Thomas Aalderink
Thomas Aalderink | LinkedIn Apple Music 18 mei 2021 5reacties

Genieten van Lossless Apple Music? Dat kan met geen enkel AirPods model

Apple heeft gisteren bekendgemaakt dat Lossless audio eindelijk naar Apple Music komt. Vanaf juni kun je zonder extra kosten genieten van de allerhoogste kwaliteit audio. Behalve als je gebruik maakt van je AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, HomePod en HomePod mini.

The Verge heeft het nagevraagd bij Apple en het is echt waar: op het moment dat de nieuwe functie wordt uitgerold, is er geen enkel AirPods model dat de nieuwe functie ondersteunt. Of je nu gebruik maakt van de gewone AirPods of van de AirPods Pro, Lossless Audio gaat niet werken. Zelfs de HomePod, HomePod mini en AirPods Max zijn er technisch gezien nog niet klaar voor. Ook niet als je een kabel of wifi gebruikt.

Geen Lossless Audio op je AirPods

Dit heeft vooral te maken met de codec die gebruikt wordt. Alle AirPods modellen maken gebruik van een Bluetooth-verbinding die alleen AAC ondersteunt. Daar is niks mis mee en klinkt prima, maar het komt niet in de buurt bij CD-kwaliteit. Apple’s nieuwe ALAC (Apple Lossless Audio Codec) doet dat wel. Helaas wordt deze dus nog niet ondersteund door de AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, HomePod en HomePod mini.

Hiervoor moet Apple een oplossing gaan vinden. Het meest voor de hand liggend is een nieuwe draadloze codec. Dit is zeker mogelijk, kijk maar naar LDAC van Sony. Tot het zover is kun je met je AirPods dus niet genieten van echte Lossless Audio. Vanaf juni kun je in Apple Music wel kiezen voor hogere kwaliteit (24-bit / 48 kHz), maar zal deze niet Lossless zijn via je AirPods of HomePod. Apple moet dit bestand converteren om af te kunnen spelen. Het zal alsnog beter beter klinken dan je gewend bent, maar je mag het niet Lossless noemen.

Wel Spacial Audio en Dolby Atmos

Apple Music-gebruikers gaan er dus wel degelijk op vooruit qua geluidskwaliteit. Wat al goed was wordt nu nog beter, maar ergens voelt het toch wel als een anticlimax. Vooral voor de AirPods Max. De premium koptelefoon ondersteunt zelfs wanneer je een kabel gebruikt geen Lossless Audio. Dat is vooral pijnlijk omdat veel concurrenten dit wel kunnen. Apple heeft met de AirPods Max een fantastische koptelefoon afgeleverd, maar dit is wel een minpunt.

Apple Music rolt gratis Dolby Atmos en Lossless Audio ondersteuning uit

Gelukkig is er ook goed nieuws, want die andere belangrijke toevoeging aan Apple Music (Spatial Audio met Dolby Atmos ondersteuning) komt wel naar je AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, HomePod en HomePod mini. Dit is voor de luisterervaring misschien nog wel belangrijker dan Lossless Audio. Wil je meer weten over deze nieuwe functies, lees dan hier verder.

Reacties: 5

Mikadebresser
Mikadebresser

Wat is dan het nut van de “upgrade”? Kan ik er bijvoorbeeld wel gebruik van maken wanneer ik iets over mijn 5.1 surround set afspeel?

Peer
Peer

Dan koop je dus voor 629 euro de
AirPods Max.
De perfecte combinatie van high-fidelity audio en het moeiteloze gemak van AirPods.
om te ontdekken dat het geen HIFI kan afspelen! Schande! terug naar de winkel!
Geeft ook aan in hoeverre Apple niet verder vooruit kijkt dan haar steeltje.

TheBigZ
TheBigZ

Nuttige informatie over Bluetooth.

egrafland
egrafland

Aan de ene kant vind ik het echt onbegrijpelijk dat een bedrijf met de pretenties van Apple lossless-audio niet allang geregeld heeft. Hoe moeilijk kan het zijn vergeleken met dingen als Siri, het ontwerpen van een eigen processor etc. etc?
Aan de andere kant, aan de modale Ep Oorklep die zich per se met muziek in zijn oren door het verkeer wil bewegen is Losless echt niet besteed. Ik hoef zelf overigens ook niet meer dan 256k als ik toch sta af te wassen.
Als ik mijn muziek wel goed wil horen kopieer ik het uit de iTunes-database op mijn hoofdcomputer (die gek genoeg wel Hi-res audio ondersteunt) naar een Sony-playertje dat Hi-res audio aankan maar minder kost dan een heel setje AirPods, en dan een goede koptelefoon erbij. Klaar is kees.

msight
msight

je kan je natuurlijk ook afvragen of je het verschil op de airpods wel gaat horen…

Reageer op artikel:
Genieten van Lossless Apple Music? Dat kan met geen enkel AirPods model
Sluiten