Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 6 juli 2021 10reacties

Nederlandse iPhone-fotograaf Annet de Graaf opent eigen expositie

iPhone-fotograaf Annet de Graaf krijgt haar eigen expositie. Het werk van de Nederlandse zal vanaf 9 juli te zien zijn in Hotel Arena. Daar hangen haar werken tot en met 20 augustus 2021.

De expositie toont de werken van Annet uit het boek Het is stil in Amsterdam. Het werk laat zien hoe onze hoofdstad vorig jaar van geliefde toeristenstad transformeerde naar een oase aan rust.

Annet de Graaf iPhone
De Nederlandse zomer in beeld (Afbeelding: Annet de Graaf)

Annet de Graaf in Hotel Arena

Vorig jaar maart kwam de wereld tot stilstand en veranderde het leven dat we kenden immens. Iets dat ook zeker te zien was in de straten van Amsterdam. Waar de hoofdstad normaal gesproken volloopt met toeristen, bleef het eigenaardig stil op straat. Annet de Graaf besloot op pad te gaan met haar iPhone en legde de impact van COVID-19 gedurende tien weken vast.

Het resultaat was eerder al te zien in haar boek Het is stil in Amsterdam, maar is met ingang van aanstaande vrijdag dus ook in Hotel Arena te bewonderen. Eerder was het werk van Annet, die uitsluitend met een iPhone fotografeert, al te bewonderen in New York City, Orange en Rotterdam.

Annet de Graaf iPhone
Zo vrij als een vogel (Afbeelding: Annet de Graaf)

Haal meer uit je iPhone

Annet de Graaf is een bekende van One More Thing. In oktober vorig jaar scheen ze haar licht al over de nieuwe iPhone 12-serie. In maart vorig jaar vertelde ze onze lezers hoe ze het meeste uit het camerasysteem van hun iPhone konden halen. Zo zette ze een aantal onmisbare apps op een rij en gaf ze 11 tips voor het perfecte plaatje.

Haal het beste uit je iPhone: 11 tips (en 5 apps) voor het perfecte plaatje

Benieuwd naar de iPhone-tips van Annet? Lees het artikel via de bovenstaande link.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 10

nlmarco
nlmarco

Hoe groot druk zijn de afbeeldingen die zijn genomen heeft met haar iPhone?

Eerlijk gezegd heb ik nooit serieus foto’s gemaakt met mijn iPhone (X) met het doel er afdrukken van te maken.

Ik heb vorig jaar voor een kennis een foto laten afdrukken. Ik geloof dat het 15x21 was. Het kan ook een slag kleiner geweest zijn.

Ik vond de kwaliteit best tegenvallen eigenlijk. De kennis was zo blij als flipper maar expositie kwaliteit was het niet wat mij betreft.

Misschien ga ik alleen daarom al eens deze expositie bekijken.

DokterBibber
DokterBibber

Puur technisch gezien is natuurlijk iedereen met een camera fotograaf, of je nu kunt fotograferen of niet. Op het moment dat je op het knopje drukt ben je fotograaf.

De vraag is eerder kan deze mevrouw ook leven van het werk dat zij maakt met haar iPhone.

macosx
macosx

@DokterBibber, Iedereen kan fotograferen maar dat maakt van je nog geen fotograaf :grinning:

DokterBibber
DokterBibber

MacOSX -

De definitie van fotograaf volgens het woordenboek is:
fo·to·graaf (de; m,v; meervoud: fotografen), fo·to·gra·fe (de; v; meervoud: fotografes, fotografen)
1 iemand die foto’s maakt.

Kortom iedereen is fotograaf, ook diegenen die beroerde plaatjes schieten.

Het is misschien pijnlijk om te horen, maar ach wat maakt het uit.
Het is een beroepsgroep die sowieso hartstikke dood is en waar feitelijk geen cent meer mee te verdienen valt. De meeste mensen die ik ken en zich ‘fotograaf’ noemen hebben nog geen nagel meer over om hun kont mee te krabben. Er is werkelijk geen enkele fotograaf meer die puur zijn geld verdient met enkel fotografie. De inkomsten komen voor 90% uit nevenactiviteiten.

Diegenen die zegt zijn geld er mee te kunnen verdienen is óf heel beroemd, óf liegt een leugentje om bestwil bij elkaar.

macosx
macosx

Ik heb niet over geld verdienen, totaal niet. Denk niet dat ik kan uitleggen wat ik bedoel, maar het gaat mij om de compositie, het zien en dat moet je echt leren of er talent voor hebben.
Mvg Groet :grinning:

TheBigZ
TheBigZ

Je bedoelt: er zijn heel veel middelmatige fotografen en maar een paar goede. Ja dat klopt. Van een Erwin Olaf is er maar één.

cbeentjes
cbeentjes

Misschien toch wat meer marktonderzoek doen voordat je dit soort uitlatingen doet. Ik ken behoorlijk veel fotografen die er wel van kunnen leven en die geen baan er naast hebben. Kijk maar eens naar huwelijksfotografie, new born shoots, zwangerschapsshorts enz. Je hebt hiervoor wel wat talent nodig en niet iedere fotograaf heeft dat maar je kunt er wel een boterham mee verdienen.
En ik hoef niet eens te liegen. :wink:

TheBigZ
TheBigZ

@cbeentjes: Leuke foto’s. Amsterdam en Berlijn, neem ik aan?

cbeentjes
cbeentjes

Thanx, meeste Enschede en inderdaad Berlijn en A’dam.

