Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apple Inc. 17 mei 2021 2reacties

Epic Games vs. Apple: wat gebeurt er als het bedrijf van Tim Cook verliest?

Epic Games en Apple voeren nu strijd om de invulling van de App Store. De rechtszaak zou kunnen leiden tot grote veranderingen bij de digitale winkel van Apple. Deze zaak kan Apple potentieel miljoenen dollars kosten. En dan hebben we het niet alleen over het bedrag dat het bedrijf aan de Fortnitemaker zou hoeven betalen.

Epic Games wil een aantal dingen voor elkaar krijgen met de huidige rechtszaak tegen Apple. Het bedrijf wil:

  • Alternatieve betaalsystemen introduceren voor apps;
  • Vertellen dat mensen op andere manieren kunnen betalen;
  • De transactiekosten voor ontwikkelaars verlagen;
  • Gebruikers minder afhankelijk maken van de App Store.

Epic Games wil App Store-beleid veranderen

Dergelijke veranderingen kunnen Apple veel geld kosten. Je kunt de transactiekosten verlagen en als platformhouder aangeven wel een minimaal bedrag te moeten vragen ter onderhoud. Maar als ontwikkelaars vervolgens de App Store kunnen omzeilen voor transacties, dan komt er dus op dat moment helemaal niets binnen.

App Store Apple apps games 2020
De fysieke award van 2020 (Afbeelding: Apple)

Het onderhouden van de App Store kost nu eenmaal geld, maar het levert Apple ook veel geld op. Nu is het een groot winstgevend product, maar met potentiële veranderingen in zicht, kan gebeuren dat de App Store alleen maar geld kost. Het kan zijn dat Apple dan op een andere manier geld wil gaan verdienen.

Enkele veranderingen op een rij

De website Apple Insider heeft een aantal mogelijke veranderingen op een rijtje gezet, met daarbij een score voor de waarschijnlijkheid.

  • Apple laat ontwikkelaars consumenten vertellen dat ze aankopen kunnen doen buiten de App Store om (gaat waarschijnlijk veranderen)
  • De commissiestructuur (voor de transactiekosten) gaat op de schop (de kans is groot)
  • Consumenten krijgen toegang tot alternatieve betaalsystemen (dit is een dikke misschien)
  • Appstores van derden toestaan (dit is heel onwaarschijnlijk)
  • Apps sideloaden en onafhankelijke downloads (de kans is vrij laag)

Epic Games heeft dus flink wat doelen voor ogen, maar de vraag is wat wel en niet lukt. Mochten de verwachten kloppen, dan wordt het straks nog steeds niet mogelijk alternatieve appwinkels te bezoeken en apps te sideloaden (zoals op Android), maar kun je wel buiten de App Store om aankopen doen. En mogelijk kun je ook digitale aankopen tegen een gereduceerd tarief maken.

Apple Insider

Reacties: 2

snipper
snipper

De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Qua prijs: Het klinkt als een hoop geld maar per doorsnee gebruiker maakt die 15 of 30 procent die naar A of B gaan maar heel weinig euro’s of dollars uit, omdat software, streaming video, flatfee muziek etc goedkoper is dan ooit. Bij abonnementen zoals Spotify geldt de 30% alleen voor het eerste jaar.

Qua app store: Uiteindelijk wordt er maar weinig geweerd en is het aanbod gigantisch. Klanten die bijvoorbeeld toch porno willen kijken, kunnen dat ook buiten de app store om. Apple doet haar best om apps door te lichten op malware en foute praktijken en dat alleen al zal veel gebruikers het bescheiden prijsverschil waard zijn. Android heeft overigens wel alternatieve app stores en die zijn totaal niet populair.

zwah
zwah

Ik verwacht niet dat de gebruiker van de App store hier ook maar één eurocent beter van zal worden. Ook al doet Epic het voorkomen alsof hij voor de consument bezig is. Inmiddels is wel duidelijk dat het bij Epic uitsluitend puur eigenbelang is. In hun eigen store hanteert Epic dezelfde regels als welke Apple doet. Als een rechter hier in het nadeel van Apple zou beslissen dan zouden vele stores hun beleid moeten omgooien, inclusief Epic zelf.

Reageer op artikel:
Epic Games vs. Apple: wat gebeurt er als het bedrijf van Tim Cook verliest?
Sluiten