Raymon Mens
Raymon Mens iOS 21 juni 2021 4reacties

Nieuw in iOS 15: Eindelijk meer printeropties bij AirPrint

Als je regelmatig afdrukt via je iPhone of iPad, zullen iOS 15 en iPadOS 15 grote merkbare verbeteringen bieden. Apple heeft het printpaneel voor AirPrint-printers verrijkt met een boel meer instellingen, waardoor het bijna (maar net niet) zo compleet is als op macOS.

De meeste moderne printers ondersteunen AirPrint en laten je zonder gedoe vanaf een iPhone of iPad printen. De instellingen waren tot nu toe nogal beperkt, maar daar brengen iOS 15 en iPadOS 15 veranderingen in. Je kunt nu de rotatie van pagina’s aanpassen en de afdruk­kwaliteit en het papiertype kiezen.

Nieuwe printeropties iOS 15 en iPadOS 15

De nieuwe opties zijn zowel in iOS 15 als iPadOS 15 aanwezig. Waar je in iOS 14 en eerder alleen pagina’s kunt kiezen en kunt aangeven of je in kleur/zwart-wit en dubbelzijdig wil printen, zijn er in iOS 15 en iPadOS een stuk meer opties. Te beginnen met dat je nu kunt kiezen of je een pagina in horizontale of verticale stand wil afdrukken. Daarnaast is het mogelijk om een papierformaat en een lade op te geven. Die laatste optie is in onderstaande screenshots overigens niet te zien, omdat de gebruikte printer maar één lade heeft.

iOS 15 en iPadOS 15 nieuwe opties voor afdrukken screenshot 1
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Er is ook nog een extra menu genaamd Media en kwaliteit waar je kunt aangeven wat voor soort papier in de printer zit en wat de afdrukkwaliteit kan zijn. Dit maakt het makkelijker om inkt te besparen bij een proefafdruk (zet de kwaliteit op Concept). Ook kun je nu serieus foto’s printen door het mediatype op dik fotopapier te zetten en de kwaliteit op maximaal.

iOS 15 en iPadOS 15 nieuwe opties voor afdrukken screenshot 2
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Bijna zoals in macOS

Bijna alle afdrukopties die op de Mac worden aangeboden, zijn nu ook beschikbaar op iPhone en iPad. De macOS-afdrukmodule is echter toch een klein beetje uitgebreider. Zo kun je daar kopteksten toevoegen en meerdere pagina’s op één vel papier afdrukken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 4

Goderikus
Goderikus

En over 35 jaar zal iPadOS naar een volwaardig MacOS gegroeid zijn.
Overigens: hoe moeilijk kan het zijn om een AirPrint bridge utlility te maken voor MacOS zodat het ook op oudere printers gaat werken ?

rmens
rmens

Haha, zou je zomaar eens gelijk in kunnen hebben.

aka-oscar
aka-oscar

ik ben bang dat over 15 jaar alle apple OSses vervangen zijn door een simpele browser, je alles met icloud moet doen en je betaalt per minuut en gb dataverkeer en opslag de de hardware alleen nog maar te huren is

csteelooper
csteelooper

@aka-oscar als je dan tóch die weg in slaat, denk ik dat het voor alle fabrikanten tegen die tijd wel dezelfde kant op gaat. Google is er al bijna (Chromebook), Microsoft heeft ook al ver gevorderde plannen in die richting en nu is (dus) Apple nog aan de beurt. Ik weet niet of we er over 15 jaar al zullen zijn, maar dat het die kant op gaat is een ding dat, mijns inziens, zeker is.

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 15: Eindelijk meer printeropties bij AirPrint
Sluiten