DokterBibber
DokterBibber

Cbeentje - Wat ben jij een grappenmaker.
Ik ken ze ook die trouwfotografen en newborn dames en heren.
En ik vermoed zelfs dat ik er daarvan zelfs flink meer ken dan jij.

En omwille die reden durf ik inderdaad de boute uitspraak te doen dat ze vrijwel allemaal geen cent inkomsten hebben om van te leven. Ze leven allemaal - stuk voor stuk - van de inkomsten van hun partner. Het is allemaal grootspraak.

Dit is een beroepsgroep die hartstikke dood is, vanwege de reden dat ze zichzelf hebben doodgeconcurreerd. Dat iedere tante José en Daantje het Haantje met een fototoestel zichzelf in de markt zet als fotograaf.

De één nóg goedkoper dan de ander én waardoor het aanbod aan ‘beroeps’ fotografen ruimschoots de vraag overschrijd. Iedereen - maar dan ook écht iedereen - kent wel iemand in zijn omgeving met talent en die graag voor de ‘eer’ wil werken.

Als klant heb je de keuze heb uit wel 100 verschillende newborn en huwelijksfotografen binnen je eigen regio. Allemaal even talentvol.

Welke denk je dat er het meest gekozen wordt?
Niet diegene met het meeste talent, maar diegene die het voor een habbekrats doet.
Diegene die zwaar onder de prijs zit te werken, maar niet begrijpt dat je ongeveer 70.000 euro op jaar moet omzetten om er een gewoon eenvoudig levensbestaan uit te halen. En dan heb je het nog niet eens over een dikke boterham…

Kwaliteit speelt voor een klant tegenwoordig nauwelijks een rol als de kwantiteit aan fotografen zo groot is. In het laatste onderzoek van de DuPho kwam naar voren dat de mediaan voor fotograaf ligt op 18.000 euro op jaarbasis - Bruto omzet wel te verstaan! Daar moet dus ook nog je belasting, afschrijving en bedrijfskosten vanaf. Dat is voor hele, hele grote groep ‘beroeps’ fotografen dus dik ónder het bestaansminimum.

Op het moment dat je op een website ziet dat een ‘fotograaf’ méér dan één type fotografie aanbied kan ik je al vertellen dat ze niet rond kunnen komen. Zo bout durf ik het inderdaad te stellen.

Een generalist maakt in dit vakgebied geen schijn van kans om er zijn/haar boterham mee te verdienen. Die tijd is al lang achter ons. Zelfs de ‘bekende’ dorpsfotograaf is tegenwoordig de pakketservice geworden. Zijn/haar inkomsten haalt hij uit het innemen en uitgeven van pakketjes van de TNT/DHL en UPS… oh en natuurlijk uit dat pasfotootje voor je rijbewijs, paspoort of identificatiebewijs. Want voor die trouwpartij of newborn shoot wordt die ‘beste’ vriendin gevraagd en waarvan je weet dat ze zich onlangs als fotografe bij de KvK heeft ingeschreven…

Maar goed - Het interesseert mij niets dat jij nog steeds in sprookjes gelooft.
Wedden dat die fotograaf bij jou in de buurt (of jijzelf :wink: ) over 5 jaar wat anders doet en dat voor die ene fotograaf er weer 3 nieuwe zijn opgestaan die ook denken de pot met goud gevonden te hebben.

Ik wens je succes - Maar je weet tegelijkertijd best dat ik gelijk heb.
Nu alleen die waarheid weer onder ogen durven te zien.
Ook jij als fotograaf hebt hoogstwaarschijnlijk dik gefaald.
En ik begrijp dat dit uiteraard lastig is om toe te geven.
Dat is niet erg! - Je mag jezelf best even op de borst trommelen als dat je ego goed doet.
Je kunt in ieder geval zeggen dat je het hebt geprobeerd.

Er is namelijk teveel concurrentie en daar kun je - zelfs als je talentvol bent - niet tegenop concurreren.
Jij en ik weten dat allebei.

Fotografie is een leuke hobby, maar niet meer dan dat.
Dat sommigen uit die hobby wat kleine inkomsten(zakgeld) kunnen genereren, maakt hen nog niet tot succesvol beroepsfotograaf die er zijn/haar brood mee kan verdienen.

Daar zijn er - zoals ik al gezegd heb - in Nederland en Belgie slechts nog een handje vol van.

Reageer op artikel:
Nederlandse iPhone-fotograaf Annet de Graaf opent eigen expositie
Sluiten