Mark Hofman
Mark Hofman iPadOS 7 juni 2021 0reacties

iPadOS 15 aangekondigd tijdens WWDC21: alle functionaliteiten op een rij

Apple heeft vanavond, tijdens de WWDC21 keynote, het nieuwe besturingssysteem voor de iPad aangekondigd. De tablet wordt komende herfst voorzien van een hoop nieuwe functionaliteiten. Maar welke zijn dat precies?

Om je een goed overzicht te geven van welke functionaliteiten iPadOS 15 met zich meebrengt, lichten we het in dit artikel nog even apart voor je uit!

iPadOS 15: iPhone-widgets en meer!

iPadOS 15 zorgt ervoor dat Widgets in een nieuw jasje worden gestoken. Het is vanaf iPadOS 15 mogelijk om, net als bij je iPhone, het thuisscherm van je iPad te voorzien van widgets. Het gaat hierbij om grotere varianten van de iPhone-widgets die we op dit moment hebben.

En nu Apple toch bezig is: App Library komt naar de iPad. Het is vanaf nu eindelijk mogelijk om tabbladen op je thuisscherm van je iPad te verbergen.

Multitasking Splitview WWDC21
Multitasken in Splitview. (Afbeelding: Apple)

Apple steekt tijdens WWDC21 ook de multitask-features van je iPad in een nieuw jasje. Het bedrijf maakt het een stuk toegankelijker om meerdere apps tegelijkertijd te openen. Zo is er splitview, die je vanaf de bovenkant van apps kunt openen. Iets dat het werken in Mail, Safari en nog heel veel meer diensten makkelijk maakt.

iPadOS 15 zorgt er overigens ook voor dat je heel snel tussen verschillende applicaties en tabbladen kunt switchen. Op die manier wordt je als consument een stuk productiever.

iPadOS 15: Notities en de Vertaal-app

Het is vanaf iPadOS 15 mogelijk om mensen te vermelden in een notitie. Een handige toevoeging, maar dat is zeker niet de enige verandering. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om samen in een één document te werken en te zien wie wat doet.

Activity view notes
Zien wie wat bewerkt in een notitie. (Afbeelding: Apple)

Apple introduceert ook Quick Note. Wanneer je snel even wat moet noteren, kun je vanaf de linker-onderhoek naar het midden van het scherm vegen. Zo duikt er een notitieblok op, zodat je snel een aantekening kunt maken. Erg handig.

iPadOS 15 WWDC21
Quick Note (Afbeelding: Apple)

De Vertaal-app komt ook naar de iPad. Het is hierdoor mogelijk om snel teksten te vertalen. Het maakt niet uit of je zelf een tekst uitspreekt of een tekst in Safari vertaald moet hebben: vanaf nu is het mogelijk om dit op je tablet te doen.

Swift Playground en Universal Control

Apple maakte vanavond bekend dat Swift Playground ook naar de iPad komt. iPadOS 15 biedt ontwikkelaars dus de kans om iPad-apps te ontwikkelen op de tablet zelf.

ipad functies WWDC21
Alle nieuwe functies op iPad (Afbeelding: Apple)

Daarnaast ondersteund iPadOS 15 ook de nieuwe Universal Controle-functionaliteit van macOS 12 Monterey. Hierdoor is het mogelijk om, geheel automatisch, de muis en toetsenbord van je Mac op meerdere apparaten te gebruiken.

macOS 12 Monterey aangekondigd tijdens WWDC21: alle nieuwe features

Benieuwd wat macOS 12 Monterey je nog meer te bieden heeft? Lees dan zeker even het bovenstaande artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
iPadOS 15 aangekondigd tijdens WWDC21: alle functionaliteiten op een rij
Sluiten