel even voor je op de bestelknop drukt. Er zijn namelijk een aantal dingen die je, wat mij betreft, moet weten:

#1 Cable management

Waar ik zeker even bij stil kan staan is de manier waarop IKEA helpt bij een opgeruimde uitstraling. Het is namelijk mogelijk om deze kabel, door verschillende inkepingen aan de achterkant van de Symfonisk Schilderijlijst, zo strak mogelijk weg te werken.

Daarnaast is er ook een mogelijkheid om meerdere speakers naast elkaar te hangen. Door middel van een verloopstukje, dat je apart aan moet schaffen, is het mogelijk om deze met elkaar te verbinden. Zo heb je dus maar één stroomkabel nodig en hoef je niet drie stopcontacten vol te proppen met stekkers. Best wel prettig.

#2 Alleen te verbinden met Wi-Fi

Wat minder prettig is, maar wel te verwachten was, is het feit dat de Symfonisk Schilderijlijst alleen met Wi-Fi te verbinden is. Dit zorgt er, net als bij andere Sonos-speakers, voor dat Bluetooth-speakers niet te verbinden zijn. Je hebt voor een grotere set-up dus echt andere speakers van Sonos nodig om je huis te voorzien van een rijk geluid.

Symfonisk Schilderijlijst
Een vrij volle achterkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het zorgt er anderzijds wel voor dat je de Schilderijlijst kunt instellen, verbinden en besturen met de Sonos-app. Een app die persoonlijk zeer prettig vindt. Mocht je dat anders ervaren, dan is het goed om daar rekening mee te houden.

#3 Prima toevoeging aan je huidige set-up

Ik begon er net al heel even over: maar de Symfonisk Schilderijlijst werkt uitstekend met andere speakers van Sonos en IKEA. In combinatie met de Sonos Roam, de Symfonisk boekenplank en de Symfonisk tafellamp heb ik mij de afgelopen weken uitstekend vermaakt.

Deze combinatie zorgt er namelijk voor dat je een rijk geluid door heel je huis hebt en dat is, in de essentie, precies de bedoeling van dit product. Iets wat de Symfonisk Schilderijlijst simpelweg heel goed doet.

#4 Geen spijker op de kop

Het bovenstaande punt is tegelijkertijd ook de tegenvaller van de speaker. Of eigenlijk: het punt waar ik eigenlijk al bang voor was. De Symfonisk Schilderijlijst is op zichzelf wederom geen uitstekende speaker. Het geluid is zeker niet slecht, maar (helaas) ook zeker niet goed voor een speaker van €179. Er zijn naar mijn idee betere opties beschikbaar op de markt.

Symfonisk Schilderijlijst
De speaker op de grond (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Al kun je die speakers niet aan de muur hangen als een schilderij. Alleen is ook dat het niet helemaal. De Symfonisk Schilderijlijst is best wel een tof concept, alleen is hij simpelweg te dik om hem echt mooi aan de muur te laten hangen. Door het gevaarte achterop hang het schilderij best wel een stukje van de muur af en dat is best wel jammer.

Begrijp me niet verkeerd: op beide fronten is dit gewoon een prima-product, maar het slaat niet echt de spijker op z’n kop. Het is een oké-speaker en een oké-schilderij. Niet minder, maar ook zeker niet heel veel meer.

#5 Frontjes apart aanschaffen

Wie de Symfonisk Schilderlijst voorbij heeft zien komen ziet dat er verschillende “schilderijen” zijn die je aan de muur kunt hangen. Het is goed om nog eens extra te benadrukken dat je deze frontjes niet standaard bij het schilderij krijgt. Je krijgt een standaard frontje, zoals je op de foto’s in deze review ziet, maar moet de rest er vervolgens zelf bijkopen.

Symfonisk Schilderijlijst
Vanaf de zijkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Dat kan vanaf 1 september 2021 in de online winkel van IKEA. De prijs ligt tussen de €14,99 en €29,99 per frontje.

Symfonisk Schilderijlijst: kopen of laten liggen?

De Symfonisk Schilderijlijst is een leuke aanvulling op de bestaande serie. een ieder die daar veel plezier uit heeft gehaald zal dat ongetwijfeld ook met dit nieuwe model doen. Het schilderij ziet er oké uit en het geluid is acceptabel.

Al zou ik wel op het hart willen drukken dat deze speaker voornamelijk tot zijn recht komt wanneer je hem in combinatie met andere speakers gebruikt. Ben je opzoek naar een goede speaker om je set-up op te bouwen, dan is dit niet het model voor jou. Dit is alleen een leuke toevoeging van de set-up die je op dit moment al hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 2

zwah
zwah

Geluidsapparatuur waarbij het design voorop staat gaat altijd ten koste van de geluids- kwaliteit. Als iemand dan toch roept dat het geluid prima in orde is, dan ben je gewoon niks gewend. Persoonlijk zou ik mij dood schamen om zoiets aan de wand te hangen als toevoeging voor het geluid.

DokterBibber
DokterBibber

Toevallig afgelopen week bij IKEA geweest en even naar deze speaker geluisterd.
In elke review lees ik dat het geluid zo ‘goed’ is, nou ik moet eerlijk zeggen - Het was afschuwelijk, met veel te veel hoge tonen, geen bass. Vond het helaas helemaal niks. Het is dus veel reclame weinig lol als je deze speakers koopt.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Symfonisk Schilderijlijst: 5 dingen die je moet weten voor je de IKEA-speaker koopt
Sluiten