Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 25 mei 2021 19reacties

Florida is klaar met social media en introduceert bizarre nieuwe wet

Een gouverneur uit Florida heeft een nieuwe wet ondertekend die bepaalt hoe digitale platformen moeten omgaan met contentmoderatie. Dit is één van de grootste stappen die een Republikeinse gouverneur tot nu toe maakt in het kader van vermoeden van online censuur. Dit heeft mogelijk effect op Twitter, Facebook en Google.

Tenminste, dat laatste is nog maar de vraag. Critici uit de technologie-industrie claimen dat de wet ongrondwettig is. Daardoor staat de deur wagenwijd open voor een strijd in de rechtszaal. De gouverneur, Ron DeSantis, heeft de wet echter in het leven geroepen vanwege een probleem dat hij online tegenkomt.

Matter werpt zijn vruchten af: Google Nest binnenkort naar HomeKit

Florida wil social media aanpakken

DeSantis claimt dat er een soort “raad der censuur” in Silicon Valley actief is. Die raad zou bepalen waar we het online wel en niet over mogen hebben. De aanleiding is het stoppen van een discussie over covid-19-lockdowns en de oorsprong van het coronavirus. Dat was voor DeSantis dus de druppel.

In de wet staat onder meer dat tech-platformen geen politieke kandidaten mogen verbannen in hun eigen staat. Gebeurt dat toch, dan staat daar een flinke boete tegenover. Zo’n platform moet 250 duizend dollar per dag betalen voor kandidaten die zich voor heel de staat verkiesbaar opstellen. En anders 25 duizend dollar voor kandidaten die lokaal verkiesbaar zijn.

Daarnaast geeft de wetgeving burgers het recht socialmediabedrijven voor de rechter te slepen als ze van een platform afgegooid worden. Dergelijke ideeën voor wetten zijn niet nieuw. Eerder kwamen ze namelijk al voorbij in Arkansas, Kentucky, Oklahoma en Utah.

Facebook iPhone Clubhouse
Facebook op je iPhone (Afbeelding: Unsplash / Tim Bennett)

Het beleid van socialmediaplatformen

De bedrijven ontkennen dat er content verwijderd wordt op basis van een bepaalde ideologie. Bovendien geldt het beleid dat er geen foutieve informatie verspreid mag worden over covid-19, verkiezingen en politieke kandidaten of figuren. Mocht je je niet aan die regels kunnen houden, dan gelden er consequenties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 19

grandmaster
grandmaster

Word tijd dat die tech companies aangepakt worden, ze zeggen dat ze onafhankelijk zijn maar dat zijn ze allerminst. Als er een bericht geplaatst wordt wat niet in hun linkse woke gedachtengoed past, dan blokkeren ze de gebruiker en verwijderen ze het bericht. En bericht van terroristen blijven online en worden niet gecensureerd, aanpakken die hap.

zwah
zwah

Het maakt niet zoveel uit wie de regeltjes bedenkt, het techbedrijf of een gouverneur, in alle gevallen is het een soort van censuur van de bedenkers van de regeltjes. Aan de andere kant zijn er gebruikers die denken dat ze maar kunnen roepen wat ze willen, anderen bedreigen als dat ze uitkomt, totaal ongefundeerde beschuldigingen uiten waarvan een goed voorbeeld was over het z.g. drugsgebruik van de winnaars van het songfestival tijdens het wachten op de uitslag. Zulke personen mogen van mij best gestraft worden want ze beseffen niet wat ze aanrichten. (of dat interesseert ze gewoon niet). Sociale media is een ziekte voor de maatschappij.

grandmaster
grandmaster

Dat er mensen zijn die ongefundeerd iets roepen is een feit, maar dat betekent nog niet dat je ze mond moet snoeren. Iedereen heeft ongeacht ook recht op zijn mening, hoe ongefundeerd en fout deze ook moge zijn. Dat betekent nog niet dat je hen moet blokken om gebruik te maken van een dienst. Tech bedrijven vergeten hun plaats, en zijn geen rechters nog hebben ze de wijsheid in pacht. Een rechter bepaald of alles binnen de wet valt en niet een techbedrijf, en ik snap dat mensen gefrustreerd raken over een valse beschuldiging of zelfs doodbedreigingen online. Maar in een Democratie ( zover we kunnen spreken van een Democratie) hebben we een rechtsorde die erop toeziet of alles wel binnen de kaders van het toegestane rechten valt. Het is aan hen om een onderzoek te starten, en om het recht zijn beloop te laten. Je hoeft geen medium te onderhouden, je mag dat doen. Dus je kan zo iemand vrijwillig de deur wijzen om deze te blokken, die beslissing ligt bij de gebruiker en niet de Techcompanie.

Ook online dienen we geen eigen rechter te spelen, en daar wringt nu juist de schoen. Techcompanies denken dat ze in het recht staan, en handelen er ook naar. Ze bieden een dienst aan, dus dienen ze zich ook als zodanig te gedragen. Zou toch te gek voor woorden zijn als bedrijven aan hun klanten vragen wat hun politieke voorkeur zou zijn, en dusdanig dan een klant weigeren omdat ze een andere mening zijn toebedeeld.

