Mark Hofman
Mark Hofman App Store 30 juni 2021 7reacties

Vader moet auto verkopen na App Store-aankopen van minderjarig kind

Er zijn in het verleden veel verhalen geweest van kinderen die, door middel van online aankopen, een flinke aanslag pleegden op de portemonnee van hun ouders. Het verhaal van Dr. Muhamma Mutaza uit Wales is er alleen eentje die je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt.

De beste man heeft namelijk zijn auto moeten verkopen, doordat zijn zevenjarige zoon helemaal los is gegaan in de Apple App Store. De jongen gaf ruim 1800 dollar uit in slechts 60 minuten. Oef!

Tot zien, Toyota!

Toen Dr. Muhammad Mutaza het spel Dragons: Rise of Berk in de App Store zag staan was hij overtuigd. Deze game zou zonder twijfel in de smaak vallen bij zijn zevenjarige zoontje Ashaz. Het spel was gratis en zag er heel leuk uit: wat kon er nu eigenlijk misgaan? Nou, eigenlijk een hele hoop…

Gezien het feit dat Ashaz het wachtwoord van zijn vader’s Apple ID wist, waren de in-app aankopen in de App Store snel gedaan. De zevenjarige jongen deed 29 verschillende aankopen die soms wel opliepen tot $137 per stuk. Apple stuurde Dr. Muhammad Mutaza van iedere aankoop een notificatie, maar deze werden naar een mailadres gestuurd die hij niet vaak bekijkt. Iets waar hij, toen hij achteraf de rekening zag, toch wel spijt van had.

Mutaza zocht contact met de klantenservice van Apple en kreeg uiteindelijk nog $260 vergoed. Het overige bedrag moest hij zelf betalen, wat ervoor zorgde dat hij zijn Toyota Aygo moest verkopen. Iets dat volgens de dokter zelf volledig de schuld van Apple is. “Ik ben al sinds 2005 een klant van Apple, maar feliciteerde het bedrijf met het feit dat ze me hadden opgelicht”, zo laat hij weten tegenover The Daily Mail. “Ze hebben mijn kind erin geluisd. Ik koop nooit meer wat bij ze.”

Machtsmisbruik App Store
Speelt Apple vals in de App Store? (Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Belangrijke functionaliteit in de App Store

Dr. Muhamma Mutaza is boos op Apple en ergens is dat ook wel terecht. Dit terwijl de App Store wel degelijk bescherming biedt voor dit soort vervelende verrassingen. Het is namelijk mogelijk om als ouder een kinderaccount aan te maken. Hierdoor worden hun apparaten, en daarmee ook de Apple ID’s en rekeningen die ermee gepaard gaan, beschermd. Zo is het mogelijk om in te stellen dat jij als ouder, via een ander apparaat, toestemming moet geven voor een aankoop.

Je stelt de functionaliteit als volgt in:

  • Ga naar Instellingen
  • Selecteer je naam
  • Kies voor Delen met gezin
  • Maak een kinderaccount aan
  • Selecteer het desbetreffende kind
  • Activeer de functionaliteit Vraag om te kopen

Deze manier van werken zorgt ervoor dat de App Store op de apparaten van kinderen beschermd worden. Al roepen gebruikers wel al jaren om de mogelijkheid om meerdere Apple ID’s op één account te gebruiken. Mutaza liet zijn zoontje bijvoorbeeld Dragons: Rise of Berk spelen op zijn eigen iPhone. Het kinderaccount was in deze situatie dus niet geactiveerd.

Bewijs van machtsmisbruik in de App Store: Apple valt hard door de mand

Er zijn veel dingen die Dr. Muhammed Mutaza anders had kunnen doen. Zo had de man bijvoorbeeld zijn mail open kunnen zetten “voor het geval dat” en was het slimmer geweest om zijn kind het wachtwoord niet te geven. Al is achteraf natuurlijk altijd makkelijk lullen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 7

ahenket
ahenket

De gestelde oplossing om toestemming van ouders te vragen, werkt prima.

Ik snap ook wel dat niet iedereen digivaardig is maar mensen die met wachtwoorden slingeren zijn gewoon niet goed bezig. Dat heeft niks met digivaardigheid te maken en het is hier niet terecht dat hij de schuld bij Apple zoekt.

TheBigZ
TheBigZ

Weer een lulverhaal van de onderste plank.
Man uit Wales, aankopen in dollars?
Dr. die-en-die, bankroet om $1800? Dat verdient die man netto in een week.

Ga zo door.

zwah
zwah

“Dr. Muhamma Mutaza is boos op Apple en ergens is dat ook wel terecht”

Slaat nergens op want als dit echt is gebeurd dan is het gewoon eigen domme schuld. Maar als er niet veel valt te melden dan gaan we maar over op lulverhalen die vooral moeten aantonen hoe evil Apple wel niet is. Daarnaast rammelt het hele verhaal aan alle kanten. Feiten en gevolgen, kloppen gewoon niet.
Vast en zeker uit een Engelse Tabloid gekopiëerd.

milez
milez

De man staat met foto en al in de betere Engelse pers, bijvoorbeeld hier Dad's horror after son, 7, spends £1.3k on mobile phone game forcing family to sell car - Mirror Online

Nu is het sowieso een heel slecht idee een kind met je iPhone te laten spelen zonder supervisie. Niet alleen omdat het kind ongewenste aankopen kan doen, maar ook omdat het vast andere schade kan berokkenen door te gaan snuisteren in foto’s, emails, bankapp enzovoort. Ik zie maar twee manieren om een kind veilig met een iPhone te laten spelen:

  1. Terwijl je ernaast zit en het in de gaten houdt
  2. Met zijn eigen iPhone met een kind-iCloudaccount.
Bram
Bram

Indien u ervoor kiest om uw bestelling te annuleren, kunt u dat binnen 14 dagen vanaf het moment dat deze aan u is bevestigd doen zonder opgaaf van reden.

Night
Night

Ik denk dat meneer er iets te laat achterkwam :wink:

Goderikus
Goderikus

Beetje omslachtige manier om een bejaarde pa uit zijn auto te halen, maar wel de enige die werkt zonder vast te lopen in vermeende vrijheidsbeperkingen, privacyschendingen en andere obstakels in een juridisch overgeregelde maatschappij

Reageer op artikel:
Vader moet auto verkopen na App Store-aankopen van minderjarig kind
Sluiten