Thomas Aalderink
Thomas Aalderink iOS 22 juni 2021 6reacties
Leestijd: 3 minuten

iPhone-gebruikers zijn alles behalve onder de indruk van iOS 15

Later dit jaar kunnen iPad- en iPhone-gebruikers aan de slag met iPadOS en iOS 15. Tijdens WWDC21 heeft Apple laten zien wat ons te wachten staat. De lijst met verbeteringen en nieuwe functies is aanzienlijk, maar toch lopen iPhone-gebruikers nog niet echt warm voor de nieuwste versie van het besturingssysteem. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van SellCell.

SellCell is een platform waar je kunt zien hoeveel je smartphone nog waard is en waar je deze kan verkopen. Daarnaast laten ze zo nu en dan onderzoekjes doen om wat meer media-aandacht te vergaren. Zo is ook nu het geval, want SellCell is rond gegaan met een vragenlijst. Hierin kwamen verschillende onderwerpen aan bod zoals iOS 15 en de iPhone 13.

iOS 15 en iPadOS 15 zorgen nog niet voor enthousiasme

Uiteindelijk gaven 3.000 Amerikaanse iPhone- en iPad-gebruikers hun mening. En als het gaat om het onderwerp iPadOS 15 en iOS 15, dan zijn de meesten niet bepaald enthousiast. Meer dan 50% geeft aan amper of helemaal niet warm te worden van de aankomende verbeteringen. 28% is enigszins enthousiast over iOS 15. Het deel van de gebruikers dat zeer of zelfs extreem opgewonden wordt van het nieuwe besturingssysteem is nog geen 20%.

Apple iOS 15 functies Facetime
FaceTime in iOS 15 (Afbeelding: Apple)

De verbeteringen die naar iMessage, de Gezondheid-app en Apple Maps komen, zorgen niet voor een feeststemming. Zelfs de komst van Spatial Audio, scherm delen, portretmodus en andere FaceTime verbeteringen leiden niet tot enorm veel enthousiasme bij de iPhone- en iPad-gebruikers. Het zijn leuke verbeteringen, maar niet waar de meeste respondenten op zaten te wachten.

Wat de iPhone- en iPad-gebruikers wél willen

Uit het onderzoek blijkt dat ze liever een aantal andere verbeteringen in iOS 15 en iPadOS 15 hadden gezien. Zo geeft bijna een derde van de respondenten aan dat ze interactieve widgets willen en vindt 21% dat het wel tijd is voor een always-on display functie (zoals bij de Apple Watch). Op de iPad groeit vooral de vraag naar Pro apps zoals Xcode en Final Cut Pro. Ook wil ruim 13% dat de iPad betere ondersteuning krijgt voor externe beeldschermen.

Deze nieuwe iOS 15 functies gaan mogelijk aan jouw neus voorbij

iOS 15 en iPadOS 15 maken dus nog geen hele sterke indruk. Gelukkig zijn er volgens de respondenten wel een paar positieve verbeteringen in het nieuw besturingssysteem. Zo is 23% van de ondervraagden enthousiast over het feit dat je straks een ID kaart kan toevoegen aan je Apple Wallet. Daarnaast wordt er ook uitgekeken naar de verbeteringen in Spotlight en de nieuwe functies in de Zoek Mijn-app.

Wordt het de iPhone 13? Of een nieuwe naam?

Naast iOS 15 en iPadOS 15 kwam in het onderzoek ook de iPhone 13 nog even voorbij. De respondenten mochten hun mening geven over de naam van het nieuwe toestel. 13 is een ongeluksgetal en daarom is het nog maar de vraag of Apple gaat doortellen. Veel respondenten zijn daar geen voorstander van. Zo vindt 38% dat Apple beter voor de naam iPhone (2021) kan gaan en kiest 13% voor iPhone 12S. Iets meer dan een kwart vindt dat Apple zeg niks moet aantrekken van het ongeluksgetal en gewoon voor iPhone 13 moet gaan.

