Mark Hofman
Mark Hofman iPad 28 mei 2021 4reacties

M1 iPad Pro met 8GB of 16GB RAM: Apple beperkt apps tot maximaal 5GB

De nieuwe M1 iPad Pro is op gebied van werkgeheugen in twee varianten beschikbaar: het 8GB RAM-model en het 16GB-RAM model. Maar wat heb je precies aan de upgrade als Apple alle apps beperkt tot maximaal 5GB werkgeheugen?

De ontwikkelaars van Procreate brachten het nieuws als eerste naar buiten op Twitter. De applicatie, die gericht is op fotobewerking, is op de M1 iPad Pro een stuk sneller. Toch houdt Apple het bedrijf tegen om optimaal gebruik te maken van het grote werkgeheugen dat de tablet biedt.

Apple begrenst apps op 5GB RAM

Het maakt niet heel veel uit of je nu het 8GB of het 16GB-model van de M1 iPad Pro koopt. Er is namelijk geen enkele app die meer dan 5GB van dat werkgeheugen kan gebruiken. Dat heeft te maken met een limiet dat door Apple zelf is ingesteld. Wie op dit moment dus voor het 16GB RAM-model gaat, kan daar dus niet optimaal gebruik van maken. Sterker nog: het maakt zelfs niet uit of je het 8GB of 16GB-model in huis haalt.

Toch is het niet allemaal voor niets. De ontwikkelaars van Procreate laten bijvoorbeeld weten dat de applicatie inmiddels vier keer sneller is dan op het vorige iPad-model. De M1 iPad Pro kan slechts een kwart meer lagen toepassen in een project dan zijn voorganger. Waar de versie op de iPad Pro (2020) tot 90 lagen aankon, zorgt de nieuwe tablet ervoor dat 115 lagen haalbaar is. Het is een verbetering die overigens wel erg klein is. Apple past vaker het werkgeheugen aan op nieuwe apparaten, omdat het wisselen tussen applicaties hierdoor een stuk sneller gaat. Maar slechts 5G RAM gebruiken terwijl een M1 iPad Pro je 16GB biedt: dat verschil is wel heel erg groot.

Het is zeker niet de eerste keer dat Apple deze opvallende keuze maakt. De 12.9-inch iPad Pro uit 2015 beschikte bijvoorbeeld over 4GB werkgeheugen, waar in iOS 11.4 slechts 3GB van gebruikt kon worden. Iets dat ook het geval was bij de iPhone X dat slechts 1.2GB RAM kon gebruiken. Later is het beschikbare werkgeheugen op deze apparaten opgeschroefd.

M1 iPad Pro

De nieuwe M1 iPad Pro is een belachelijke tablet. Dat bedoelen we positief, want het apparaat is dankzij Apple Silicon ongelofelijk snel. Al is dat uiteraard niet het enige wat de iPad Pro je te bieden heeft.

[REVIEW] M1 iPad Pro: de krachtigste tablet ooit gemaakt

Benieuwd welke zaken er nog meer belangrijk zijn en hoe goed die uit de verf komen? Lees dan zeker even onze review via de bovenstaande link!

Reacties: 4

csteelooper
csteelooper

Is ook bekend waaróm Apple deze beperkende keuze(s) maakt? Ik bedoel, iOS is ook goed in geheugenbeheer zónder dat deze arbitraire beperkingen er zijn… Ik weet niet of mijn iPad Pro 2018 ooit ‘slachtoffer’ is geweest van zo’n beperking (nu in ieder geval niet (meer)), maar hoe dan ook zie ik er het nut niet echt van in. Volgens mij is het veel slimmer om dit volledig inzetbaar te houden in plaats van het te beperken tot ver onder de 8 (laat staan 16) GB. En áls je dan al een beperking invoert, zet die dan rond de 75%. Dan heb je 6GB om mee te werken op het 8GB model en 12GB om mee te werken op het 16GB model, waardoor die 16GB ook nog meerwaarde heeft…

Goderikus
Goderikus

iPadOS is een iOS-derivaat en derhalve gewoon een telefoon OS dat altijd de front app grote voorrang geeft en nooit voor multi-tasking bedoeld is.
Maar vanwege de onzinnige koers die  vaart kunnen we nu jaren en jaren gaan wachten tot iPadOS opgetuigd wordt tot een 2e MacOS met alle zinloze dubbelingen en verspilling van ontwikkelcapacitieit van dien.
Totdat het eenzelfde soort kerstboom van routines, extensies, drivers, libraries, etc. is
Dus het zal wel een keer “opgelost” worden - soort van

Night
Night

Ik denk eerder dat iPadOS een soort samensmelting wordt van macOS, dat nu al (door de M1) meer richting iOS trekt. Het zou me derhalve niet verbazen als e.e.a. straks in elkaar zal overvloeien. Een soort verbeterde hand-off. Dat heeft als voordeel dat alle OSsen dezelfde basis krijgen, waardoor ontwikkelingskosten kunnen worden teruggeschroefd.

Goderikus
Goderikus

Het klopt dat  door iPadOS als een “Pro” OS te positioneren, min of meer gedwongen wordt om het langzaamaan op te tuigen tot dezelfde kerstboom van drivers, routines, libraries, utilities als MacOS.
Of je daar blij van moet worden - ik denk het niet. Het is alleen maar dubbel werk om (bijna-) hetzelfde te bereiken op een ander platform.
Dus kosten- en inzet technisch feitelijk alleen maar verspilling (als je ervan uitgaat dat MacOS met zijn precisie, windows, multi-screen, multi-user, true multi-tasking uiteindelijk toch niet te overtreffen is hoe graag👨‍⚕️dat commercieel ook zou prefereren)

Reageer op artikel:
M1 iPad Pro met 8GB of 16GB RAM: Apple beperkt apps tot maximaal 5GB
Sluiten