Mark Hofman
Mark Hofman Digital 31 mei 2021 1reactie

WhatsApp op de vingers getikt en trekt ingrijpende maatregel terug

De nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp vallen bij weinig mensen in de smaak. Iets dat overigens ook geldt voor de maatregelen die het platform neemt tegen gebruikers die deze nieuwe regels weigeren.

Wie namelijk niet akkoord zou gaan met de gebruiksvoorwaarden, die verloor een aantal WhatsApp-functionaliteiten. Dan hebben we het niet over kleintjes zoals het niet meer kunnen veranderen van je profielfoto, maar over grote zoals de toegang tot al je gesprekken verliezen. En dat gaat volgens de autoriteiten en experts veel te ver.

WhatsApp trekt ingrijpende maatregel terug

WhatsApp trekt zijn ingrijpende maatregelen terug, dat maakt het bedrijf bekend via The Next Web. Nadat het bedrijf in gesprek is gegaan met de autoriteiten en experts, lijkt het op de vingers te zijn getikt.”We willen duidelijk maken dat we op dit moment geen plannen hebben om de functionaliteiten van WhatsApp in te perken voor degene die de update nog niet geaccepteerd hebben”, laten ze weten. Wel zal WhatsApp er alles aan blijven doen om de gebruiker te herinneren aan het feit dat het tijd is voor een update.

WhatsApp Facebook Messenger
De populaire app! (Afbeelding: M.H. via Pixabay)

Vorige maand werd bekend dat deze situatie er, in eerste instantie, heel anders uit had kunnen zien. Het bedrijf was namelijk van plan om gebruikers toegang tot het platform te verbieden. Zo werden er wel notificaties ontvangen van groepsgesprekken en privégesprekken, maar was het vervolgens niet mogelijk om deze in de app te bekijken of te beantwoorden. Eerder werd al bekend dat dit tegen de richtlijnen van, bijvoorbeeld, de Apple App Store in zou gaan. Een ontwikkelaar mag gebruikers namelijk bepaalde functionaliteiten niet ontzeggen om zijn zin door te drammen.

Een goed alternatief

Ondanks dat WhatsApp de maatregelen niet doorvoert, is dit natuurlijk geen goede marketing. Eerder werd het platform al scheef aangekeken door de introductie van de nieuwe voorwaarden, waardoor Whatsapp deze uiteindelijk uitstelde. Het grootste probleem: het platform gaat meer gegevens delen met moederbedrijf Facebook. Dat geldt niet voor mensen binnen de EU, maar voor de mensen buiten de EU is het reden genoeg om niet akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden. Platformen als Telegram en Signal kregen hierdoor een hoop nieuwe gebruikers.

Signal als alternatief voor WhatsApp: hoe veilig is de dienst?

Benieuwd welk alternatief nu precies het beste is? Lees dan zeker even het bovenstaande artikel!

Reacties: 1

pjotr
pjotr

Zelf de Autoriteit persoonsgegevens vindt Signal veiliger dan WhatsApp

Reageer op artikel:
WhatsApp op de vingers getikt en trekt ingrijpende maatregel terug
Sluiten