FaceTime maakt in iOS 15 een einde aan grootste frustratie videogesprekken

Wat vinden jullie? Brengen iOS 15 en iOS 15 genoeg verbeteringen om enthousiast van te worden? En wat is een goede naam voor de opvolger van de iPhone 12? Laat het weten in de reacties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 6

zwah
zwah

Meningen verschillen nu eenmaal en het zal ook niet de 1e keer zijn dat onderzoekers er weer eens volledig naast zitten met hun voorspellingen. Vooral als het om Apple voorspellingen gaat. Als je een ouder toestel hebt is het nieuwste toestel standaard al een flinke verbetering. Het always-on scherm was altijd al op veel Android toestellen beschikbaar maar stond bij mij altijd uit. Rede: extra stroomverbruik, daar ontkom je niet aan bij gebruik er van. Interactieve widgets? Ken ik van Windows toestellen, werkte vaak niet zoals bedoeld. Ook is niet bekend de manier waarop de vragen zijn gesteld dus wat mij betreft weer eens een onderzoek met een grote korrel zout en meer bedoeld om zelf onder de aandacht te komen.

ahenket
ahenket

De “mweh” factor had ik over de breedte. Niet alleen iOS/iPadOS. Die laatste interesseert me sowieso geen laars. IPadOS is het iOS dat probeert macOS te zijn. Terwijl macOS steeds verder verkleutert en versukkelt. Big Sur was en is gewoon niet goed en Monterey brengt geen boeiende dingen, maar alleen dingen die je net daarvoor bij iOS al hoorde.

Op dit moment is het belangrijkste wat ik wil, geen nieuwe features maar herstel van dingen die stuk zijn gemaakt: spotlight en Finder tab toetscombinaties (graag zoals het was en nog steeds is in de Terminal

tegenwind
tegenwind

Wat je nu ziet is dat de ‘nieuwe features’ vooral verbeteringen zijn van reeds bestaande apps.
Minder nieuwe features betekent tevens meer focus en tijd voor verbeteringen ‘onder de motorkap’ op gebied van stabiliteit en snelheid.

Hoewel Big Sur wel wat problemen kende is het zeker vanaf 11.3 een prima OS en worden diverse onderliggende verbeteringen m.b.t. het uitrollen voor de zakelijke markt hier zeker gewaardeerd :slight_smile:
Het lijkt erop dat Monterey hier nog verder op gaat voortboorduren, dus wat dat betreft alleen maar lof.

iOS boeit me wat dat betreft wat minder, het werkt wat mij betreft al prima. De verbeteringen die er in zitten zijn goed maar dat er dit jaar niets wereldschokkends bij zit kan ik echt niet van wakker liggen.

nlmarco
nlmarco

Fix aub eerst de podcast app maar eens Apple. De app heeft altij al een vervelende interface gehad. Maar de app is sinds de recentere updates een waar drame geworden. Een tergend traag monster. Op een oude iPhone die iOS 13 als niet meer kon hebben werkt de app een stuk vlotter

DokterBibber
DokterBibber

Laat ik voorop stellen dat ik totaal geen Windows fan ben en absoluut bij Apple zal blijven, maar als ik zo kijk naar de laatste WWDC en wat Microsoft afgelopen week heeft gepresenteerd met Windows 11, dan is het in deze toch echt 3:0 voor Microsoft.

Een hattrick, want wat Microsoft met Windows 11 doet is echt een stuk spannender dan wat Apple met Mac OS en iOS heeft laten zien.

Er is weer werk aan de winkel nodig in Cupertino en de eerste kans is pas weer in juni 2022 om de bal terug te koppen.

DokterBibber
DokterBibber

Ik zou zeggen kijk even zelf op YouTube naar de presentatie.

Reageer op artikel:
iPhone-gebruikers zijn alles behalve onder de indruk van iOS 15
Sluiten