Thomas Aalderink
Thomas Aalderink macOS 5 mei 2021 2reacties

macOS 11.3 zet vreemd mapje op je bureaublad: dit is er aan de hand

Heb je onlangs macOS 11.3 geïnstalleerd? Dan kan het zijn dat er nieuwe map op je bureaublad is verschenen genaamd ‘Relocated Items’ of ‘Verplaatste onderdelen’ (als je macOS in het Nederlands draait). Veel gebruikers maken hier melding van, maar wat is het? En wat moet je met deze map?

macOS Big Sur 11.3 verscheen vorige week en bracht een behoorlijk aantal verbeteringen en nieuwe functies met zich mee. Zo is er nu ondersteuning voor de AirTag, zijn er meer opties voor iPhone- en iPad-apps (als je een M1 Mac gebruikt), kun je emoji nog verder aanpassen en nog veel meer. Daarnaast wordt macOS 11.3 als een kritieke beveiligingsupdate gezien.

macOS 11.3 zet vreemde map op je bureaublad

Genoeg redenen om je Mac snel een update te geven, maar dan krijg je er dus ook een mapje ‘Relocated Items’ of ‘Verplaatste onderdelen’ bij. Deze map is niet nieuw en verschijnt wanneer bepaalde bestanden niet meer compatibel zijn met de nieuwe macOS update. Apple legt zelf uit wat er aan de hand is door middel van een bestandje in de map.

macOS 11.3 vreemde map
De map waar het om gaat. (Afbeelding: OMT / Raymon Mens)

Wanneer je de macOS 11.3 update geïnstalleerd hebt en de map opent, vind je daar een document met tekst en uitleg. Heel duidelijk is dit verhaal overigens niet. Het komt erop neer dat Apple je als gebruiker aanraadt om zelf te gaan vergelijken: ”It is recommended you compare the two and evaluate whether you wish to integrate any changes Apple may have made to the default version.”

Niet zo bijzonder

Voor de meeste gebruikers is het behoorlijk lastig om een goede vergelijking te maken. Laat staan om te kiezen welke van de twee je wil behouden. Gelukkig kun je na de macOS 11.3 bijna geen foute keuze maken. Althans, als je net als de meeste mensen een bestand genaamd ‘group.system_default’ in de map vindt.

macOS 11.3 is een kritische beveiligingsupdate: dit moet je weten

Alles wijst erop dat dit een vrij ongevaarlijk configuratiebestand is. Daarnaast zijn de verschillen tussen het nieuwe en oude bestand minimaal. Het is dan ook aan te raden om niet al te veel aandacht te besteden aan deze map. Je kunt deze dan ook gewoon zorgeloos verwijderen van je bureaublad. Wat je daar ziet is namelijk niet de daadwerkelijke map, maar een snelkoppeling.

Wat moet je ermee?

Op verschillende forums laten gebruikers weten dat ze de map(snelkoppeling) verwijderd hebben van hun bureaublad en verder geen problemen ondervonden hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 2

zwah
zwah

Laatste 2 updates 2 keer gezien en 2 maal verwijdert omdat het gewoon een snelkoppeling is naar de werkelijke locatie.

Wim.F
Wim.F

Ik verwijder deze snelkoppeling, maar ook de map waar hij naar verwijst altijd na een update.
Geen problemen mee ondervonden.

Reageer op artikel:
macOS 11.3 zet vreemd mapje op je bureaublad: dit is er aan de hand
Sluiten