Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apple Inc. 12 juli 2021 9reacties

Apple dreigt met een eigen Brexit na miljardenruzie over patenten

Apple heeft het helemaal gehad met het Verenigd Koninkrijk. Oorzaak is een ruzie over patenten die mogelijk miljarden kost. Het denkt aan een Brexit.

Apple is in het Verenigd Koninkrijk in conflict met Optis Cellular Technology Patents. Volgens Apple een patent troll die miljarden van het bedrijf wil zien. De ruzie tussen de twee gaat om patenten over 3G- en 4G-technologie die in de iPhones zit.

Apple in gevecht met Optis

Apple en Optis stonden in het land eerder tegenover elkaar voor de rechter. Het High Court oordeelde dat het bedrijf uit Cupertino inderdaad twee patenten van Optis had gebruikt in het maken van de iPhones. Doordat de iPhone-maker de patenten heeft geschonden moet het een licentievergoeding betalen aan het bedrijf.

Deze licenties zouden mogelijk 7 miljard dollar kunnen kosten. Dat vindt Apple echter buitensporig en weigert dan ook te betalen. Zij vindt het standaard smartphonetechnologie en dat Optis hiervan misbruik maakt. De twee stonden al eerder voor de rechter in de Verenigde Staten over LTE-technologie, maar die zaak won Apple. Optis wilde toen 500 miljoen dollar van het bedrijf zien.

Apple Store Londen
De Store in Londen. Afbeelding: Apple

Rechtszaken in de pijpleiding

Hoeveel het Apple kost, komt aan bod in een nieuwe rechtszaak. Deze dient echter pas in juli 2022. Eerst volgt er nog een aparte rechtszaak over de vraag of het bedrijf een juridisch bindende belofte moet doen om zich te houden aan het uitbetalingspercentage dat tijdens de zaak in 2022 aan bod komt. In theorie kan het elektronicaconcern zelfs worden verboden om iPhones te verkopen in het VK als het weigert toezeggingen te doen aan de rechtbank.

Apple suggereert een eigen Brexit

Mocht het daadwerkelijk 7 miljard dollar worden, dan dreigt het bedrijf uit Cupertino mogelijk uit het Verenigd Koninkrijk te stappen om zo onder de kosten uit te komen. “Het standpunt van Apple is dat het inderdaad in staat zou moeten zijn om over de voorwaarden na te denken en te beslissen of het commercieel juist is om ze te accepteren of de Britse markt te verlaten. Er kunnen voorwaarden zijn die door de rechtbank worden gesteld die commercieel gezien gewoon onaanvaardbaar zijn,” vertelt Apple advocaat Marie Demetriou aan het Britse This is Money.

Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat Apple daadwerkelijk het Verenigd Koninkrijk gaat verlaten. Het is een ontzettend grote markt voor het bedrijf en het laat die inkomsten niet zomaar lopen.

Reacties: 9

Night
Night

Lang leve de patent-trolls. Apple moest in de VS ook al een half miljard dollar betalen aan dit bedrijf.

DokterBibber
DokterBibber

Ach ja, het VK - Het is in alle opzichten een eiland dat leeft in zijn eigen utopie.

diMay
diMay

Lang leve ? Serieus ?

csteelooper
csteelooper

Dat is ongetwijfeld sarcastisch bedoeld, @diMay

Wel drastisch dat ze door een zo’n vermaledijde patent troll dreigen om een compleet afzetgebied links te laten liggen. Die trollen blijf je houden, tenzij de wetgevende macht er een middel tegen weet te bedenken waardoor het fenomeen uitgeroeid wordt. Maar eerlijk gezegd denk ik niet eens dat de wetgevende macht daarvoor aan het werk gaat (want dat brengt andere moeilijkheden met zich mee), laat staan dat men er ook echt een oplossing voor weet te vinden.
Waar ik naartoe wil: er moet een einde komen aan die patenttrollen; niet aan rechtmatige bescherming van intellectuele eigendommen en al helemaal niet aan Apple’s bestaan in een gebied waar zich die patenttrollen toevallig bevinden.

Night
Night

Ik zal het de volgende keer zó plaatsen :stuck_out_tongue: :

[sarcasme modus]
Lang leve de patent-trolls
[/sarcasme modus]

Night
Night

Het is toch kinderlijk eenvoudig: Als niet aangetoond kan worden dat je de in eigendom hebbende patenten gebruikt in productontwikkeling, mag je mijns inziens geen geldelijke inning verwachten. Punt.

csteelooper
csteelooper

Tuurlijk. Voor jou en mij (en iedereen buiten de trias politica) is het kinderlijk eenvoudig… Maar ja, je hebt vast wel gezien hoe zoiets eenvoudigs als dit politiek kan uitlopen op een jammerlijke mislukking… Het is dan ook met een cynische toon bedoeld, dat ik zei te betwijfelen of er ooit écht een einde komt aan dit soort excessen.

diMay
diMay

Eén ding is duidelijk : we zijn het roerend eens.

By the way, kan je me effe ‘out of public’ contacteren.
Een aantal ‘administratieve’ issues raken niet opgelost.

Night
Night

:slight_smile:

Out of public?
Dat kan gewoon door mij een PB te sturen.
(klik op mijn avatar en vervolgens op ‘Bericht’)

Reageer op artikel:
Apple dreigt met een eigen Brexit na miljardenruzie over patenten
Sluiten