Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 14 mei 2021 4reacties

Musk brengt Starlink-internet nu ook naar Nederland: dit moet je weten

De internetdienst Starlink, die werkt via satellieten, is nu voor een deel beschikbaar in Nederland. Dat blijkt uit e-mails die verzonden zijn naar mensen die een pre-order geplaatst hebben. Helaas deelt SpaceX, het andere grote bedrijf van Elon Musk, nog niet waar de internetdienst precies actief is.

De gebruikers hebben onder meer van zich laten horen op het forum van Tweakers. SpaceX laat weten dat het vooralsnog om een beperkt aanbod gaat. Daarom moet je voorlopig rekening houden met snelheden van 50Mbit/s tot 150Mbit/s. De gebruikers komen onder meer uit Den Bosch en Den Haag.

Elon Musk brengt Starlink naar Nederland

Verder zitten er nog wat haken en ogen aan de internetdienst van Elon Musk. Het kan namelijk zijn dat je soms even zonder internet zit. Dat probleem wordt pas echt opgelost wanneer SpaceX meer grondstations bouwt, satellieten lanceert en de software verbetert. Daarmee is het huidige abonnement gelijk aan het Starlinks Better Than Nothing-bèta-abonnement.

Elon Musk Tesla verkopen Apple
Tesla-oprichter Elon Musk. (Afbeelding: AFP / Britta Pedersen)

Mocht je willen weten of Starlink al op jouw adres beschikbaar is, dan kun je daarvoor naar de Starlinkwebsite gaan. Bij beschikbaarheid is de dienst meteen te bestellen. Anders krijg je een pre-orderpagina te zien, met de boodschap dat je waarschijnlijk moet wachten tot medio of eind 2021.

Starlink niet overal actief in Nederland

Zo is onder meer uit de website op te maken dat de internetdienst van Elon Musk beschikbaar is in Amsterdam, maar niet in Friesland of West-Brabant. Daarnaast moet België het voorlopig ook nog zonder ondersteuning doen. Het is niet duidelijk wanneer de dienst precies in België lanceert; maar ook dat moet ergens dit jaar gebeuren.

Tesla stopt nu al met Bitcoin: dit is waarom Elon Musk de boel terugdraait

Het Starlinkabonnement kost 99 euro per maand. Ook heb je een speciale ontvanger nodig die nog eens 499 euro kost. Je haalt dan een phased-array user terminal-antenne, een mounting-tripod en een wifirouter in huis. En dan heb je ook nog de verzendkosten waar je rekening mee moet houden, van zestig euro.

Reacties: 4

Motu
Motu

Mooi vent hoor die Musk, maar de ruimte volschieten met satellieten met het mooie idee dat heel de wereld internet kan hebben gaat er bij mij niet in. Kabeltjes over deze planeet leggen met hier en daar masten is prima toch. Waarom moet er in de woestijn of in het oerwoud internet zijn.

fatboysmart
fatboysmart

Als je op Safari in Afrika een leeuw hebt geschoten, dan wil je toch zo snel mogelijk een selfie op Facebook plaatsen… of niet dan?

tarun
tarun

€99 per maand en nog een ontvanger van €499. Waarom zou je dat doen in Nederland? Erg duur.

basek
basek

Het lijkt mij handig zo’n abonnement als je door Europa reist met je campertje en ondertussen wat werkt vanaf je Mac. Maar is een schotel op je auto te doen?

Reageer op artikel:
Musk brengt Starlink-internet nu ook naar Nederland: dit moet je weten
Sluiten