Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Apple Inc. 4 mei 2021 5reacties

Apple had kritiek kunnen voorkomen door naar Phil Schiller te luisteren

De App Store is al langere tijd onderwerp van discussie. Verschillende partijen hebben zich in de afgelopen jaren uitgesproken tegen de voorwaarden die gesteld worden. Apple zou zich schuldig maken aan machtsmisbruik en werd daar vorige week ook officieel van beschuldigd door de EU. Daarnaast is er nu ook nog de nodige ophef over de enorme winstmarge. Dat had misschien ook anders kunnen zijn, als Apple wat beter naar Phil Schiller geluisterd zou hebben.

Waar het op neer komt is dat Apple de dominante positie van hun App Store inzet om het de concurrentie moeilijk te maken, en om enorme winsten te boeken. Dit zorgt voor veel frustratie en heeft geleid tot meerdere rechtszaken. Zo staan Apple en Epic Games op dit moment lijnrecht tegenover elkaar in de rechtszaal. De twee hebben het sinds vorig jaar met elkaar aan de stok. De maker van Fortnite was klaar met de App Store en besloot een aantal belangrijke regels aan zijn laars te lappen.

Apple maakt vijanden met App Store

En Epic Games is zeker niet de enige. Ook Spotify is er klaar mee. De muziekstreamingdienst pakte het alleen iets anders aan en koos voor een klacht in plaats van een rebelse actie. Toch heeft ook dat effect gehad, want de EU stelde op basis daarvan een onderzoek in. Deze is inmiddels afgerond en ook de Europese Unie vindt dat Apple zichzelf een oneerlijk voordeel tegen de concurrentie heeft verschaft.

App Store iOS
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple / Montage: OMT)

Het punt waar de meeste partijen over vallen is dat Apple met een commissie werkt. Van iedere verkochte app, abonnement en in-app aankoop gaat een deel van de inkomsten naar Apple. Dit geldt uiteraard niet voor de eigen diensten van Apple. Deze hebben in de ogen van Spotify dus een op oneerlijke wijze verkregen voordeel. De EU stelt dat Apple op deze manier de markt uit zijn verband trekt en de dominante positie van de App Store inzet om het de concurrentie moeilijk te maken.

Phil Schiller wil al jaren lagere commissies

Apple zelf beweert dat de commissie nodig is om de digitale winkel in leven te houden. Uit documenten die eerder deze week verschenen, blijkt dat wel mee te vallen. Het bedrijf uit Cupertino zou in 2019 een winstmarge van 79% hebben gehad. Hoewel er getwijfeld wordt aan de manier waarop dit berekend wordt, valt eigenlijk niet meer te ontkennen dat de App Store een flinke inkomstenbron is. Dat is prima, maar veel partijen zijn van mening dat Apple een onterecht groot deel van de taart pakt.

Apple en Epic Games de rechtbank in: 5 dingen die je moet weten

Die kritiek had mogelijk deels voorkomen kunnen worden, als Apple wat beter naar Phil Schiller geluisterd had. De toenmalig topman vond in 2011 al dat Apple actie had moeten ondernemen. In dat jaar maakt de App Store voor het eerst meer dan een miljard dollar winst. Hoewel Schiller een voorstander is van de commissie, vroeg hij volgens Bloomberg in een mail aan Eddy Cue (senior vice-president Software and Services) of deze verhouding wel houdbaar was.

Apple tegen de rest

Phil gooide zelfs een balletje op om de commissie van 30% te verlagen naar 25% of zelf 20%. Met de enorme groei die de App Store doormaakte was dit nog steeds ruim voldoende om de benodigde omzetcijfers te behalen. Als Apple hier naar geluisterd had, was de App Store nu mogelijk een minder groot onderwerp van discussie geweest. Het bedrijf lijkt zijn machtige hand te overspelen en moet nu in de rechtszaal in de verdediging.

Reacties: 5

Goderikus
Goderikus

Ach ach ach. Nou is het opeens weer Eddy Cue die het verkeerd gedaan heeft. Nou deed die wel vaker dingen verkeerd, maar deze discussie moet je toch niet willen zeg. Links kruimelen en rechts miljarden stapelen.
Stoethaspels

zwah
zwah

Jammer dat jounalisten uit sensatie overwegingen zelden of ooit melden dat voor 95% van de ontwikkelaars voor Apple, de commissie al enige tijd is verlaagd naar 15% en Apple liever blijven afschilderen als de gemene geldwolf.

DokterBibber
DokterBibber

Wat een schaapjes zijn jullie toch hierboven…

Je vindt het blijkbaar heel normaal om teveel te betalen.
Of denk je werkelijk dat de ontwikkelaar geen rekening houdt met de commissie die Apple inhoud op de verkochte apps.

Jij en ik zijn hier uiteindelijk de dupe van.
Maar schaapjes zoals jullie laten je gewoon zonder enig verzet naar de slachtbank leiden.
Dommer dan dom ben je als je alles wat Apple maar doet ook goed wilt praten.

zwah
zwah

Weer zo iemand die alleen maar aan zijn eigen portemonnee denkt en niet doorheeft dat hij in de maling wordt genomen want als wij de schapen zijn, dan ben jij natuurlijk de wolf. Je bent in ieder geval iemand die anderen graag in een hokje stopt, als ze het niet met jou eens zijn. Ondanks dat het overgrote deel van de ontwikkelaars geen 30% meer betalen aan Apple maar 15% hebben zij niet hun app prijzen met 15% naar beneden bijgesteld. Die zijn gewoon hetzelfde gebleven. Het siert je zeker niet dat je mensen gaat uitschelden omdat ze het niet met je eens zijn. Gebrek aan woorden, dat is pas dom. Wie denk jij wel niet dat je bent?

frimo
frimo

Je hebt blijkbaar geen idee wat je voor software moest betalen voordat de App Store er was. Wat dat betreft heeft Apple gezorgd voor een forse prijsverlaging voor de consument. Neem daarbij de gratis updates en je kan niet zeggen dat consumenten teveel betalen.

Dat men dat laatste heel normaal vind is eigenlijk raar, ook ontwikkelaars kunnen niet van alleen lucht leven. Niet voor niets zie je steeds vaker een abonnementen model voor het gebruik van software.

Reageer op artikel:
Apple had kritiek kunnen voorkomen door naar Phil Schiller te luisteren
Sluiten