Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 25 juni 2021 19reacties

Microsoft CEO deelt sneer uit richting Apple bij Windows 11-presentatie

Apple-concurrent Microsoft heeft gisteravond Windows 11 aangekondigd. Het nieuwe besturingssysteem gaat later dit jaar verschijnen en maakt behoorlijk wat indruk. Zo gaat er visueel flink wat veranderen, komen er nieuwe functies en is hij ook nog eens gratis voor Windows-gebruikers. Al dat goede nieuws zorgde voor veel zelfvertrouwen bij Microsoft CEO Satya Nadella, die het niet kon laten om ook nog even een sneer uit te delen richting Apple.

Nadat Windows 11 volledig uit de doeken was, kwam de grote baas nog even in beeld voor een slotwoord. Satya Nadella pakte dit moment vooral aan om zijn visie op Windows 11 te delen. Volgens de CEO is Microsoft hét platform voor creatievelingen en platform makers. Hij legt ook uit waarom, en dat doe hij vooral aan de hand van vergelijkingen met Apple.

Kritiek op Apple

Uiteraard noemt Satya Nadella hun grootste concurrent niet bij naam. In plaats daarvan richt hij zich op de kritiek die Apple steeds vaker krijgt, en legt uit waarom Windows op die punten de beter keuze is. Het gaat daarbij vooral om vrijheid. MacOS en met name iOS zijn relatief gesloten omgevingen. Aan de ene kant ligt daar de kracht van Apple, maar steeds vaker is hier ook kritiek op. Zo lopen er verschillende onderzoek naar machtsmisbruik.

Microsoft CEO Satya Nadella wil, zoals je in bovenstaande video kunt zien, vooral uitdragen dat Windows 11 wel open is. Zo vindt hij dat mensen zelf moeten kunnen bepalen welke programma’s ze gebruiken. Besturingssystemen moeten zich aanpassen aan de gebruiker. Niet andersom. Volgens Satya Nadella moeten gebruikers juist nog meer controle krijgen over hun computers.

Windows 11 doet wat Apple weigert

Dat is makkelijk om te zeggen, maar Microsoft brengt dit ook in praktijk. Zo vertelt Satya Nadella over de nieuwe regels in hun app store, of eigenlijk het verminderen van regels. Allemaal om gebruikers meer vrijheid te geven. Zo is er straks ook plek voor Android apps en kunnen makers hun eigen betaalsystemen gebruiken.

Bewijs van machtsmisbruik in de App Store: Apple valt hard door de mand

Het verminderen van regels, toelaten van Android-apps en vrijheid in betaalsystemen zijn precies punten waarop Apple momenteel veel kritiek krijgt. Zo wordt er veelvuldig geklaagd over de hoge commissies die Apple rekent en het gebrek aan betaalopties. Alles loopt via Apple, of je bent je plekje in de App Store kwijt. De hele zaak rondom Fortnite is daar het perfecte voorbeeld van.

Goedkope truc of terechte kritiek?

Voor zijn toespraak heeft Satya Nadella dus goed gekeken naar de kritiek die er op Apple is, om zo Windows 11 nog beter neer te zetten. Een begrijpelijke keuze, maar heeft hij hier ook echt een punt? Of is het gewoon een goedkope truc. Laat het weten in de reacties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 19

zwah
zwah

Komt alleen maar zielig over als je een ander systeem moet afkraken om zelf beter uit de verf te kunnen komen. Blijkbaar verkoopt Apple beter en dan ga je net als Intel je concurrent afkraken.

nlmarco
nlmarco

Vreselijk, verschrikkelijk en zo vermoeiend om te zien hoe ze allemaal op elkaar gaan lijken in hun gedrag naar het kopend publiek toe. En dan bedoel ik die lui en n dit soort filmpjes die het internet opgeschopt worden.

Bij John Ivy geloofde ik nog wel dat het bij hem nog iets van authenticiteit had toen Apple filmpjes, met hem aan het woord als een soort tech-design-goeroe, op internet zette.

Nu doen al die lui het op die manier omdat het welgemeend en inspirerend over lijkt te komen. Nu zijn die top-tech-lui ineens allemaal boeddhistische tech-goeroes: Geloof ons, Wij willen op een positieve manier bijdragen aan jouw leven, de zaken staan voor ons daarom op de laatste plaats.

