Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 28 mei 2021 8reacties

Telegram: goed alternatief voor WhatsApp of voor het dark web?

Telegram wordt vaak gezien als een prima alternatief op WhatsApp. Maar is dat wel zo? Een nieuw onderzoek kan je mening veranderen. Wat blijkt: cybercriminelen delen namelijk data van gebruikers op illegale wijze, zonder bang te zijn voor de consequenties. Is dit dan een goed alternatief voor het dark web?

Uit onderzoek van cyberveiligheidsonderzoekers blijkt dat gebruikers op Telegram illegaal verkregen gegevens van miljoenen mensen openlijk delen in groepen en kanalen waar duizenden mensen in actief zijn. Onderzoeker vpnMentor stelt daarmee dat de app een veilige haven is voor cybercriminelen.

Telegram als alternatief voor dark web?

De criminelen gebruiken de groepen ook om datalekken te bespreken, waardoor dergelijke problemen snel verspreiden. Dat heeft mogelijk tot gevolg dat een grotere groep mensen gevaar loopt. Enkele bedreigingen die de onderzoekers noemen zijn hacking, identiteitsdiefstal en zaken gerelateerd aan online fraude.

vpnMentor claimt dat er een trend gaande is: cybercriminelen delen steeds vaker data via Telegram. Het team is op onderzoek uitgegaan en heeft zich aangemeld voor verschillende groepen. Zo bracht het bedrijf de uitwisselingen van de criminelen – in elk geval in die groepen – in kaart.

Telegram
Het logo (Afbeelding: Telegram / Bewerking: OMT)

Heel veel gedeelde data

De onderzoekers ontdekten dat hackers heel veel data dumpen in groepen, waar soms meer dan tienduizend leden in actief zijn. Bovendien is het zo dat die criminelen ook gewoon bespreken wat je met die data kunt doen. Zo bespreken leden verschillen kansen om die gegevens uit te baten.

Normaliter bespreken criminelen dergelijke zaken op het dark web, maar Telegram lijkt daar dus ook een goede plek voor te zijn. Bij de dienst is het ook zo dat de privacy van gebruikers beschermd kan worden, waardoor aan illegale acties geen consequenties hangen. En dat is een kwalijke zaak.

De vergelijking

Een écht alternatief op het dark web is Telegram natuurlijk niet. Op het dark web zijn mensen veel minder goed te tracken, bijvoorbeeld. Ook gebeuren daar nog veel meer illegale dingen. Dat dit echter allemaal kan binnen de berichtendienst is kwalijk, omdat het platform zo toegankelijk is voor iedereen.

Reacties: 8

whaha
whaha

Een van de goede alternatieven voor WhatsApp is bijvoorbeeld Signal.
Ik zou Telegram daar niet (meer) onder scharen.

Tegelijkertijd wil ik daarbij zeggen dat het open karakter ook veel voordelen kan hebben. Elke technologie kan zowel voor goede als voor kwade zaken gebruikt worden. Ik weet niet of dat Telegram aan te rekenen is.

Night
Night

Inderdaad: Fictieve stelling: Iedereen met een Opel rijdt te hard.

Dus is PSA (het bedrijf achter Opel) daarvoor aansprakelijk?

zwah
zwah

Hoewel Telegram hier wel de gelegenheidsgever is, is een gebruiker die ergens misbruik van maakt denk ik wel de hoofdschuldige. Het geeft ook maar weer eens aan hoe dom de meeste criminelen zijn om hun zaakjes via een app als Telegram te doen. Als een journalist of wie dan ook gemakkelijk in dit soort groep kan komen, dan kunnen opsporingsambtenaren dat zeker. Dat is dan weer een troost.

Night
Night

Tja, gelegenheidsgever… Ik leidt er alleen maar uit af dat je berichten dus erg veilig zijn. Dat is alleen maar een pluspunt voor Telegram. Dat men daar dan misbruik van maakt, is een ander verhaal. Als ik mijn voordeur de hele nackt open laat staan en 's morgens is mijn TV weg, dan is dat ook niet erg verrassend.

ahenket
ahenket

Het is Russisch en ze liggen zwaar onder vuur van de Russische overheid. Meer hoef ik niet te weten.

Night
Night

Onder vuur door de Russische overheid. Dat is eh…pósitief, toch?

ahenket
ahenket

Nee dat is een kwestie van tijd.

zwah
zwah

Er is niks 100% veilig want juist als iedereen dat gaat denken dan blijkt achteraf dat de boel is gehackt of dat men toch heeft kunnen meeluisteren. Ook via andere sociale media zie je steeds meer dat mensen die anderen bedreigen ook steeds sneller worden opgepakt en gelukkig maar wat mij betreft. Er wordt gewoon standaard meegekeken en meegeluisterd en wellicht helaas noodzakelijk.

Reageer op artikel:
Telegram: goed alternatief voor WhatsApp of voor het dark web?
Sluiten