Mark Hofman
Mark Hofman OMT Specials 4 juli 2021 8reacties

Waarom Foundation het grote succes wordt dat Apple TV+ nodig heeft

Apple TV+, de streamingdienst die Apple in 2019 in het leven riep, komt nog niet helemaal van de grond. Ondanks het feit dat er lovende kritieken zijn over de content op de dienst, blijft het grote succes voor alsnog uit. Al kan daar binnenkort wel verandering in komen.

Eerder deze week publiceerde Apple de nieuwe trailer voor de serie Foundation, wat toch zorgde voor iets meer vertrouwen. Dit kan namelijk zomaar eens het grote succes worden dat Apple TV+ nodig heeft.

Foundation: antwoord op Game of Thrones?

Ondanks het karige aanbod ben ik best wel fan van Apple TV+. De streamingdienst pakt zaken heel anders aan dan Amazon Prime en Netflix, wat naar mijn idee best wel goed is. Apple beloofde kwaliteit boven kwantiteit en dat is dan ook precies wat het doet.

Zo toonde een onderzoek van IMDb onlangs aan dat Apple TV+ met gemak de beste content te bieden heeft. Erg fijn, maar het is wel zonde dat het grote publiek daar niet naar kijkt. Iets dat een dergelijke dienst op z’n minst goed kan gebruiken. Wat dat betreft kan Foundation niet vroeg genoeg komen.

Foundation wordt op dit moment Apple’s antwoord op Game of Thrones genoemd. Persoonlijk vind ik dat een lastige vergelijking, gezien de lat daardoor wel echt heel erg hoog ligt. Toch zie ik wel wat mensen daarmee bedoelen. De naam Foundation is voor velen misschien onbekend, maar de franchise heeft wel voor de nodige successen gezorgd.

Sterker nog: het verhaal, dat geschreven is door Isaac Amisov, blijkt een grote inspiratiebron te zijn geweest voor de Star Wars-franchise. Meer bewijs dat dit verhaal echt iets te bieden heeft is er bijna niet.

Apple TV+ Foundation
Leah Harvey in de serie (Afbeelding: Apple TV+)

Dit moet je weten over Foundation

Om te begrijpen waarom Foundation hét succes van Apple TV+ kan worden zijn er een paar dingen die je moet weten over het verhaal.

Gebaseerd op het verhaal uit 1951

Zoals gezegd is Foundation gebaseerd op de gelijknamige boeken van Isaac Asimov. De auteur schreef het eerste verhaal in 1951 en wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de meest invloedrijke schrijvers uit het science-fiction genre. Foundation was niet alleen de grote inspiratiebron voor Star Wars, maar ook voor films als Dune en series als The Expanse.

Een gigantisch project

Apple heeft de verwachtingen aardig hoog gelegd voor de serie die maar liefst 80 afleveringen krijgt. Iedere aflevering duurt een uur, wat betekent dat er 80 uur aan content onze kant op komt. Apple TV+ kan zo’n grote serie, mits het goed uit de verf komt, erg goed gebruiken.

Dat ziet Apple zelf ook, want het project is enorm. Sterker nog: dit is een van de meest ambitieuze projecten uit de geschiedenis van de televisie. Wat dat betreft overstijgt Foundation zelfs Game of Thrones. Iets dat je ook terug ziet op de set.

Apple TV+ Foundation
Cooper Carter, Lee Pace en Terrence Mann (Afbeelding: Apple TV+)

Game of Thrones werd opgenomen in de Titanic Studios in Belfast, waar de makers gebruik konden maken van meer dan 9840 vierkante meter. Apple heeft besloten om Foundation in de Troy Studios te filmen, waar het bedrijf 32.516 vierkante meter tot zijn beschikking krijgt. Zoals gezegd een gigantisch project dus waar zo’n 500 mensen werk door krijgen.

Een ijzersterk verhaal

De reden dat science-fiction zo populair is heeft onder andere te maken met het feit dat de verhalen zich in een compleet andere wereld afspelen. Wat dat betreft zitten fans van het genre ontzettend goed met Foundation. Zonder al teveel weg te geven een kleine indruk:

Foundation richt zich op de Galactic Empire dat op het punt staat te vallen. Je kan de Empire het beste vergelijken met een futuristische versie van het Romeinse rijk. In de serie zie je wie de touwtjes in handen heeft, hoe het rijk eruit ziet en met welke gevaren het te maken krijgt. Vooral dat laatste zal een grote rol spelen in de serie op Apple TV+.

