Mark Hofman
Mark Hofman Digital 7 mei 2021 0reacties

Google Play Store gaat Apple App Store achterna (en dat is goed nieuws)

Het overnemen van functionaliteiten van een concurrent is iets dat ontzettend vaak gebeurt. Zo neemt de Google Play Store dit keer een feature over van de Apple App Store. Al is het dit keer eigenlijk wel goed nieuws.

Google maakt namelijk bekend dat het een zogeheten “Safety Section” toevoegt aan de Play Store. Het bedrijf komt met meer informatie over hoe een bepaalde app aan je gegevens komt en wat ze daarmee doen. Een kopie van de Privacy Labels die op dit moment in de App Store te vinden zijn.

Google onthult per ongeluk nieuw AirPods-alternatief

Google Play Store werkt aan eigen Privacy Labels

De nieuwe “Safety Section” heeft een duidelijk doel in de Google Play Store. “Het moet gebruikers inzicht geven in de gegevens die door een app worden verzameld of gedeeld”, zo laat het bedrijf weten. “We laten zien of de gegevens veilig zijn en op welke manier de app impact heeft op je digitale privacy en veiligheid”. Om die informatie te kunnen verstrekken vraagt Google aan ontwikkelaars om hun gegevens te delen. Zo wil het bedrijf van ze weten welke gegevens ze verzamelen, hoe het opgeslagen is en wat ze er mee doen.

De “Safety Section” in de Google Play Store wordt overigens ook de plek waar je informatie krijgt over het gebruik van de app. Zo lees je onder andere of de gegevens versleuteld zijn en of een app gebruikmaakt van Google’s Familiebeleid. Wanneer de gegevens overigens niet volgens het privacybeleid van Google verzameld worden zal het bedrijf ingrijpen. Eerst wordt het verzoek gedaan om de problemen op te lossen. Het bedrijf sluit overigens geen beleidshandhavingsmaatregelen uit.

Google Play Store planning
De planning voor de Security Section (Afbeelding: Google)

De Google Play Store wordt voorlopig nog niet voorzien van de “Safety Section”. Het bedrijf maakt bekend dat er in de zomer van dit jaar meer informatie naar buiten komt, maar de grote uitrol pas in 2022 plaatsvindt. Vanaf het tweede kwartaal van dat jaar moet iedereen voorzien zijn en worden de labels dus verplicht.

Duidelijkheid in de Apple App Store

Ondanks dat het een goed idee is dat de Google Play Store de Apple App Store volgt, is het nieuwe reglement wel een beetje ironisch. Toen Apple vanaf 8 december 2020 de Privacy Labels verplicht stelde verdween Google van de radar. Het bedrijf, dat normaal gesproken meerdere keren per maand een update uitrolt voor een van zijn apps, liet zijn applicaties voor wat het was. Zo werden YouTube en Gmail bijvoorbeeld twee tot drie maanden niet meer voorzien van een update. Het was inmiddels zo erg dat gebruikers in Gmail een melding kregen dat hun applicatie verouderd was.

Apple gaat strijd aan met twijfelachtige apps door nieuwe privacy-maatregelen

Benieuwd wat de Privacy Labels in de App Store precies zijn? Lees dan zeker even het bovenstaande artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Reacties: 0

Wees de eerste die reageert.

Reageer op artikel:
Google Play Store gaat Apple App Store achterna (en dat is goed nieuws)
Sluiten