Niet alleen Microsoft maakt zich schuldig aan deze overduidelijke gekopieerde trend van productpresentatie. Ik heb het gezien bij Google en Facebook ( zucht) en enkel Aziatisch tech reuzen.

Het wordt steeds minder geloofwaardig voor mij.

diMay
diMay

Alsof het bij die gasten ooit wél geloofwaardig geweest is.
Houten Klaasen zijn van hardhout gemaakt.

bugsy
bugsy

Microsoft doet dus wat Microsoft al jaren doet, en wat Apple minstens zo stevig richting Microsoft al jaren doet, nadat Apple dat tegen IBM deed.

Wat is de bijzonderheid?

Peer
Peer

Ben benieuwd of windows 11 qua vormgeving minder lelijk is dan windows 10, dan windows 8 dan windows…
want elke keer als ik ermee in aanraking kom denk ik : JAKKES!

zwah
zwah

De bijzonderheid is dat ik mij afvraag is waar jij dan filmpjes van Apple producten tegen komt waarin zij Microsoft producten afkraken. Of is dit weer zo’n bewering zonder enige grond?

csteelooper
csteelooper

Dit is een gevalletje “over smaak valt niet te twisten” denk ik. Windows 8 (en zeker Windows 10) waren en zijn wat mij betreft echt niet lelijk, al was Windows 8 wel zeer onpraktisch waar het om de gebruikservaring ging. Het was geoptimaliseerd voor aanraakschermen, maar die waren er niet of nauwelijks onder de gebruikers die het wel door de strot geduwd kregen. Windows 10 heeft (al helemaal nu het volwassen is) een interface die misschien niet al te mooi is voor iedereen (al vind ik hem, zoals ik zei, ook niet lelijk), maar alles is nu redelijk goed op elkaar afgestemd. Sommige dingen kunnen beter (en een kleine selectie daarvan wordt dat ook in Windows 11), maar een hoop zaken zijn, net zoals dat in Windows 7 het geval was, prima op orde.
Wat MacOS betreft weet ik niet of Apple nou de goede kant op gaat of niet. Ik ben een aantal weken geleden overgestapt op Big Sur, maar ik vind láng niet alles er op vooruit gegaan in deze versie van MacOS. De interface heeft elementen die zich beter thuisvoelen op aanraakschermen, maar daar nooit op terecht zullen komen, de beveiliging is zover opgevoerd (enerzijds natuurlijk goed) dat een aantal tools die je voorheen meer vrijheid gaven, nu niet meer werken, en zeker in de Terminal is er weer het nodige in de prullenmand verdwenen. Daarnaast heeft Apple aangegeven dat ze Kernel Extensions zullen gaan uitfaseren, dus dat brengt ook voor veel alledaagse software (zoals onder meer Parallels/VMWare) vast en zeker de nodige uitdagingen met zich mee. En net zoals de houten klaas van Microsoft 3 dagen geleden aankondigde, vrees ik dat het ook voor Apple gebruikers binnenkort (vrijwel) onmogelijk zal zijn om software te installeren buiten de App Store om. Zoals een andere gebruiker hier al zei: MacOS “verkleutert en versukkelt” steeds meer.

Ik werk vanaf MacOS X 10.3 met een eigen Mac, maar heb daarvóór al regelmatig met Macs gewerkt (vanaf System 6 op diverse systemen in de Quadra lijn). Daarnaast heb ik ook héél veel ervaring met alle versies van Windows (letterlijk vanaf Windows 1), mede door mijn werk. De overstap naar Mac heb ik destijds gemaakt omdat ik dat wilde. Nu hoop ik maar dat ik niet “gedwongen” word om toch maar volledig over te gaan op Linux, want dat lijkt straks de enige keuze te zijn waar jouw computer ook nog écht van jou is, en je die kunt gebruiken zoals jíj dat wilt.

bugsy
bugsy

“Weer”? Ok, niet serieus te nemen dus.

Kijk eens wat rond op YouTube.

zwah
zwah

Het is jouw bewering, dus ook heel normaal dat jij dat kan onderschrijven als je zoiets zegt. Maar je maakt je er gemakkelijk vanaf door iemand anders te laten gaan zoeken of het waar is wat jij zegt. En weet je, voor ik deze opmerking maakte had ik al op internet gezocht naar filmpjes waarin Apple de Microsoft producten zou afkraken maar niks gevonden.