Het mooie aan de boeken is dat je gaande weg leert hoe het verhaal zich in duizend jaar ontwikkelt. Er zijn dus geen vaste personages waar jij je gaande weg aan vast kunt houden, gezien de gebeurtenissen uit het eerste boek al over 160 jaar verspreidt zijn. Hoe Apple TV+ dit precies aan gaat pakken is niet bekend.

Apple TV+ Foundation
Jared Harris in de serie (Afbeelding: Apple TV+)

Foundation: het succes dat Apple TV+ nodig heeft

De echte science-fiction fans zullen waarschijnlijk niet snel overgehaald moeten worden om de serie te gaan kijken. Al zullen mensen die het genre niet hoog hebben zitten snel verleidt kunnen worden. Game of Thrones heeft laten zien dat als je echt groot bent, je iedereen kunt bereiken. Een toekomst die ik ook voorspel voor Foundation.

Het enige wat roet in het eten kan gooien is de uitwerking van Apple. Gezien het budget, en de overige titels op Apple TV+, geloof ik alleen niet dat dit kan gebeuren. Ondanks het feit dat je als filmmaker je handen meestal van dit soort franchises af moet houden, geloof ik oprecht dat Foundation het succes is dat Apple TV+ nodig heeft.

Foundation trailer: de meest ambitieuze Apple TV+-serie tot nu toe

Het eerste seizoen, dat bestaat uit tien afleveringen, is vanaf 24 september te zien. Ga jij kijken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 8

DokterBibber
DokterBibber

Laten we eerst maar eens afwachten.
De grootspraak van Apple op het gebied van AppleTV+ heeft tot nu toe nog helemaal niets opgeleverd en om eerlijk te zijn denk ik dat velen ondertussen al hebben afgehaakt.

Het zijn niet de series die AppleTV+ geen succes maken, maar het achterliggende bedrijfsmodel dat gewoon dik zuigt.

Gratis content en huur/koop content door elkaar is gewoon een kutmodel en dat is gelijk ook de hele reden waarom veel mensen afhaken. Één goede serie maakt echt niet ineens een succes van iets dat eigenlijk al geflopt is.

salco
salco

Tot nog toe zijn de series en films op Apple TV+ te braaf om mij te kunnen boeien. Zeker, ze zijn goed gemaakt, maar zouteloos en te glad gestreken, met nergens een rafelrandje. Als ‘Foundation’ op diezelfde politiek correcte leest is geschoeid, gaat het Apple, vrees ik, niet helpen om de Europese markt te veroveren. Daarnaast is de app gewoon slecht, niet logisch en intuïtief. En abonnement content combineren met betaalde content werkt inderdaad verwarrend.

Goderikus
Goderikus

Helemaal eens. De arrogantie van “Opgelet vrienden: wij gaan het wel eens even laten zien” of het nu in health, automotive, streaming, home automation, home audio of wat dan ook is, heeft bar weinig om het lijf.
Laat  het lekker bij de kernactiviteiten houden als iDevices en Macs en die up-to-date en een beetje spannend houden. Daar hebben ze de handen al vol genoeg aan.

Goderikus
Goderikus

Dat is een vaker gehoorde klacht. Helaas wordt er nooit naar geluisterd.

pdj0704
pdj0704

Betekenis ‘franchise’
Je hebt gezocht op het woord: franchise.
1fran·chi·se (de; v; meervoud: franchises)
1
een wettelijk van belasting vrijgesteld bedrag
2
deel van het inkomen waarover geen pensioenpremie geheven wordt
2fran·chise (de; m)
1
het recht dat een centrale onderneming tegen bep. voorwaarden verleent aan particuliere ondernemers onder haar naam te werken

whaha
whaha

Om de een of andere reden moet Apple zijn eigen draai geven aan streaming. De vorige reacties geven duidelijk aan wat daar het probleem mee mis.
Volgende maand loopt mijn gratis abonnement af en ik ga dus niet verlengen en ga vooralsnog niets zien van Foundation.

Alleen ik ben ook geen ‘target audience’, want ik kijk al amper Netflix & Disney +.

elduderino
elduderino

Grap is dat volgens mij de media en de fans dit geroepen hebben, maar ik heb Apple nooit dit horen roepen, geen grootspraak gehoord.

Apple TV+ gooit geen huur/koop er door, je verwart de Apple TV app, welke inderdaad zeer verwarrend is. Maar als ik binnen de Apple TV app Apple TV+ selecteer krijg ik toch alleen het content wat bij het abonnement hoort. Maa ik had ook liever gezien dat Apple TV+ een aparte app was.

whaha
whaha

Oh wauw.
Dan heb ik het zó weinig gebruikt dat dit verschil me niet eens is opgevallen!

Reageer op artikel:
Waarom Foundation het grote succes wordt dat Apple TV+ nodig heeft
Sluiten