Mark Hofman
Mark Hofman iOS 5 mei 2021 0reacties

Onderzoek toont aan dat Night Shift geen invloed heeft op je slaap

Sinds smartphones onze levens praktisch gezien hebben overgenomen slapen we als mens een stuk slechter. Dat heeft voornamelijk te maken met het blauwe licht dat we voor het slapengaan tot ons nemen. Apple bedacht daar iets op introduceerde een paar jaar geleden de functionaliteit Night Shift voor iOS.

Er zijn dusdanig veel vragen geweest over het nu van de functionaliteit, dat Brigham Young University er een onderzoek aan wijdde. Wat blijkt? Het heeft bijna helemaal geen zin!

Stem van Siri te veranderen in iOS 14.5: zo doe je dat op je iPhone!

Night Shift heeft weinig nut

Het onderzoek van Brigham Young University wijst uit dat functionaliteiten zoals Night Shift weinig bijdragen aan de slaapkwaliteit. De functionaliteit voor iOS is geïntroduceerd om mensen minder in aanraken te laten komen met blauw licht, zodat ze rustiger in bed liggen als het tijd is voor de welverdiende nachtrust. Waar het idee ontzettend goed is lijkt het in de praktijk dus een stuk minder interessant te zijn.

Om tot het resultaat te komen werden er 167 volwassenen tussen 18 en 24 jaar onderzocht. Om alles goed te kunnen meten moesten ze acht uur per dag in bed liggen en werden ze aan een accelerometer gehangen om de slaap te kunnen meten. Deze personen werden vervolgens in drie verschillende groepen opgedeeld. De eerste groep had Night Shift ingeschakeld, de tweede had de iOS-functie uitgeschakeld en de derde mocht geen smartphone mee naar bed nemen.

Night Shift
Ja, daar schrik je van he? (Afbeelding: Pexels)

Toen bleek dat er geen verschil zat tussen de uitkomsten werden alle deelnemers in twee groepen verdeeld. Zo had je de groep die zeven uur of meer per nacht sliep en de groep die minder dan zes uur sliepen. Hieruit bleek dat mensen die hun smartphone niet gebruiken in bed een stuk beter slapen. Iets dat al lang en breed bekend was. Maar wat betreft die tweede groep was het resultaat wel opvallend: er zat geen verschil in de slaapkwaliteit tussen de mensen die Night Shift wel en Night Shift niet gebruikten.

Volgens de onderzoekers zelf een logisch resultaat, gezien het probleem niet het licht is. Het probleem is stimulatie. Mensen die in bed nog druk bezig zijn met allerlei zaken zijn geestelijk een stuk actiever dan mensen die gewoon gaan slapen. Iets wat Night Shift dus niet op kan lossen.

iOS 14.5

Night Shift is een iOS-functionaliteit die inmiddels al een paar jaar oud is. Het meest recente besturingssysteem, iOS 14.5, brengt op zijn beurt ook weer een hoop nieuws met zich mee.

iOS 14: 5 handige iPhone-functionaliteiten die je misschien nog niet kende

Benieuwd welke functionaliteiten je kunt gebruiken, lees dan zeker even het bovenstaande artikel!

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Onderzoek toont aan dat Night Shift geen invloed heeft op je slaap
Sluiten