TheBigZ
TheBigZ

Linux als consumenten Desktop omgeving is ook niet alles. Het gras is altijd groener…

csteelooper
csteelooper

Ik weet het… Ervaring genoeg mee. Maar in Linux kan ik (vooralsnog, tenminste) wel zelf bepalen waar ik mijn programma’s vandaan haal. Het is maar de vraag of en zo ja hoe lang dat bij Windows, en helaas ook bij MacOS nog het geval zal zijn. Voor mijn telefoon en tablet (vanzelfsprekend een iPhone en een iPad) is een ommuurde tuin prima, maar ik weet genoeg van een PC/Mac af om dat niet nodig te hebben voor mijn computer. En als de nadruk steeds meer op de Store komt te liggen en software ook steeds minder kan/mag van het systeem, dan gaat bij mij toch al snel een radar aan om de mogelijkheden voor gebruik van linux te onderzoeken.
Ik heb er jarenlang mee gewerkt, dus ik weet waar ik over praat en ik snap jou punt eveneens. Ik werk nog steeds heel graag met MacOS en ook met Windows 10 en zelfs nog met Windows 7. Zolang het gebruik van “eigen” software (software van buiten de Stores) blijft toegestaan en de mogelijkheden daarvan niet téveel worden ingeperkt, zal ik dat ook blijven doen.

TheBigZ
TheBigZ

Met HomeBrew kom je (voorlopig) ook een heel eind.

csteelooper
csteelooper

Da’s zeker waar!

owentje
owentje

@zwah zie hier: https://youtu.be/FxOIebkmrqs

zwah
zwah

Oké, wel 14 jaar geleden, dus Bugsy had gelijk dat Apple dit in het verleden ook heeft gedaan. Veranderd niks aan mijn mening dat ik het en waardeloze vorm van marketing /reclame vind, ongeacht welk bedrijf of opdrachtgever hier dan ook achter zit.

csteelooper
csteelooper

Wen er dan maar aan. Het gebeurt in andere landen al heel vaak dat het ene bedrijf direct het andere aanvalt; zelfs gewoon bij naam. Vooral dat laatste mag hier (nog?) niet van de RCC, maar vroeg of laat zal dat veranderen. Je ziet hier nu al dat bedrijf 1 acties heeft speciaal voor klanten van bedrijf 2 die overstappen. Dat is feitelijk een indirecte aanval. De directe aanval mag hier dus nog niet, maar ik vraag me serieus af hoe lang dat nog duurt…
Begrijp me niet verkeerd; ik hou er ook niet van. Maar ik merk in het landschap dat we er ook hier aan zullen moeten gaan geloven.

zwah
zwah

“Wen er dan maar aan”.

Hier ga ik niet aan wennen, dat wil ik ook niet. Met name omdat in dit soort uitingen een totaal verkeerde voorstelling van zaken wordt gegeven. Ik vat dit op als; onvoldoende vertrouwen hebben in eigen product. En ook een minachting naar je mogelijke kopers toe want die zijn blijkbaar toch achterlijk.

csteelooper
csteelooper

Dat zal toch echt moeten. Eraan wennen staat los van of je het er wel of niet mee eens bent; dat ben ik ook allerminst. Maar los van wat wij ervan vinden, zal het fenomeen zeer zeker vaker voor gaan komen in de toekomst. Ik mag hopen dat de richtlijnen in Nederland nog lange tijd blijven zoals ze zijn, opdat het híer nog niet gebeurt, maar de wereld wordt enkel maar harder en dat geldt dus ook voor marketing en reclame. Dat wil dus ook zeggen dat de hier besproken manier van ‘marketing’ (veel) vaker zal gaan voorkomen en dus zul je er aan moeten wennen. Of je nou wil of niet doet niet ter zake. Nogmaals: dat je eraan went betekent níet dat je het er dus maar mee eens bent. Want als je het daarover hebt: dat ben en word ik ook niet, al had men het nog zo graag.

zwah
zwah

Er aan wennen zou betekenen dat je het uiteindelijk gaat accepteren en ik moet dat zeker niet. Wennen of accepteren van zaken omdat iedereen er mee bezig is en daarom als algemeen normaal wordt beschouwd, zal ik altijd tegen blijven ageren. Dat je fiets wordt gestolen zodra deze even niet op slot staat, heb ik ook nooit aan kunnen wennen.

Reageer op artikel:
Microsoft CEO deelt sneer uit richting Apple bij Windows 11-presentatie
Sluiten