Mark Hofman
Mark Hofman Apple Inc. 5 mei 2021 2reacties

Epic Games doet opvallende uitspraak: “speciale deal Apple hadden we geaccepteerd”

De strijd tussen Epic Games en Apple gaat de komende weken nog wel even door. De kans dat we veel opvallende berichten zien en nieuwe inzichten krijgen is ontzettend groot. Zo hoorde we eerder deze week de plannen van Phil Schiller en komt nu Epic CEO Tim Sweeney met een wel heel bijzondere uitspraak.

De topman doet misschien wel alsof hij voor de kleine spelers van de markt vecht, maar laat ondertussen weten dat het verhaal heel anders had kunnen lopen. Als Apple met een speciale deal voor Epic Games was gekomen had CEO Sweeney nu namelijk niet in de rechtszaal gezeten.

Apple en Epic Games de rechtbank in: 5 dingen die je moet weten

Epic Games zag speciale deal wel zitten

De positie van Epic Games is in de afgelopen 24 uur aanzienlijk verslechterd. Dat heeft te maken met het feit dat advocaten van Apple over zijn gegaan op de aanval, waar de aanklagende partij niet goed uit lijkt te komen. Zo heeft Epic Games, dat inmiddels onderdeel van een grote coalitie voor App Fairness, de indruk gewekt dat het voor alle ontwikkelaars spreekt. Het bedrijf zou willen dat iedereen een eerlijke kans krijgt en dat Apple die kans met de App Store niet biedt. Al had het bedrijf hier nooit gezeten als alles naar wens was verlopen.

In 2015 begon Tim Sweeney, CEO van Epic Games, aan zijn poging om de App Store te veranderen. Zo wilde hij verschillende onderdelen van de digitale winkel loskoppelen, waardoor ontwikkelaars meer bewegingsvrijheid zouden krijgen. Een sterk punt dat CEO Sweeney had laten varen als Apple met een speciale deal zou komen voor een lagere commissie. “Die had ik aangenomen”, zei hij tegenover de rechter.

App Store commissie net zo hoog als op consoles

Dat was overigens niet het enige punt waardoor de positie van Epic Games vannacht verslechterde. Zo sprak de CEO onder andere uit dat hij Apple’s focus op privacy erg waardeert en dat de iPhone zijn voorkeur heeft op gebied van smartphones. Daarbij liet hij ook weten dat de App Store commissie van 30% helemaal niet zo uitzonderlijk is als eerder werd geïmpliceerd. Sterker nog: Sweeney bevestigde dat hij hetzelfde kwijt is aan commissie voor Fortnite de consoles van Sony, Microsoft en Nintendo.

Dat roept veel vraagtekens op, want Epic Games zit op de platformen van die bedrijven in een zelfde positie. Zo wordt er niet alleen 30% afgedragen aan de bedrijven, maar wordt er ook vereist dat dit binnen de digitale winkels van de desbetreffende platformen gebeurt. Epic Games moet een in-app aankoop dus via de PlayStation Store laten verlopen en daarbij 30% afdragen aan Sony. Dus waarom zit Tim Sweeney niet met die partijen in de rechtszaal?

Ontwikkelaars krijgen nieuwe plek om te adverteren binnen App Store

Het antwoord op die vraag roept misschien nog wel meer vraagtekens op. Sweeney zegt namelijk dat hij gelooft in het idee van gesubsidieerde hardware. Al zegt de CEO vervolgens wel dat de ontwikkeling van de iPhone en iOS daar wel erg veel van weg heeft. Snappen jullie het nog?

Reacties: 2

zwah
zwah

Jawel hoor, het wordt steeds duidelijker wat de meeste mensen al weten, een 2e Mark Zuckerberg die zogenaamd voor anderen opkomt, terwijl het uitsluitend om eigen belang gaat. Dat hij met Apple in de rechtszaal zit en niet met de anderen, waar hij hetzelfde percentage moet betalen, zal zeker zijn omdat hij bij het Apple platform de meeste winst zou kunnen behalen. Hij valt vanzelf door de mand.

Night
Night

Hoezo “opvallende uitspraak”? Het is al vanaf dag één bekend, dat ze korting wilden…

Reageer op artikel:
Epic Games doet opvallende uitspraak: “speciale deal Apple hadden we geaccepteerd”
Sluiten