Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 22 juni 2021 4reacties

Kartelwaakhond zet tanden in Apple wegens machtsmisbruik in de App Store

De Duitse kartelwaakhond Bundeskartellamt onderzoekt of Apple een machtspositie heeft en daar misbruik van maakt. Het draait daarbij voornamelijk om de digitale winkel van het bedrijf: de App Store. Eerder deed Bundeskartellamt ook al onderzoek naar andere grote partijen, zoals Apple-concurrent Google.

De waakhond controleert of Apple een machtspositie heeft op verschillende markten, zoals die van smartphones, software, smarthome en smartwatches. Onderzocht wordt of Apple binnen haar eigen omgeving (het Apple eco-systeem) zoveel macht heeft, dat het voor buitenstaanders bijna onmogelijk is om te concurreren. De directeur laat weten zich voornamelijk te willen focussen op de App Store.

App Store in Duitsland onder de loep

De kartelwaakhond onderzoekt hoe de App Store werkt en op welke manieren deze de zakelijke activiteiten van derde partijen kan beïnvloeden. Daarna wordt er pas gekeken of Apple de vermeende machtspositie daadwerkelijk misbruikt. Zoals altijd komt dergelijk onderzoek niet helemaal uit de lucht vallen.

Apple Developer Program coronavirus App Store
De App Store (Afbeelding: EPA / Ritchie B. Tongo)

De kartelwaakhond laat namelijk weten klachten te hebben ontvangen over concurrentiebeperkend gedrag van Apple. In dit geval komen de klachten vanuit advertentie- en mediabedrijven, die klagen over hoe Apple het volgen van gebruikers beperkt heeft sinds de release van iOS 14.5.

Nog meer klachten over Apple

Daarnaast is er geklaagd over de exclusieve installatie van software op de apparaten van het bedrijf en dat ontwikkelaars per se het betaalsysteem van de App Store moeten gebruiken. Daardoor moeten ze ook dertig procent van de omzet afstaan aan Apple. Tot slot worden de advertentiemogelijkheden binnen de Store beperkt.

Omdat de Europese Commissie eveneens dergelijke klachten onderzoekt, na klachten van Spotify, gaat de Bundeskartellamt waar nodig in gesprek met de EC. Eerder nam Bundeskartellamt al andere grote techbedrijven onder de loep, namelijk Apple-concurrenten Google en Amazon, evenals Facebook.

Apple en Google

En niet alleen in Europa ligt Apple onder een vergrootglas. Ook in Japan komt er een groot onderzoek naar de monopoliepositie van Apple, maar ook die van Google. Gezamenlijk hebben zij zo’n beetje de gehele smartphone-markt in handen. In Japan willen ze weten of dat wel eerlijk is en of daar niet wat aan gedaan moet worden. Meer daarover lees je hier.

Bundeskartellamt

Reacties: 4

diMay
diMay

Meer en meer krijg ik bij dit alles de indruk dat er andere
belangen spelen dan die die vooropgesteld worden.

DokterBibber
DokterBibber

Meer en meer krijg ik bij dit alles de indruk dat er andere
belangen spelen dan die die vooropgesteld worden.

Wees eens concreet. Want ik zie dat Apple én eigenlijk ieder groot Amerikaans Tech bedrijf haar technologie begint te misbruiken om gebruikers te dwingen om te voldoen aan door henzelf bedachte eigen regels, waardes en normen en waardoor je feitelijk geen keus meer hebt dan erin mee te gaan.

Bovendien is het ook nog eens zo dat Europese regelgeving door dit soort tech bedrijven buiten spel worden gezet. Nu mag jij dat OK vinden, maar ik kan je vertellen dat ik als Europeaan niet bepaald weg ben van het Amerikaanse rechtstelsel, noch blij ben in de mate waarin zij - overigens net als China - iedere scheet die je laat van je willen weten en volgen. De ‘wij bepalen wel wat goed voor jou is’ mentaliteit begint aardig te lijken op "wij bepalen wel wat jij nog wel of juist niet mag denken’.

Helaas zien sommige mensen niet hoe ver de grens voor wat betreft jouw privacy al is opgetrokken en langzaam nog steeds verder wordt opgetrokken - ook door Apple - waardoor je alles maar goed vind omdat je misschien denkt dat er geen kwaad achter schuilt.

Kortom uiteindelijk gaat het wel om jouw eigen vrijheid.
Kom nou niet met dat gezeik dat je keuze hebt, want feitelijk is die er niet.
Het is namelijk allemaal één pot nat en waarbij ik hoop dat Apple nog het grootste ‘lieverdje’ is uit de klas.

zwah
zwah

Je haalt wat dingen door elkaar want Apple heeft juist sinds IOS 14.5 het kunnen volgen beperkt en daar wordt door o.a. mediabedrijven e.d. over geklaagd. Daarnaast gaat het hier hoofdzakelijk over de Apple Store en niet over het volgen van consumenten, aangaande Apple. Je haalt hier Apple en Facebook door elkaar. Ook is het jammer dat de schrijver van het artikel nog steeds doet voorkomen alsof Apple nog steeds standaard 30% voor iedere verkoop aan de developer door berekend, terwijl dit uitsluitend voor bedrijven geldt die boven het miljoen omzet per jaar zitten en dat is een zeer klein percentage. De rest betaald 15%. diMay heeft hier dus zeker wel een punt dat er andere belangen lijken te spelen. Persoonlijk voel ik mij door Apple nergens in beperkt of gedwongen, zoiets zit meer zijn je bovenkamer.

Winner007
Winner007

Je haalt idd dingen door elkaar, als gebruiker heb ik net een extra gevoel van veiligheid omwille van de regels die Apple oplegt aan de verdienmodellen van andere bedrijven die onder het mom van het zogezegd monopolie van Apple willen dat ze kunnen verdienen aan mijn privacy.
Onlangs speelde ik een game en moest ik het volgen aanzetten om te kunne verder spelen. Ik heb de game verwijderd van mijn Iphone. Maw Apple zorgt ervoor dat ik kan beslissen wie mij wel of wie mij niet kan volgen. Wat is daar nu mis mee.
Wat de App store betreft waarom de Apple gebruiker niet eens aan het woord laten, van de alle gebruikers die ik ken is geen enkele die daarover klaagt. Het feit dat er nog software geschreven wordt voor Apple duid er vlg mij op dat het verdien model van Appel een goed model is waar veel software schrijvers kunnen mee leven.
Het gewoon zielig dat Epic probeert om zijn mindere inkomsten omwille van populariteit verlies te verhalen op Apple. Ze hebben niet geklaagd toen ze zicht introduceerden op de Apple producten. Maar nu mensen hun game moe gespeeld moet een ander het inkomsten verlies compenseren.
Ipv van met iets nieuws te komen dat wel aanslaat zoals ieder bedrijf doet dat vooruit wil …

Reageer op artikel:
Kartelwaakhond zet tanden in Apple wegens machtsmisbruik in de App Store
Sluiten