Mark Hofman
Mark Hofman Software 28 juli 2021 6reacties

Apple maakt geen vrienden: Siri gaat minder applicaties ondersteunen

Tijdens de onthulling van iOS 10, inmiddels alweer vijf jaar geleden, maakt Apple bekend dat Siri toegankelijker moest worden. Applicaties en diensten rekenen sinds de herfst van 2016 op ondersteuning van de slimme assistent. Op die manier werd het bijvoorbeeld mogelijk om door middel van Siri ritten in te plannen via Uber.

Met de komst van iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey en watchOS 8 brengt Apple daar mogelijk verandering in. MacRumors meldt vanmiddag, aan de hand van een nieuw document voor ontwikkelaars, dat de mogelijkheden drastisch teruggeschroefd worden. Het aanvragen van een Uber-rit zit er wat dat betreft dus niet meer bij.

Minder opdrachten en applicaties voor Siri

Bepaalde opdrachten voor Siri verliezen, zoals op de website van Apple te lezen is, ondersteuning. Het gaat in totaal om 22 SiriKit opdrachten die vanaf de officiele lancering van alle nieuwe besturingssystemen niet meer ondersteund worden. Voornamelijk op het gebied van CarPlay gaan er een paar functionaliteiten verloren en van alle diensten lijken vooral apps als Uber en Lyft het hardst geraakt te worden. Op dat gebied zijn de volgende zaken niet meer mogelijk:

 • Lijst met beschikbare ritten opvragen
 • Rit aanvragen
 • Status van de rit krijgen
 • Rit annuleren
 • Feedback over de rit sturen

Bij deze veranderingen van SirKit heeft Apple echter wel een extra notitie toegevoegd. Het komt erop neer dat deze functionaliteiten verdwijnen, maar dat Maps-features ondersteund blijven.

De Uber-app
De Uber-app (Afbeelding: Pexels)

Verder zijn ook de volgende acties niet meer mogelijk:

 • Taak verwijderen
 • Rekening betalen
 • Geld overmaken (tussen rekeningen)
 • Foto’s zoeken
 • Oproep geschiedenis opvragen

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van taken die Siri vanaf de herfst niet meer uit kan voeren. Voor het gehele overzicht is de website van Apple aan te raden.

CarPlay op de schop

Door deze wijzigingen gaan ook de CarPlay-functionaliteiten van Siri flink op de schop. Zeven taken zijn met ingang van de nieuwe besturingssystemen niet meer te gebruiken.Denk hierbij aan het instellen van een radiostation tot aan het selecteren van een profiel. Het gaat om de volgende taken:

 • Audiobron instellen
 • Klimaatinstellingen instellen
 • Antivries instellen
 • Stoelinstellingen instellen
 • Profiel opslaan
 • Profiel instellen
 • Radiostation instellen

Het is op dit moment niet duidelijk waarom Apple de mogelijkheden van Siri opeens wil beperken. Wat dat betreft lijkt het ook een vreemde zet te zijn nu Apple, voornamelijk vanwege de App Store, onder een vergrootglas ligt.

Apple CarPlay: 5 applicaties om het meeste uit het systeem te halen

Wat vinden jullie van deze wijzigingen in SiriKit? Laat het weten in de reacties!

Reacties: 6

ahenket
ahenket

Klinkt inderdaad niet slim. Erg slecht bij zoiets geen verhaal te hebben.

Dokter_Apple
Dokter_Apple

Dus … zometeen kun je als “speciaal behoevend persoon” (lees: bijvoorbeeld iemand met een visuele beperking) beter met Android telefoons af zijn dan met iPhones …

… is de beweegreden beveiliging, dan zijn er andere manieren om dat te borgen …

… ik bedoel, ik heb sterk het gevoel dat Siri - behalve dan verbetering in de stemsynthese - verder niet bijzonder veel is verbeterd of gegroeid. En nu dus nog ook nog eens een stap terug. Fijn voor de mensen (die het niet als speledingetje gebruiken, maar het nodig hebben). Siri was al niet bijster goed in het verwerken van context (dus: “in welke stad bevindt zich het Paleis op de Dam”; “hoe kom ik daar”; “wat is het weer daar”, ect.). Zie onderstaand filmpje. De standaard commando’s, daar doet Siri het prima, maar zodra het complexer wordt …

In de onderstaande link een vergelijk, waarbij het laatste deel van het filmpje pas interessanter wordt waar context gerelateerde vragen worden gesteld. Hoe dan ook, jammer.zeker als je er afhankelijk van bent (en dat kan ook in ‘gewoon in de auto’ zijn).

https://www.youtube.com/watch?v=X4-qKM2O6zs

markhofman
markhofman

Ik begrijp daar inderdaad ook niet zoveel van @Dokter_Apple, hele goede video wel. Google Assistent is de afgelopen jaren, ondanks de voorsprong van Apple, wel echt een stuk beter geworden. Ook Alexa weet het op sommige vlakken te winnen. Inderdaad leuk voor de hedendaagse gebruiker, maar essentieel voor consumenten die het echt nodig hebben.

neuerburg
neuerburg

ik zou denken dat Apple dit alles via opdrachten (Apple Shortcuts) wil laten lopen. Die kan je wel via Siri aanroepen. Daarmee creëren ze een uniforme manier van opdrachten laten uitvoeren in applicaties.

Rickert
Rickert

Zoiets lijkt mij inderdaad ook de meest logische reden waarom ze de huidige ondersteuning stopzetten. We zullen het binnenkort wel zien.

zwah
zwah

Zal inderdaad wel weer heel anders uitpakken dan hier wordt gemeld. Daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Categorie: voorbarige conclusies.

Reageer op artikel:
Apple maakt geen vrienden: Siri gaat minder applicaties ondersteunen
Sluiten