Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 13 mei 2021 5reacties

WhatsApp blijven gebruiken? Dan moet je snel actie ondernemen!

Als je WhatsApp wil blijven gebruiken, dan moet je even actie ondernemen en het nieuwe privacybeleid van de communicatiedienst accepteren. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf de wijzigingen aan. In Europa verandert er niet zo heel veel, omdat we beter beschermd zijn, maar toch moet je de voorwaarden accepteren.

Het is niet vreemd dat dit besluit leidde tot ophef en een hoop onduidelijkheid. In Amerika verandert namelijk wel dat WhatsApp meer gegevens (in dit geval: het contact met bedrijven) gaat delen met moederbedrijf Facebook. Er was tekst en uitleg nodig, en de dienst gaf gebruikers daarom meer tijd voor het accepteren van de nieuwe voorwaarden.

Nieuwe voorwaarden WhatsApp accepteren

Voorheen was het zo dat wanneer je de nieuwe voorwaarden niet accepteert, de dienst enkele functies zou verliezen. Maar dat besluit is ietwat teruggedraaid. De functies verdwijnen nog steeds, maar niet in één keer. Dat gebeurt dus geleidelijk. Je moet uiteindelijk dus de nieuwe voorwaarden accepteren als je de app wil blijven gebruiken.

Onlangs is er een nieuwe hulppagina online gegaan op de website van WhatsApp, waarop duidelijk aangegeven wordt dat niemand de toegang tot zijn account verliest. Maar je kunt wel rekenen op reminders die constant in beeld verschijnen. Wacht je nog enkele weken met accepteren, dan verlies je dus geleidelijk aan functionaliteiten.

WhatsApp maakt spraakberichten een stuk makkelijker door reviewproces

Beperkte functies

Aan wat voor beperkingen moeten we dan denken?

  • Je hebt geen toegang tot je lijst met chats, maar je kunt nog wel inkomende telefoon- en video-oproepen beantwoorden. Als je meldingen hebt ingeschakeld, kun je erop tikken om ze te lezen, reageren op een bericht of terugbellen na een gemiste telefoon- of video-oproep.
  • Na enkele weken beperkte functionaliteit kun je geen oproepen en meldingen meer ontvangen en stuurt WhatsApp ook geen berichten en oproepen meer naar je telefoon.

Je account wordt dus niet meteen verwijderd wanneer je de nieuwe voorwaarden niet accepteert. Maar je moet er wel rekening mee houden dat dit gebeurt wanneer je account voor 120 dagen inactief is. Dat is een standaardrichtlijn die al heel lang bestaat; die is dus niet voor nu ineens in het leven geroepen.

Reacties: 5

csteelooper
csteelooper

Ik denk dat ik dit ‘probleem’ niet ga krijgen (de “beperkte functies”), want ik had, gezien het feit dat er in Europa c.q. voor Europese burgers (bijna) niets verandert, in eerste aanleg al geaccepteerd. Ik wordt namelijk door meerdere organisaties waarvan ik deel uitmaak geacht om WhatsApp te gebruiken…

zwah
zwah

Toch blijft het een raar verhaal dat je regels moet accepteren die hier niet geldig zijn en zo dekt de Fa. list & bedrog zich toch alvast in tegen aanklachten van gebruikers, want die zijn met de voorwaarden akkoord gegaan. Op de één of andere manier zal Zuckerberg de Europese regels vast wel omzeilen want wat hij zegt is meestal het tegenovergestelde van wat hij doet.

Roosje
Roosje

@zwah
Helemaal mee eens.

csteelooper
csteelooper

Tja, het liefst zou ik WhatsApp, Facebook en Instagram totaal links laten liggen, maar vooral voor WhatsApp gaat dat helaas niet. Ik gebruik het onder andere voor m’n werk en daar is helaas niemand op Signal (of desnoods Telegram).

Roosje
Roosje

Jammer. :disappointed_relieved:

Reageer op artikel:
WhatsApp blijven gebruiken? Dan moet je snel actie ondernemen!
Sluiten