Mark Hofman
Mark Hofman Apple Inc. 8 juli 2021 13reacties

Steve Wozniak steunt Right to Repair: ‘anders was Apple er nooit geweest’

Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, heeft laten weten de Right to Repair-beweging te steunen. Volgens hem heeft een open source-mentaliteit de fundering gelegd voor het techbedrijf dat uitgroeide tot ‘s-werelds grootste.

Louis Rossman, de man achter de Repair Preservation Group Action Fund, heeft aan Wozniak gevraagd om zijn licht te schijnen op de zaak. Dat deed hij door middel van de app Cameo waarmee gebruikers gepersonaliseerde berichten van bekende mensen kunnen kopen.

Steve Wozniak: “open-source de fundering van Apple’

Steve Wozniak laat via Cameo weten dat hij het helemaal eens is met de Right to Repair-beweging. In de video, die ruim negen minuten duurt, legt de mede-oprichter van Apple uit dat het bedrijf er zonder open markt nooit was geweest. Zo vertelt hij hoe makkelijk en normaal het vroeger was om je eigen apparatuur te repareren. Iets dat mogelijk gemaakt werd door allerlei beschrijvingen en handleidingen die met het gekochte apparaat geleverd werden.

Om een goede computer te maken had Apple een input en een output nodig, maar daar was destijds geen geld voor. Wozniak vertelt dat hij zijn tv kon ombouwen en gebruiken als output. Als hij destijds die kansen niet gekregen had, was Apple nooit zo ver gekomen.

“Waarom zou je ze stoppen?”

Steve Wozniak snapt niet waarom bedrijven als Apple de consument tegen probeert te houden. “Als je weet wat je doet en je volgt bepaalde stappen die andere hebben genomen om dingen te repareren, dan kun je heel veel kosten besparen door het zelf te doen”, zegt hij. “Dus waarom zou je ze stoppen? Waarom zou je de Right to Repair-mensen dwarszitten?”

Om de wijziging in strategie aan te duiden haalt Wozniak de Apple II aan. “Kijk eens naar de Apple II, deze werd geleverd met volledige papieren, tekeningen en handleidingen voor de hardware en de software. Mensen waren in de mogelijkheid om de computer naar eigen wens aan te passen en in te stellen. Wat heeft de openheid van de Apple II precies voor schade aangericht aan Apple, vraag ik me af.”

Door Jobs gesigneerde Apple II Plus deksel voor bizar bedrag onder de hamer

De tijden zijn veranderd en dat snapt Steve Wozniak dus niet. “Als bedrijven met elkaar zouden samenwerken, kunnen ze veel meer voor elkaar krijgen.”

Steve Wozniak: “Het is tijd”

Aan het einde van zijn verhaal vat Steve Wozniak alles samen en komt hij terug op Right to Repair. Volgens de Apple-oprichter nemen de bedrijven dit van de consument af om simpelweg meer macht te krijgen. “En voor veel mensen staat macht gelijk aan geld en aan winst”, zo laat hij weten.

“Maar is een computer van jou of heeft een bedrijf het in bezit?”

Volgens Steve Wozniak is dat de vraag die consumenten zich moeten stellen. “Het is tijd om het juiste te doen”, sluit hij af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 13

TheBigZ
TheBigZ

Goede samenvatting!

diMay
diMay

" hoe makkelijk en normaal het vroeger was … "

Steve wordt oud.
Tijden veranderen.

diMay
diMay

Bent u aan het acteren ?
Iets of iemand aan het imiteren ?
Of bent u gewoon zo grof ?

whaha
whaha

Ergens ben ik het er wel mee eens dat ‘als je iets niet mag openen’ dat het dan ‘niet van jou’ is.

Bij software is dat alleen al decennia de norm. Bij hardware zal dat ook wel worden - voor zover dat nog niet is.

Ik vind het een kwalijke zaak, want soms is iets enorm simpel te fixen.

puccini
puccini

@diMay
De enige die grof is bent u zelf met uw uitlating, grannysmith heeft gewoon gelijk !

TheBigZ
TheBigZ

Grannysmith speelt op de man hier, en dat is nergens voor nodig, zelfs ongewenst.

Probeer het hier gewoon een beetje gezellig te houden, met respect jegens elkaar.

puccini
puccini

Inderdaad heel juist gezegd, weet je wat het probleem is bij een hoop mensen hier(dus niet iedereen) is, datgene wat apple doet is allemaal geweldig, en enige objectiviteit of kritiek komt op de tweede plaats of soms helemaal niet !

marius1976
marius1976

Los even van het gezellige gesprek dat hierboven plaatsvindt:

Steve W. heeft natuurlijk gewoon gelijk hier; in ieder geval met de prijzen die Apple voor z’n hardware rekent. Eerlijk is eerlijk, ik doe heel lang met al mijn apple hardware tot nu toe, maar dat is wel tegelijkertijd grotendeels te danken aan het feit dat ik in die apparatuur nog zelf een andere HD (SSD) heb kunnen zetten.

Als Apple werkelijk voor duurzaam ging, dan zou het nog altijd retesimpel moeten zijn om zelf een harddisk te upgraden of om andere standaard upgrades of herstelwerkzaamheden zelf te doen.

Dat tijden veranderd zijn, wil niet zeggen dat die veranderingen de juiste zijn. Het feit dat je tegenwoordig bijna een ingenieursdiploma moet hebben om een koplamp in je auto te vervangen, is ook zoiets. Natuurlijk was het vroeger gemakkelijker om een IC’tje te vervangen op een moederbord, of om met wat simpele logische componenten zelf een memory-upgrade te doen in je 8bit homecomputer.

Natuurlijk is die tijd voorbij. Maar dat zelfs de opslag onboard gesoldeerd zit, is een ontwikkeling die niet nodig is. Althans, zo lijkt het me… iemand die daar -behalve design- het voordeel van kan noemen? Goedkoper zou een argument kunnen zijn, maar dat zien we bij Apple helaas nog niet terug in de prijs.

TheBigZ
TheBigZ

Maar natuurlijk wél in de winst (van Apple). :wink:

whaha
whaha

Nu we het daar toch over hebben, hier een artikel van De Correspondent die het in wat bredere context plaatst:

Nu ben ik het er niet mee eens dat de Europese Centrale Bank nu zo’n goede oplossing is (want die geeft ook weer andere problemen) maar in essentie ben ik het er wel mee eens dat Big Tech gewoon te weinig concurrentie krijgt.

TheBigZ
TheBigZ
TheBigZ
TheBigZ
whaha
whaha

Hopelijk gaat het er ook ergens toe leiden. We zullen zien.

Reageer op artikel:
Steve Wozniak steunt Right to Repair: ‘anders was Apple er nooit geweest’
Sluiten