Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 30 juni 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp zet met nieuwe functie de achtervolging in op Snapchat

WhatsApp rolt momenteel een update uit voor Android bèta-testers zodat zij aan de slag kunnen met een nieuwe functie. De functie lijkt erg op Snapchat en laat je verstuurde foto’s eenmalig en tijdelijk bekijken. Het is op moment van schrijven niet duidelijk wanneer gebruikers op iOS deze update met dezelfde functies krijgen.

WhatsApp rolt momenteel de View Once-functie uit. Daarmee kunnen gebruikers foto’s en video’s versturen die eenmalig te bekijken zijn en vervolgens verdwijnen wanneer dat gebeurd is. Je kunt ze dan niet opnieuw bekijken. Dat is een functionaliteit die erg doet denken aan Snapchat, waar dat de norm van communiceren is.

WhatsApp spiekt bij Snapchat

Als verzender van zo’n foto zie je voortaan een klokje staan in het invulveld onder een foto, waarmee je de beperking kunt activeren. Wanneer de verstuurde foto of video dan bekeken is, dan krijg je daar melding van. Het maakt dan niet uit of je de leesbevestiging geactiveerd hebt: in dit geval zie je dus altijd of het bericht gelezen is.

WhatsApp Snapchat
De nieuwe functie in werking (Afbeelding: WABetaInfo)

Het is voor de verstuurder echter niet inzichtelijk wanneer zo’n foto of video bekeken wordt. Je ziet dus alleen dat de foto bekeken is. Het maakt overigens ook niet uit of je de content deelt in WhatsApp-groepen of met mensen in een privégesprek. Je kunt altijd zien dat foto’s en video’s op een gegeven moment bekeken zijn.

Nu in de bèta beschikbaar

Je moet echter wel blijven opletten. De berichtendienst heeft namelijk geen screenshots-detectie, zoals Snapchat wel heeft. Deel je een gevoelige foto, dan kan het zijn dat iemand een screenshot maakt en de afbeelding dus wel voor altijd heeft. Ook is het zo dat geblokkeerde contacten, met wie je nog in een gedeelde groep zit, dergelijke foto’s kunnen inzien.

WhatsApp kijkt naar Telegram en steekt spraakberichten in nieuw jasje

De View Once-functie is nu beschikbaar in de bèta op Android. Je hebt hiervoor versienummer 2.21.14.3 nodig. Eerder lanceerde WhatsApp al een functie waarmee berichten zichzelf vernietigen na een bepaalde tijd. Dat gebeurt dan binnen zeven dagen. Die functionaliteit werkt dus echter net even anders dan View Once.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.