Thomas Aalderink
Thomas Aalderink | LinkedIn iOS 21 juni 2021 1reactie

Opmerkelijke iPhone-bug schakelt al je wifi-systemen uit

Er is een opmerkelijke bug gevonden in iOS. Wanneer je op je iPhone verbinding maakt met een netwerk met de ssid ‘%p%s%s%s%s%n’ worden alle wifi-systemen uitgeschakeld. Dit werd ontdekt door Carl Schou, een Deense reverse engineer.

Schou verbond zijn iPhone XS met een netwerk genaamd ‘%p%s%s%s%s%n’ en opeens viel alles uit. Alles wat met wifi te maken had, werkte opeens niet meer. Ook opnieuw opstarten of het aanpassen van de netwerknaam had geen enkel effect. Carl Schou kon op geen enkele manier de wifi-functie weer inschakelen.

iPhone-bug schakelt je wifi uit

Om te achterhalen wat hier aan de hand is, besloot Bleeping Computer het probleem te reproduceren. Dit deden ze met behulp van een iPhone die draait op iOS 14.6. Dit is een nieuwere versie dan Carl Schou gebruikte (iOS 14.4.2.). Ondanks de nieuwere versie van het besturingssysteem ging ook bij Bleeping Computer de wifi op zwart.

Volgens Bleeping Computer ontstaat dit probleem waarschijnlijk door een zogenaamde string formatting vulnerability. Binnen veel programmeertalen worden %-tekens gevolgd door een letter gezien als een commando of variabele. Het lijkt erop dat de iPhone er daarom op reageerde.

Oorzaak en oplossing

9to5Mac denkt ook dat hier het probleem ligt. Volgens hen stuurt het wifi-systeem van je iPhone de tekst door naar een interne library die is bedoeld voor string formatting. Vervolgens gebeuren er verschillende technische zaken die leiden tot een buffer overflow. Daar is je iPhone geen fan van, en dus trek iOS de stekker uit de wifi.

iOS 14.4 bug: iPhone verbreekt af en toe de Bluetooth verbinding

Mocht je zelf ooit tegen dit probleem aanlopen, dan is er gelukkig nog wel hoop. Hoewel opnieuw opstarten niet helpt, heeft Carl Schou wel een andere oplossing gevonden. Je hoeft alleen maar alle netwerkinstellingen volledig te resetten. Wanneer je dit gedaan hebt, krijg je alle wifi-functionaliteiten weer terug.

Wat doet Apple aan deze iPhone-bug?

Bleeping Computer heeft contact gezocht met Apple en gevraagd om een reactie. Tot dusver is er echter nog geen bericht gekomen vanuit Cupertino. De verwachting is dat deze niet lang op zich zal laten wachten en dat deze iOS-bug uiteindelijk verholpen gaat worden.

Reacties: 1

zwah
zwah

Het is meer opmerkelijk dat je op een dergelijke SSID naam komt.

Reageer op artikel:
Opmerkelijke iPhone-bug schakelt al je wifi-systemen uit
Sluiten