Wat betreft van regeltjes dat het een beperking van rechten zijn klopt, maar dat zal je altijd blijven houden. Regeltjes zijn gemaakt om overtreden te worden, de hoge heren doen dat volop dus waarom de burger niet. Iedereen is gelijk alleen een ander is dat net een beetje meer.

zwah
zwah

Ik snap je zienswijze, ook daar heeft iedereen recht op. Persoonlijk ben ik zowel de Techcompanies als de meeste gebruikers zat. Daarom gebruik ik ook geen enkele sociale Media- apps meer, op Face-Time na.

grandmaster
grandmaster

Ik gebruik ook geen social media meer, kijk nog wat op YouTube en volg vooral wat er allemaal in de VS en Australië gebeurd. Kijk geen Nederlandse zenders meer want wil geen linkse gezever meer aanhoren, en dat zgn. Covid gezever ben ik helemaal zat. Ik ben en voel me vrij, en doe wat ik wil en neem niets meer aan. We worden allemaal gepiepeld om in de pas te lopen, en dat doe ik juist niet. Mijn leven zit er voor de grootste gedeelte al op, maar huiver voor de toekomst van de jeugd.

zwah
zwah

Volgens mij is iedereen Covid wel zat, maar daarmee is Covid niet verdwenen. Dus blijf ik mij gewoon aan de regels houden zolang dit noodzakelijk is, want ook al ben ik inmiddels ingeënt, kan ik het toch verspreiden, ook al heb ik zelf dan geen of nauwelijks last.

Night
Night

Ik heb 12 berichten verwijderd, die ons inziens (en met ons meerdere forumgebruikers) absoluut niet thuishoren op OMT.

Het is niet de bedoeling hier allerlei complottheorieën m.b.t. corona te spuien. Deze worden rücksichtlos verwijderd
Het is niet de bedoeling dat we over en weer met modder lopen te gooien. Ook daar gaat een dikke streep doorheen.

Roosje
Roosje

@Night
Hartelijk dank. Helemaal mee eens.

Night
Night

Jammer genoeg is het inderdaad nog steeds niet bewezen dat - indien je bent ingeënt - je al dan niet het virus alsnog kan verspreiden.

Roosje
Roosje

Klopt.

grandmaster
grandmaster

Ach het zal allemaal wel loslopen met die hele Corona paniek, ik hoorde de laatste decennia niemand zich druk maken als er 4-6000 doden vielen vanwege de griep. Maar ach, bangmakerij zijn ze goed in, houd je de massa onder controle. En dood gaan doen we allemaal wel een keer, dus gevaccineerd of niet gevaccineerd. Mij om het even, ik laat mij niet gek of bang maken.

Roosje
Roosje

grandmaster,
Ga eens een paar dagen op een ic-afdeling werken of meelopen. Dat is de praktijk. Wellicht krijg je daarna meer gevoel voor de Corana paniek.

Night
Night

@Roosje Laat hem toch lekker in z’n waan. Daarmee voorkom je oeverloze discussies die niemand van mening doet veranderen en dus compleet zinloos is.

(en mij alleen maar extra werk bezorgt :stuck_out_tongue: )

Roosje
Roosje

Night,
Dank voor de tip. Zal je geen extra werk bezorgen.

Night
Night

LOL

grandmaster
grandmaster

Roosje dat heb ik gedaan, sterker de ic’s liggen vol met mensen met onderliggende kwalen en vooral met zware longontsteking. Die men ook krijgt met een zware griep, of een van de virussen die elk jaar de ronde doen. Praat eens met Cardiologen die ook niet meegaan in het verhaal en zich NIET laten omkopen. Trouwens hoeveel doden zijn er afgelopen jaar en dit jaar gevallen door de griep, ooo wacht griep is zo goed als verdwenen. Een verkoudheidje en Corona, een griepje en Corona….

Night
Night

Dat we dit jaar nauwelijks een griepepidemie (en andere ziekten, die contactbesmetting kennen) hadden, is meer het gevolg van de Corona maatregelen – zoals mondkapjesplicht en afstandhouden – en geadviseerde handelingen – zoals handenwassen en desinfecteren. Dat mes bleek dus aan twee kanten te snijden.

grandmaster
grandmaster

En vervolgens in de winkel meerdere producten aanraken, geen desinfectie dus alsnog contact infectie. Supermarkt mag wel, kerk mag niet, vele maatregelen slaan kant nog wal, maar goed. Goedgelovigen geloven alles wat hen voorgekauwd wordt, en als hersenloze schaapjes gaan ze gedwee mee in kul maatregelen. Als het werkelijk een killervirus was, dan liepen ze op de IC in astronauten pakken met zuurstofslangen. En na grondige reiniging mogen ze via een sluis pas de IC verlaten. Geïnfecteerden worden geïsoleerd om verdere besmetiingen tegen te gaan in afgesloten afdelingen afgeschermd van de buitenwereld.Werkelijkheid zijn simpele kledij en een nutteloze masker, en ic personeel mogen zich vrij bewegen. Gaan naar huis en vrienden en zelfs winkelen. En @Night aerosol zijn dus kleine deeltjes die via de lucht verspreid worden, dus je spreekt jezelf tegen in je laatste post.

Night
Night

Dat hangt af of het virus via de lucht overdraagbaar is. Dat is bij het Corona virus niet het geval (contact of aerosol), waardoor de door jou geschetste draconische maatregelen onnodig zijn.

Het feit dat we in Nederland ondanks alle uitspattingen van types als jij, die geloven dat het niet meer dan een griepje is, het r-getal onder de 1 hebben weten te krijgen, zegt niets over de dodelijkheid van het virus, dat in diverse landen voor tienduizenden doden per dag zorgt.

Ik ben het overigens met je eens ben dat de door de overheid genomen maatregelen in bepaalde gevallen kant noch wal raken. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

En hoewel iedereen recht heeft op een mening, wil ik niet dat OMT verder gebruikt wordt als podium voor al dan niet bewuste misinformatie. Ik sluit daarom hierbij dit topic.

Reageer op artikel:
Florida is klaar met social media en introduceert bizarre nieuwe wet
Sluiten