Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 20 juli 2021 1reactie

Man in Californië moet gevangenis in na verkopen neppe iPhone-onderdelen

Chan Hung Le, een 46-jarige man uit Californië, zit een gevangenisstraf uit voor het smokkelen van neppe iPhone-onderdelen die hij vervolgens verkocht. En dan hebben we het niet over de verkoop van twee neppe oplaadkabeltjes.

Hung Le heeft een hele zaak gebouwd om de illegale onderdelen heen. Zo verkocht hij de onderdelen bijvoorbeeld aan zelfstandige reparatiewinkels en elektronicazaken. Iets dat alles behalve ten goede gaat van de Right to Repair beweging.

Neppe iPhone-onderdelen en heel veel meer

De politie kan zeggen over Chang Hung Le wat ze willen, maar de man uit Californië heeft zeker geen half werk verricht. Naast de verkoop van neppe iPhone-onderdelen, handelde de man ook in onderdelen van Samsung en Motorola. En dat deed hij zeker niet alleen: er was een heel team waarmee hij de zaak draaiende hield.

Apple Thunderbolt 3 Pro-kabel
De Thunderbolt 3 Pro-kabel van Apple. (Afbeelding: Apple)

Het team zorgde ervoor dat de onderdelen vanuit China naar de Verenigde Staten kwamen en Le zorgde vervolgens zelf voor de verkoop. Iets dat hij tussen 2011 en 2015 deed onder bedrijfsnaam JV Trading Solutions. Een bedrijf dat hij op de naam van één van zijn werknemers zette. Identiteitsfraude was iets waar Chan overigens niet vies van was. Naast het gebruik van de namen van werknemers, nam hij ook namen van familieleden over om op die manier de verschepingen te regelen.

Het schuilen achter de namen van andere mensen had overigens weinig zin. Toen een van zijn leveranciers, genaamd Hongwei Nick Du, de klos was werd de link met Le al heel snel gelegd. Het werd duidelijk dat de leverancier ruim 18 miljoen dollar aan onderdelen had verkocht aan Le, die vervolgens voor drie jaar werd vastgezet.

Right to Repair

Het is een bizar verhaal dat alles behalve voordelig is voor de Right to Repair beweging. Het wordt namelijk steeds moeilijker om als consument je eigen producten, zoals je iPhone, te repareren en daar zijn heel veel consumenten het niet met eens. Al helemaal niet op de manier waarop Apple het bijvoorbeeld doet.

Steve Wozniak steunt Right to Repair: ‘anders was Apple er nooit geweest’

Het bedrijf uit Cupertino werd ervan beschuldigd wel hele extreme voorbeelden te gebruiken, maar het verhaal van Chan Hung Le sluit daar perfect op aan. Het geeft Apple munitie en bewijs om te laten zien dat dit soort praktijken het beeld van de iPhone kan beschadigen. En daar zit Right to Repair zeker weten niet op te wachten.

Reacties: 1

ahenket
ahenket

Fijn dat die AliExpress importeur eruit ligt. Erg kwalijk dat hij die neppe onderdelen voor echt versleet. Nog kwalijker als dat niet zo was en jouw iPhone vervolgens wel tegen het echte bedrag is gerepareerd. Lijkt me nog onderzoek waardig.
Right to repair … pja. Ik mis af en toe vooral Options to upgrade. Ram, ssd met name. Reparatie laat ik over aan Apple. Maar er gaat/ik maak gewoon nauwelijks iets stuk. Met een eenvoudig hoesje kom je al een heel eind.

Reageer op artikel:
Man in Californië moet gevangenis in na verkopen neppe iPhone-onderdelen
Sluiten